Причини за алергични реакции и симптоми

Най-често срещаните алергени са тези, които действат върху дихателната система, като полен или акари. В тази статия разберете какво причинява алергиите и често срещаните симптоми на алергиите.
Причини за алергични реакции и симптоми

Последна актуализация: 28 ноември, 2020

Да сте алергични към нещо, без значение дали е полен, акари, глутен, или нещо друго, е много често срещано, което засяга голяма част от населението. В днешно време е почти рядко да намерите човек, който да не е алергичен към нищо. Във връзка с това е изчислено, че един от всеки четири хора е имал алергични реакции и симптоми през живота си. Всъщност това е най-често срещаната болест в детството.

Под алергия се има предвид чувстителеността на имунната система към вещество, което предизвиква промени в дишането, храносмилането, нервната система или кожата. С други думи, това е необичайна реакция на имунната система към вещество, което обикновено не би предизвикало тази реакция. Като цяло, човек може да бъде алергичен към всяка съставка.

Обаче знаете ли защо това се случва? В тази статия ще обясним защо възникват алергиите и как се диагностицират, както и често срещани симптоми на алергии.

Алергични реакции и симптоми: Какво означава това?

Имунната система работи продължително, разпознавайки и премахвайки бактерии от тялото, за да го предпази от заболявания. Обаче понякога нейните симптоми се променят.

Когато това се случва, системата се активира много силно срещу определени елементи, които всъщност са безвредни. С други думи активира много защитни механизми като кихане, срещу вещество, което не причинява заболявания. Например това може да е полен.

Симптомите на алергията са различни в зависимост от веществото, към което сте алергични. Ако сте алергични към прахови частици, най-вероятно страдате от симптоми на дихателна алергия. С други думи, страдате от кашляне, кихане и насълзени очи.

Алергиюни реакции и симптоми: кихаща вена

Често срещани алергични реакции и симптоми

Както спомеханме отгоре, симптомите на алергия зависят от вида на алергена. По същия начин те също варират според „пътеката“.  С други думи, вашите симптоми ще са различни в зависимост от това дали сте имали контакт с веществото като го ядете, докосвате или вдишвате.

Най-често срещаните алергии са свързани с дихателната система. Следователно най-често срещаните симптоми са ринит и алергичен конюнктивит. Ринитът предизвиква чешане в носа, кихане, запушване на носа и постоянно течащ нос (ринорея). Алергичният конюнктивит е остро чешане на окото, което е придружено от постоянно сълзене. Също така, хората, които страдат от него, понякога усещат, че имат пясък в очите си.

Освен това е важно да се спомене, че алергичните процеси са често свързани с астмата. Астматиците често страдат от кашляне, подсмърчане и затруднено дишане.

Алергични реакции и симптоми: хранителни алергии

Когато някой е алергичен към храна, най-честите симптоми на алергията включват раздразнителност в устата или сърбеж, които могат да достигнат гърлото. Също така, можете да страдате от подуване на устните, езика или лицето. Може да се получи и копривна треска след ядене на храната. Често има разстройство, повръщане или постоянно подуване.

Храните, които предизвикват най-много алергии, са млякото, ядките и яйцата.

Тест за алергии

Алергии към лекарства

Много хора са алергични към определени лекарства. Всъщност лекарят трябва да ви попита дали сте алергични към каквото и да било вещество при преглед. Този вид алергия е често придружен от кожни реакции като копривна треска, обриви и сърбеж.

Анафилаксия

Анафилаксията възниква когато алергичната реакция е изключително остра. Това, което се случва, е това, че имунната система изпуска вещества, които внезапно намаляват кръвното налягане. След това дихателните пътища се стесняват и това прави дишането по-трудно.

Това може да се случи много бързо след влизането в контакт с веществото, към което човекът е алергичен. Например е сравнително често срещано при хората, които са алергични към ужилвания от пчели.

Когато някой страда от анафилактична реакция неговия пулс се ускорява и става по-слаб. В тези случаи е важно да отидете в спешното отделение.

Заключение

Много хора са алергични към различни вещества. Следователно е важно да знаете най-често срещаните алергични симптоми. По този начин можете да помогнете на вашия лекар да разбере какво причинява реакцията, така че да можете да избегнете алергена.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.