Тербуталин: За какво се използва?

Тербуталинът е широко използвано лекарство за лечението на астма. Подобно на всички лекарства на пазара, може да предизвика редица странични ефекти, които трябва да имате предвид ако го използвате тъй като, неправилната му употреба може да води до сериозни последствия за здравето.
Тербуталин: За какво се използва?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Лекарството Тербуталин е бронходилаторно лечебно средство, което принадлежи към групата на бета-2 адренергични агонисти.

Поради тази причина, тербуталинът се използва предимно за краткосрочното лечение на астма. Обаче, медицинските специалисти го използват за преборването на други заболявания като тези, които се проявяват заедно със запушване на белите дробове като емфизема и хроничен бронхит.

FDA разрешила употребата на тербуталин при деца от всички възрасти защото съществува в течна форма за администриране на аерозол. Любопитно е, че това е лекарство, което може да даде положителен резултат при тестове за допинг. Също така, може да предизвика сърдечни аритмии като атриална фибрилация, суправентрикулярна тахикардия и екстрасистоли.

Обаче, ще подълбаем по-дълбоко за неговите странични ефекти в статията.

Тербуталин: Как се задейства астмата

Жена с инхалатор

Важно е да знаете, че основното заболяване за което медицинските специалисти препоръчват тербуталин е астмата. По този начин можете по-добре да разберете неговия начин на действие и характеристиките на лекарството.

Астмата е заболяване на горните дихателни пътища. Предизвиква бронхите да се запушват и да се възпалят. Заради това, пациентът имал трудности с дишането. Може да предизвика хрипове, кашляне или остра липса на кислород.

Обаче, причините за това заболяване не са ясно уточнени. Специалистите твърдят, че природните и генетичните фактори играят роля в развитието на заболяването. Още повече, излагането към няколко фактора може да влоши астмата. Обаче, тези фактори варират от човек до човек, както и остротата на симптомите.

Сред най-често срещаните раздразнители и причинители можем да споменем:

 • Полен, акари от прах и косми от домашни любимци.
 • Спорт или физическа дейност.
 • Студен въздух.
 • Стрес и тревожност.
 • Определени храни и лекарства.

Тербуталин: Как действа?

Както споменахме отгоре, тербуталинът е бета-2 адренергичен агонист, предизвикващ незначителни ефекти върху α рецепторите. Активирането на бета 2 рецептори предизвика бронходилация. Тъй като белите дробове съдържат голяма част от тези рецептори, тербуталинът предизвиква силна бронходилация, ето защо работи за епизодите на астма.

Обаче, е важно да се отбележи, че това лекарство може да предизвиква поносимост при пациента, който го използва. Експертите демонстрирали това в научните изследвания, че продължителната употреба на бета-2 агонисти за 12 месеца или повече може да ускори влошаването на дихателната система при пациенти с астма.

Освен това, също е важно да се отбележи, че тербуталинът предизвиква ефекти върху сърцето, тъй като този орган също съдържа много бета-2 рецептори. Следователно, това лекарство като всички други бета-2 агонисти, е кардио-стимулационно. Обаче, тербуталинът е лекарство, което медицинските специалисти посочват специално за да опитат да предотвратят продължителните атаки на бронхиална астма и остър бронхоспазъм.

Страничните ефекти от тербуталина

Средства за лечение на астма

Подобно на всички лекарства на пазара, тербуталинът може да предизвика редица странични ефекти, които трябва да имате предвид ако го използвате. Неговата неправилна употреба може да доведе до сериозни здравословни последствия. Следователно, трябва винаги да спазвате инструкциите на вашия лекар и фармацевт и винаги да ги информирате за всеки дискомфорт, който усещате от началото на лечението с лекарството.

Относно страничните ефекти, които бета-2 агонистите като тербуталин, обикновено предизвикват, можем да споменем, че най-често срещаните са:

 • Треперене
 • Главоболие
 • Замаяност
 • Безпокойство
 • Тахикардия и сърцебиене
 • Мускулни крампи

Освен това, може да възникне също бронхоспазъм. Парадоксално, ако това възникне, пациентът ще трябва незабавно да администрира друг бронходилатор.

Заключение

Тербуталинът е широко използвано лекарство за лечението на астма. Това е бронходилаторно лекарство, което дължи своята ефективност на способността си да стимулира бета-2 рецепторите в белите дробове. Обаче, тъй като тези рецептори също се намират в другите органи, тербуталинът може да предизвика други нежелани ефекти които въпреки че е очаквано, пациентът трябва да има предвид когато започва лечение с това лекарство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • de Productos, F., & Shellshear ID, W. T. (1996). Asma en el adulto. Respir Med.
 • Piva, J. P., Amantea, S., Rosso, A., Zambonato, S., Maia, T. R., & Giugno, K. (1998). Terbutalina endovenosa em criancas. Jornal de Pediatria.
 • American Thoracic Society. (2005). Medicamentos utilizados para tratar la EPOC. Am J Respir Crit Care Med.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.