Здравословно хранене за здраво сърце

Омега 3 мастните киселини спомагат подобряването на приема на липиди и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Същевременно има и други храни, които се грижат за здравето на сърцето. Ще ви разкажем повече в следващите редове.
Здравословно хранене за здраво сърце
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Искате ли да научите повече по темата за здравословното хранене за здраво сърце? Не е тайна, че здравословното хранене спомага поддържането на здравото сърце. Когато става въпрос за превенция и лечение на сърдечни заболявания, промяната в начина на хранене е нещо изключително важно…особено ако приемате повечко вредни храни.

В момента лекарите изследват важността на общия холестерол по отношение на предпазването от сърдечни заболявания. Това, което те твърдят със сигурност е, че консумацията на големи количества пресни продукти може да спомогне понижаването на вероятността за поява на сърдечни проблеми.

Какво трябва да ядете, за да се радвате на здраво сърце?

Ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете в следващите редове.

Защо здравословното хранене спомага здравето на сърцето?

Има редица изследвания, които свързват здравословното хранене със здравето на сърцето. Например проучване на Current Cardiology Reports подчертава ролята на здравословното хранене за понижаване риска от сърдечни заболявания. Изследователите подчертават важността на необходимия за организма прием на вещества като:

 • Фибри
 • Сложни въглехидрати
 • Витамини
 • Минерали
 • Полиненаситени мастни киселини
 • Фитохимически вещества

Тези вещества, които получаваме от зеленчуците, прясното месо, пълнозърнените култури, плодовете и други здравословни източници, спомагат предотвратяването на повишаването на холестерола и триглицеридите. Освен това те оказват положително влияние и по отношение на хипертонията, мозъчно-съдовите инциденти, сърдечните атаки и други болести на сърцето.

Пресни храни за здраво сърце

Доказано е, че диетата, богата на пресни храни и продукти, е полезна за здравето на сърцето.

Здравословно хранене за здраво сърце

Има много рискови фактори свързани със заболяванията на сърцето. Част от тях не могат да бъда променени – като възрастта и гените – докато други могат да бъдат контролирани. Например начинът ни на хранене.

Имайки това предвид, ще ви предложим няколко стратегии, с които ще се радвате на здраво сърце, чрез начина ви на хранене.

Увеличете приема на омега 3 мазнини, за да защитите сърцето си

Консумацията на мастни киселини е изключително важна по отношение понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и подобряване на липидния профил. Може би най-забележимият им ефект е способността им да влияят върху възпалението. Тези видове липиди противодействат на възпалителното действие на омега 6 мастните киселини според статия в Biochemical Society Transactions.

За да повишите приема си на този вид хранителни вещества, трябва да приемате достатъчно мазна риба, сурови непреработени растителни масла и изсушени ядки. Но не забравяйте, че последните съдържат много калории. Затова могат да нарушат енергийния ви баланс.

Намалете консумацията си на алкохол

Допреди няколко години се вярваше, че чаша вина, изпита по време на хранене, благоприятства здравето на сърцето. Днешните учени развенчаха този мит. Вече знаем, че алкохолът, под каквато и да е била форма, се отразява негативно върху здравето на сърцето и общото състояние на човек.

Според проучване в списанието Alcohol Research, това вещество спомага възпалителните процеси в организма. Освен това засяга чревната флора и повишава риска от метаболитни заболявания.

Същевременно консумацията на алкохолни напитки уврежда черния дроб и повишава количеството на мазнините в този орган. Висцералната мастна тъкан е свързана с промяна в липидния профил на човек и в повишено ниво на оксидация на липопротеина LDL.

Периодично гладуване

Един от протоколите за хранене, които са доста известни напоследък, е периодичното гладуване. То може да бъде полезно по отношение на подобряването на състоянието на организма. В действителност може да намали възпалението и да стимулира автофагията. Тези процеси спомагат подобряването на здравето в средносрочен до дългосрочен план.

Освен казаното, периодичното гладуване може да подобри липидния профил и е свързано с понижен сърдечно-съдов риск. Причината за това е, че то намалява оксидацията на LDL липопротеина. Освен че ограничава приема на калории, гладуването оказва положително въздействие и по отношение на модулацията на оксидацията.

Периодично гладуване за здраво сърце

Според последни проучвания периодичното гладуване може да спомогне подобряването на сърдечно-съдовото здраве.

Препоръчваме ви да прочетете и: Останете млади с ежеседмично гладуване

Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци

Антиоксидантите са основни хранителни вещества за здраво сърце. Можете да ги откриете в изобилие в плодовете и зеленчуците. Тези хранителни вещества отговарят за по-яркия цвят и горчив вкус на тези храни. Запомнете, че редовната консумация на източници на антиоксиданти, е важна по отношение на превенцията на развитие на редица заболявания.

По отношение на сърдечно-съдовото здраве, ресвератролът в гроздето и ликопенът в доматите са изключително важни. Ето защо е най-добре да дадете приоритет на консумацията на свежи храни през тази на преработените такива, в които липсват тези видове хранителни вещества.

Здравословно хранене за здраво сърце

Ако искате да подобрите здравето на сърцето си, трябва да се храните балансирано и да приемате повече свежи и богати на хранителни вещества продукти. Хранете се разнообразно и приемайте основно продукти от растителен произход и пресни, немазни меса.

Същевременно приемът на мазнини подобрява параметрите свързани с с риск за сърдечно-съдовото здраве в миналото. Трябва да заложите на качествени мазнини като омега 3 мастни киселини. Ограничете приема си на трансмазнини.

И накрая важно е да отбележим най-новите протоколи в храненето, като периодичното гладуване, когато става въпрос за сърдечното здраве. Освен останалите ползи, този режим на хранене спомага понижаването на нивото на възпаление както и оксидацията.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Peters SA, Singhateh Y, Mackay D, Huxley RR, Woodward M. Total cholesterol as a risk factor for coronary heart disease and stroke in women compared with men: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2016;248:123‐131. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2016.03.016
 • Casas R, Castro-Barquero S, Estruch R, Sacanella E. Nutrition and Cardiovascular Health. Int J Mol Sci. 2018;19(12):3988. Published 2018 Dec 11. doi:10.3390/ijms19123988
 • Anand SS, Hawkes C, de Souza RJ, et al. Food Consumption and its Impact on Cardiovascular Disease: Importance of Solutions Focused on the Globalized Food System: A Report From the Workshop Convened by the World Heart Federation. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1590‐1614. doi:10.1016/j.jacc.2015.07.050
 • Ruan Y, Guo Y, Zheng Y, et al. Cardiovascular disease (CVD) and associated risk factors among older adults in six low-and middle-income countries: results from SAGE Wave 1. BMC Public Health. 2018;18(1):778. Published 2018 Jun 20. doi:10.1186/s12889-018-5653-9
 • Rasineni K, Casey CA. Molecular mechanism of alcoholic fatty liver. Indian J Pharmacol. 2012;44(3):299‐303. doi:10.4103/0253-7613.96297
 • Malinowski B, Zalewska K, Węsierska A, et al. Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders-An Overview. Nutrients. 2019;11(3):673. Published 2019 Mar 20. doi:10.3390/nu11030673
 • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
 • Bishehsari F., Magno E., Swanson G., Desai V., et al., Alcohol and gut derived inflammation. Alcohol Res, 2017. 38 (2): 163-171.
 • Pellegrino D. Antioxidants and Cardiovascular Risk Factors. Diseases. 2016;4(1):11. Published 2016 Feb 17. doi:10.3390/diseases4010011

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.