Предписване на назални лекарствени средства

Дихателните пътища са добра алтернатива за назначаване на лекарства при пациенти, които срещат затруднения при преглъщането на медикаментите.
Предписване на назални лекарствени средства

Последна актуализация: 22 януари, 2020

Предписването на назални лекарствени средства  е често използван метод, тъй като е лесен и често предлага повече предимства отколкото другите начини за прием на лекарства.

Директното вдишване на лекарството улеснява по-доброто му усвояване от организма. По този начин медикаментът преминава директно в белите дробове и лигавицата на носа, което намалява появата на странични ефекти. Това ви позволява да използвате по-малки дози от лекарството, тъй като нищо от препарата не се губи, отивайки в други части от тялото.

Поради тази причина много лекари използват горните дихателни пътища за прием на редица лекарства. Прочетете следващите редове, за да научите повече по темата!

Назални лекарствени средства: алтернатива при приема на медикаменти

Лечение на алергични ринити

Дихателните пътища са добра алтернатива за назначаване на лекарства при пациенти, които срещат затруднения при преглъщането на медикаментите.

Лигавицата на носа е богато снабдена с малки кръвоносни съдове. Затова, ако приемате директно дадено лекарство под формата на капки за нос, то ще действа локално. Ако лекарството трябва да подейства цялостно върху дихателните пътища, лекарите предписват спрейове съдържащи микрочастици от медикамента.

Но не всички пациенти могат да приемат лекарства през носа. Например този метод е подходящ при по-възрастните хора с проблеми при преглъщането, както и при бебетата, които могат да се задавят.

Ако болният не може да диша правилно (ако страда от дихателна недостатъчност или белите дробове не са развити, както е при някои от децата), можете да използвате инхалатор и маска за пасивно вдишване.

Какви видове назални лекарствени средства биват предписвани?

Има различни видове назални лекарствени средства, които могат да бъдат предписвани от лекарите. В следващите редове ще откриете кои са най-често използваните видове медикаменти и за лечението на кои болести се използват:

  • Стероиди. В този случай става въпрос за интраназални стероиди. Те се използват за лечението на алергични ринити и алергични риносинуити. Ефективността им е много висока, дори в по-сериозните случаи, когато се касае за хронични заболявания.
  • Антихистамини. Те блокират освобождаването на хистамина, вещество, което играе ключова роля за развитието на алергичните процеси. Най-често те представляват спрейове, които се впръскват върху носната лигавица. Лекарите ги използват за лечение на алергичните ринити. Тъй като хистаминът е вазодилатор, понякога лекарите ги използват за облекчаване и на други видове ринити. Могат да бъдат комбинирани с интраназални стероиди за оптимален резултат.
  • Алфа-блокери. Това са най-добре познатите назални деконгестанти.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да се преборим със синузита за 5 дни

Как да приемате назалните лекарствени средства?

Прием на назални лекарствени средства

Процедурата е изключително лесна и не изисква никаква предварителна подготовка. Болният трябва да бъде седнал с максимално наведена назад глава. С изключение на това, няма други специални изисквания при поставянето им.

Процедура

  1. Първо пациентът трябва да поддържа добра носна хигиена. Така ще предотвратите навлизането на микроорганизмите от навлизане в по-вътрешните части на лигавицата.
  2. След това трябва да поставите накрайника на шишенцето в ноздрата. Трябва да внимавате да не докосвате стените на ноздрите. Най-добре е накрайникът да бъде поставен в средата, за да не се губи лекарството.
  3. Следващата стъпка е поставянето на лекарството, докато дишате през устата. Това ще предотврати кихането и ще улесни попадането на лекарството на правилното място. Медикаментът може да попадне в гърлото ви, ако не дишате правилно през устата, докато главата ви е наведена назад.
  4. И накрая – трябва да останете няколко минути в тази позиция. По този начин лекарството ще бъде прието правилно.

Ако се закашляте след слагането на капките за нос – не се тревожете. Това е нормално, особено след първите няколко пъти.

Но, ако кашлицата ви се влоши или се появят други симптоми като усещане за задух (диспнея), затруднено дишане и други, може да става въпрос за алергична реакция. В тези случаи трябва да посетите лекар, който да прецени състоянието ви.

Направете си тест за алергия преди приема на лекарствата. В по-голямата част от случаите кашлицата се дължи на реакция на хиперчувствителност.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.