5 натурални средства за отпускане на мускулите, които трябва да опитате

Има разнообразни натурални варианти, с които можете да се справите с различните видове мускулна болка. Но заради факта, че болката може да бъде симптом за други проблеми е добре да се консултирате с лекар, ако оплакванията ви продължат.
5 натурални средства за отпускане на мускулите, които трябва да опитате
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли, че има натурални средства за отпускане на мускулите?

Когато се разболеете винаги можете да разчитате и на подходящите натурални средства, с които да облекчите болката си.

Ако страдате от болка или спазми на мускулите тази статия е за вас. Днес ще ви разкажем за 5 натурални средства за отпускане на мускулите, които трябва да опитате.

Какво представляват средствата за отпускане на мускулите?

Самото име подсказва за какво служат тези средства.

Средствата за отпускане на мускулите (мускулните релаксанти) са вещества служещи за облекчаване на болката и за отпускане на мускулите при спазъм. Част от тях попадат и в категорията болкоуспокояващи средства.

Последствията от напрегнатите мускули

Важно е да запомните, че тялото ви винаги търси начин за общуване с вас, когато нещо с него не е наред и не функционира правилно. Затова когато мускулите ви са напрегнати или стегнати трябва веднага да вземете необходимите мерки, за да предотвратите евентуалните усложнения.

използвайте натурални средства за бързо и ефикасно отпускане на мускулите

Напрегнатите и схванати мускули за дълъг период от време могат да доведат до сериозни и неприятни последици. Например могат да затруднят изпълнението на някои ежедневни задачи. От друга страна причините за схванатите мускули са различни – от прекомерното им натоварване до дългото стоене в една поза.

Схванатите мускули могат да доведат до появата на висока температура, силно изтощение и главоболие.

Невинаги е лесно да изберете подходящото лечение за схванатите мускули. Най-често предписваната терапия от лекарите включва приема на болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства или релаксанти в зависимост от това в коя част на тялото си изпитвате болка.

5 натурални средства за отпускане на мускулите

Има различни видове мускулна болка затова съществуват и разнообразни начини за успокояването й. В следващите редове ще ви разкажем за 5 натурални средства, които ще ви помогнат да облекчите мускулната болка.

1.Лайка
чаят от лайка е чудесно средство за отпускане на мускулите

Лайката е едно от най-използваните средства при този вид болка заради успокояващото си, противовъзпалително и спазмолитично действие. Можете просто да си приготвите чай от тази билка и да го пиете, за да облекчите болката и да отпуснете мускулите си.

Съставки

 • 1 супена лъжица цвят от лайка (15 г) или 1 пакетче чай
 • 1 чаша гореща вода (250 мл)

Начин на употреба

 • Най-добре е да приемате тази билка под формата на чай. Единственото, което трябва да направите е да добавите цвета от лайка или пакетчето чай във врялата вода.
 • Оставете чая да се запари няколко минути, за да може полезните вещества на билката да преминат във водата.
 • Можете да пиете чая колкото пъти искате през деня.

2.Лавандула
маслото от лавандула е изпитано средство за отпускане на мускулите

Това растение с лилави цветове не трябва да бъде приемано под формата на чай. Изключително полезно е маслото му заради отпускащото си действие. Използва се много в ароматерапията, тъй като помага при безсъние, както и при проблеми с гърлото и белите дробове.

Съставки

Начин на употреба

 • Използвайте лавандуловото масло като масажирате с нежни кръгообразни движения засегнатите места от тялото. Така ще подобрите кръвообращението си.
 • Ако си набавите цвят от лавандула можете да го добавяте към водата на ваната.

3.Розмарин
чаят от розмарин е верен помощник за отпускане на мускулите

Това растение произхожда от Средиземноморието. Благодарение на спазмолитичното си и противовъзпалително действие то отпуска мускулите ви и възстановява нормалното им състояние. Можете да си приготвяте чай от розмарин или да го използвате като ароматерапевтично средство.

Съставки

 • 1 супена лъжица розмарин (15 г)
 • 1 чаша вода (250 мл)

Начин на употреба

Можете да си приготвите различни средства за отпускане на мускулите като използвате розмарин.

 • Първият начин е да си приготвите вана, която ще ви помогне заради отпускащото действие на растението. А маслото от розмарин ще отпусне ставите ви.
 • Най-използваното средство е чаят от розмарин. За да си го приготвите трябва да добавите листа от билката към вряща вода.
 • Можете да намокрите кърпа с приготвената напитка и да я поставите върху засегнатите мускули. Оставете кърпата около 30 минути.
 • Тъй като това е натурално средство можете да повтаряте процедурата два – три пъти дневно.

4.Дилянка
дилянката е натурално средство за отпускане на мускулите

Дилянката е растение, което се препоръчва при различни проблеми с организма, като менструалните спазми например. Освен това облекчава по невероятен начин стреса и тревожността.

Затова се използва и за подобряване на съня. Най-често се приема под формата на чай.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 лечебни билки против депресия

Съставки

 • 1 супена лъжица дилянка (15 г)
 • 1 чаша вряла вода (250 мл)

Начин на употреба

Съветваме ви да приемате дилянката под формата на чай.

 • За да си приготвите напитката добавете няколко стръкчета от растението към чаша с вряла вода и оставете сместа да се запари 5 – 10 минути.
 • След това прецедете чая.
 • Не пийте чая повече от два пъти дневно, тъй като може да причини сънливост.

5.Лютив червен пипер
лютият червен пипер в ястията е средство за отпускане на мускулите

Въпреки силния си аромат и лютивината си този вид червен пипер има силно противовъзпалително действие. Можете да го консумирате ежедневно като го добавяте към храната си – в течно или твърдо състояние.

Съставки

Начин на употреба

 • Използването на това натурално средство е много лесно – просто трябва да добавите малко количество от лютия пипер към напитките, чайовете или смутита си.
 • А можете да го използвате и като ексфолиращо средство като масажирате мускулите си.

Има разнообразни натурални варианти, с които можете да се справите с различните видове мускулна болка. Но заради факта, че болката може да бъде симптом за други проблеми е добре да се консултирате с лекар, ако оплакванията ви продължат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gómez Ugarte Magaly, Reyes Rojas Shirley, Paredes Choque Laura. La manzanilla y sus propiedades medicinales. Rev. Inv. Inf. Salud  [revista en la Internet]. 2015  [citado  2019  Feb  19] ;  10(23): 54-58. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2075-61942015000100008&lng=es.
 • Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004
 • Avello Lorca Marcia, Fernández Rocca Pola, Faundez Curiante Benjamín, Zagal Montecinos Ana María, Gordon Martí Jenny, Valenzuela Zambrano Bárbara. Fitoaromaterapia como complemento para mejorar la salud laboral. Rev Cubana Plant Med 2011

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.