Тези 7 храни ще ви помогнат да подсилите диетата си

Знаехте ли, че риба тон може да е полезна закуска? Най-добре е да я консумирате прясна, а ако е в консерва купувайте я в собствен сос.
Тези 7 храни ще ви помогнат да подсилите диетата си

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Когато мислим за диетата си за отслабване, първото нещо, което обикновено ни идва на ум са храните, от които трябва да се откажем.

Хората обикновено смятат, че трябва да се откажат от яденето на всякакъв вид храна заради диетата си. Това предизвиква стрес и тревожност. За щастие тази идея не е изцяло вярна.

Някои храни са по-полезни от други. Не е нужно обаче да се отказваме напълно от определени видове.

Изненадващо, яденето на въглехидрати е важно за процеса на отслабване.

Дълго време въглехидратите са се смятали за вредни. Много хора мислеха, че трябва да ги отстранят от диетата си. Въглехидратите ни дават енергия и мнозина смятат, че тази енергия се превръща в мазнини.

Въпреки това, яденето на правилното количество въглехидрати засилва нашия метаболизъм. Те също така ни дават вътрешна топлина, която помага да се отървем от течностите.

Има и други случаи като този. Много пъти имаме погрешна представа за това, което трябва да направим, за да отслабнем.

Продължете да четете, за да изясните съмненията си.

Храни, които да използвате в диетата си за отслабване

1. Пълнозърнести култури

Не отстранявайте от диетата си пълнозърнестите продукти

Зърнените култури имат лоша репутация, когато става дума за диети. Те обаче могат да станат страхотен съюзник, ако ги ядете правилните. Особено полезни са пълнозърнестите храни.

Говорим за зърнени култури, които не са рафинирани. Те включват пълнозърнеста пшеница, овес, лимец и киноа. Те са с високо съдържание на фибри, което е от съществено значение за детоксикирането и прочистването на мазнините от чревния тракт.

Четете съставките на това, което купувате. Някои марки продават храни, приготвени със “зърнени култури, обогатени с фибри.” Внимавайте, това не са пълнозънести храни.

Въпреки че са по-добри от обработените зърна, те все пак не са най-добрият вариант. Преработката, през която са преминали, ги прави по-малко ценни в сравнение с пълнозърнестите продукти.

2. Плодове

Едно от най-досадните неща за обикновените диети е желанието за захар. Но захарта не е вредна; точно обратното, тя ни дава енергия.

Това, което трябва да избягваме са добавените захари. Това е така, защото те веднага се превръщат в мазнини.

Плодовете ни дават “добри захари” и киселината, от която се нуждаем, за да смиламе храните. Най-добрите са:

3. Авокадо

Включете авокадо в диетата си

Смятаме, че е най-добре да отделим на авокадото отделен раздел. Неговите свойства са наистина изненадващи.

Зеленият плод е невероятен източник на здравословни растителни мазнини. Мазнините, които ни дава са необходими, за да може тялото да функционира правилно. Те също така поддържат баланса в чревния тракт.

Авокадото може да се консумира по много начини. Най-добрият начин да го използвате в диетата си е да замените олиото с този плод. То също ни кара да се чувстваме сити.

4. Яйца

Както при авокадото, яйцата имат много здравословни мазнини. Те ни дават и много протеини. Можете дори да свържете тази храна с хора, които са усърдни и винаги правят упражнения.

Те са добри не само за хората, които искат добре оформени мускули.

Яйцата предпазват мускулите и са идеални за намаляване на теглото. Ще попитате защо. Защото силните мускули ускоряват метаболизма.

Поради това ще отслабнете по-бързо. Нещо повече, ще имате по-слаба и по-привлекателна фигура.

5. Сьомга

Включете сьомга в диетата си - тя носи полезни мазнини

Това е храна, обикновено забранена в диетите. Това е така, защото сьомгата е мазна риба.

Тази риба обаче ни дава здравословни мазнини. Поради това не е част от проблема, а част от решението.

Също така ни дава много протеини. Какво би могло да бъде по-добре за вас?

6. Тон

Това е храна, която е най-добре да се яде прясна. По този начин можем да се възползваме максимално от ползите за здравето. Някои от тях включват протеини, малко мазнини и малко калории.

Много хора обичат консервираната риба тон. Ако сте от тези хора, опитайте да купувате риба тон, консервирана в собствен сос.

Ако искате да има повече мазнини, използвайте зехтин. Може да направите това, като добавите достатъчно, за да запълнете половината от кутията. Това последно предложение е чудесна храна за закуска.

7. Бобови растения

Бобовите растения са подходящи за подсилване на диетата. Основната причина за това е, че те съдържат голямо количество фибри.

На много места бобовите растения се приготвят в мазнини като наденички или бекон. Ако се озовете лице в лице с подобно ястие, помнете, че има много рецепти. Може да намерите такава, която използва бобовите растения и помага да работите върху фигурата си в същото време.

Забелязали ли сте, че всички тези храни съдържат калории?

Искаме да ядем по-малко калории, отколкото изгаряме. Най-добре обаче е да ядете храни, които спомагат за ускоряване на метаболизма.

Това е ключът към по-доброто функциониране на нашите диети за отслабване. Очевидно е, че трябва да имаме добър баланс на калориите. От друга страна, продължавайте да мислите за вашето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Faith Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.