Ползите от това да ядете киноа, ябълка и канела за закуска

Този микс от киноа, ябълка и канела ще ни държи сити цяла сутрин.
Ползите от това да ядете киноа, ябълка и канела за закуска
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Храненето с киноа, ябълка и канела сутрин е истинско удоволствие. Ще се насладите едновременно на вкуса и на ползите, които ви дава тази закуска.

Честно казано, учудващо е по колко много начини може да се приготви киноа. Това е зърнена закуска с изключително мощен ефект, когато става въпрос за здравето ви. Едно от най-важните неща е, че не съдържа почти никакви калории.

Нека поговорим още малко за ползите от киноата в тази статия. Днес предлагаме рецепта за закуска с киноа, ябълка и канела, която ще  обикнете. Освен това след няколко седмици ще забележите някои големи промени.

Нека да разгледаме защо това е така.

Ползите от яденето на киноа, ябълка и канела

Какво закусвате обикновено? И вие ли сте от този тип хора, които тръгват от дома си с кафе и кифла в ръка? Ако е така, време е да промените ежедневието си.

Сигурни сме, че вече знаете това, но искаме да го кажем отново: закуската е най-важното хранене за деня. Също така, статистическите проучвания показват, че повечето хора в САЩ не отдават значение на закуската , а тя определено го заслужава.

Необходимо е да започнем деня с голямо количество енергия. Т ова е лесно да се направи – всичко, което трябва да направите, е да включите протеини и ненаситени мазнини във вашата закуска.

Също така, това е времето, в което мозъкът ви се нуждае от най-сериозно количество енергия.

Помислете, това е една добра и здравословна опция. Не забравяйте да проверите как можете да направите тази закуска по-долу.

Киноа

Киноа е една от най-популярните храни в света. Първо, тя не съдържа глутен. Второ, тя ни дава голям брой протеини. Трето, това е един от малкото растителни източници на девет незаменими аминокиселини.

 • Също така е богата на фибри, магнезий, В-комплекс витамини, желязо, калий, калций, фосфор, витамин Е и множество антиоксиданти, които са много полезни.
 • Това може би е една от най-добрите храни за закуска, особено ако изберем внимателно с кои храни да я съчетаем.
 • На всеки 100 грама киноа има 27 грама фибри. Ако се борите със запек, това е една добра опция за хранене.
 • Също така, киноата е чудесна за намаляване на теглото. Това е особено вярно, ако я комбинирате с ябълки и канела. Причината е, че тя контролира нивата на кръвната ни захар и малко по малко ни помага да се отървем от досадните мазнини по корема.

Ябълките – идеални за започване на деня

Яденето на киноа с ябълки представлява директна грижа за сърцето ви. Можете да изберете всеки цвят или вид ябълка, която искате. Те ще ви помогнат за предотвратяване на болестта атеросклероза.

Също така, с яденето на тази закуска можем да предотвратим някои други заболявания. Едно от тях е диабет, а другото е мозъчен кръвоизлив. Плюс това, контролирането на нивата на кръвната захар ще ви донесе повече енергия.

Това е чудесна закуска за всички – в края на краищата, ябълките са една от най-добрите храни за здравословна закуска.

Канела – същността на здравето

Канела

Водите ли борба с холестерола? Имате ли висока кръвна захар? Ако е така, опитайте се да ядете киноа, ябълки и щипка канела.

Добра причина да се яде тази храна е, че помага за контролирането на храносмилането ни. Яденето на тази за закуска ни помага да оцелеем до обяд. И може да помогне в борбата с преждевременното остаряване.

Трябва и да помним, че канелата носи голямо количество вкус на нашите ястия.

Как да приготвим киноа, ябълка и канела за закуска

Киноа и канела

Както постоянно повтаряме в статиите тук,  бъдете сигурни, че използвате органични плодове и зеленчуци.

В случая за киноата и ябълката  това е много важно. Изборът на органични съставки означава, че ще извлечете максимума от това, което те могат да предложат.

Това са съставките, които ще ви трябват:

 • 1/2 чаша (100 г) варена киноа
 • 1 чаша (200 мл) овесено мляко
 • 1 ябълка (всеки сорт)
 • 1 чаена лъжичка (5 г) канела
 • 1 чаена лъжичка (7,5 грама) мед

Начин на приготвяне:

 • Първо се започва от подготовката на ябълката. Измийте я, обелете я и я нарежете на парчета и извадете семената.
 • След това я сложете в блендер или кухненски робот.
 • В купа смесете хладкото овесено мляко с пасираната ябълка, киноа, мед и канела.
 • Разбъркайте добре.
 • Ако искате по-гладка текстура, можете да нарежете ябълката преди да я пасирате. Тази част зависи от това какво предпочитате.

Не пропускайте да опитате тази закуска. Може дори да обмислите включването на тази рецепта в менюто ви за закуска два пъти седмично и вижте колко добре ще ви накара да се почувствате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lee, C. M., & Lee, S. Y. (2007). Consumer insights on healthy breakfast cereal – A focus group research. Journal of Sensory Studies. https://doi.org/10.1111/j.1745-459X.2007.00116.x

 • Boivin, C., Parissier, C., Alle, A., Asselin Forcier, P., & Langlois, S. (2014). Healthy Breakfast Cereals: What Do Consumers Want? Journal of Foodservice Business Research. https://doi.org/10.1080/15378020.2014.886914

 • Greenwood, J. L. J., & Stanford, J. B. (2008). Preventing or Improving Obesity by Addressing Specific Eating Patterns. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2008.02.070034

 • Lepkowska, D. (2015). The importance of a healthy breakfast. About Kids Health.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.