Темпераментни тийнейджъри: причини и как да им помогнем

Темпераментните тийнейджъри преминават през поредица от сложни промени и предизвикателства. Разберете как да им помогнете на този етап.
Темпераментни тийнейджъри: причини и как да им помогнем
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Юношеството е един от най-страховитите етапи за родителите, тъй като често е придружено от непокорство, емоционални промени и семейни конфликти. Някои деца изпитват тези промени в по-голяма степен от други; всички обаче се нуждаят от любовта и подкрепата на родителите си, за да преминат през тези години. Ето защо искаме да ви предложим някои ключове за справяне с въпросните темпераментни тийнейджъри.

На първо място, трябва да запомните, че това е труден период за всички. Вярно е, че често за възрастните е трудно да приемат, че тяхното дете – това весело, мило и гальовно дете – се превръща в сложно и капризно дете.

Но за юношата също не е лесно да приеме този преход. Поради тази причина нека оставим присъдите настрана и да се опитаме да ги разберем и да им помогнем по възможно най-добрия начин.

Темпераментни тийнейджъри: Защо са такива?

Основна първа стъпка е да разберем защо се случват тези промени. Детето ви не ви намразва внезапно, не е спряло да ви обича и не е променило характера си.

Не се опитва да ви дразни. Просто претърпява поредица от трансформации на всички нива:

  • Тялото на вашето дете се променя и достига полова зрялост. Справянето с тези разлики във външния вид може да бъде сложно. Това е особено трудно, когато става въпрос за сравнение с връстници, появата на комплекси или страховитото тийнейджърско акне.
  • Хормоните играят основна роля в емоционалното състояние на младите хора. Водят ги до внезапни промени в настроението, които са необясними дори за тях. Всичко се преживява с по-голяма интензивност и драма, което може да доведе до тъга, раздразнителност, апатия или дори тревожност.
  • Мозъкът все още не е завършил развитието си. По-конкретно, известно е, че префронталната кора, зоната, отговорна за планирането, контрола на импулсите и разсъжденията, не завършва съзряването си до 20-годишна възраст. В резултат на това младите хора често са импулсивни и са склонни да поемат повече рискове.
  • На социално ниво също се наблюдават промени и предизвикателства. Академичните изисквания и междуличностният натиск нарастват. Юношите трябва да се впишат сред връстниците си, да изградят своята идентичност и да се откъснат относително от родителите си. Това понякога може да бъде непосилно.

Как да помогнем на нашите темпераментни тийнейджъри

Има много отворени фронтове, а личните ресурси на младите хора все още може да са недостатъчни. Липсва им зрялост, опит и перспектива.

Много от тях нямат достатъчно развито самочувствие, социални умения или способност да управляват и регулират емоциите си. Следователно родителската подкрепа и насоки са ключови.

За да помогнете на вашия тийнейджър през този етап, можете да следвате тези указания.

Общуването с младежите е трудно понякога.
Юношеството не е проблем само за родителите. Младите хора също се чувстват объркани и тревожни.

Бъдете съпричастни и разбиращи своите темпераментни тийнейджъри

Винаги помнете, че и на вашето дете не му е лесно и то няма лоши намерения. Имайте предвид през какво преминават те и си припомнете собственото си юношество, ако това ви помага да се поставите на тяхно място.

Не приемайте поведението им лично. Не гледайте на това като на борба за власт. Бъдете наясно с промените, през които преминават, и предизвикателствата, пред които са изправени.

Запазете спокойствие

Тийнейджърите се нуждаят от родители, които могат да запазят спокойствие и да бъдат котва в лицето на собствената си емоционална буря. Много е лесно да реагирате на лошото настроение на децата си със същата антипатия, да реагирате на крещенето им с още крясъци и да отговорите на обидите им с по-нараняващи думи. Това обаче е вредно и контрапродуктивно.

Не се поставяйте на тяхното място. Вие сте възрастният и този, който трябва да запази спокойствие и да даде пример.

Проявете самообладание и се старайте да не повишавате тон, не позволявайте на емоциите да ви завладеят и отговаряйте спокойно и тихо на децата си. Това ще предотврати ескалацията на конфликтите и ще им даде спокойствието, от което се нуждаят и което не могат да намерят сами.

Продължавайте да поставяте граници на своите темпераментни тийнейджъри

Тийнейджърите може да си мислят, че са възрастни и дори да искат да бъдат третирани като такива, но не са. Те все още се нуждаят от насоки и сигурност. Това се постига чрез граници. Определянето на час за прибиране вкъщи и родителски надзор върху тяхната интернет дейност или отговорности у дома е от съществено значение.

Да изисквате от детето си да си пише домашните, да помага и да проявява уважение у дома и да ви държи наясно къде се намира и с кого е, не е прекомерно: напротив, необходимо е.

Тези граници им помагат да се чувстват сигурни и ги насочват до известна степен в това време на промяна. Така че, дори и да се съпротивляват и да ги предизвикват, не спирайте да ги налагате.

Бъдете гъвкави

Въпреки че границите все още са необходими, също така е важно да бъдете гъвкави. Докато детето расте, то трябва да придобие автономия и тези правила трябва да бъдат адаптирани към момента.

Възможно е и необходимо е да се преговаря и да се постигат споразумения, които да позволят на юношата да придобие привилегии, тъй като проявява отговорност. И преди всичко, накарайте го/я да участва в решенията.

„Защото аз така казах“ не е полезно. Това може само да отприщи повече бунт, лошо настроение и конфликт.

Обяснете причината за правилата и се уверете, че са консенсусни. Те могат да бъдат адаптирани въз основа на поведението.

Как да се справите със своите темпераментни тийнейджъри – слушайте детето си

Темпераментните тийнейджъри често се държат предизвикателно, защото не се чувстват чути, разбрани или уважавани. Тяхното отношение е реакция към дом или родители, които възприемат като враждебни.

От съществено значение е да отделяте време за изграждане на здравословна, гладка комуникация с вашия тийнейджър. Можете да провеждате редовни разговори и да прекарвате качествено време заедно.

Да говорите с детето си не означава да го разпитвате и след това да го съдите за поведението му. Става дума за проявяване на истински интерес към неговия живот, изслушване без критикуване и насочване без осъждане.

Освен това се опитайте да бъдете двупосочни: говорете с детето си за ежедневието си, попитайте за мнението му и споделете чувствата си. По този начин ще почувства, че се съобразявате с него, че се радвате на компанията му и го цените. Това ще намали защитните му способности.

Говорете с вашите темпераментни тийнейджъри
Разговорът с вашия тийнейджър създава пространство на доверие, за да споделите важни елементи от живота си без въпроси или осъждане.

Коригирайте поведението, но не нападайте тийнейджъра

Очевидно е, че тийнейджърите правят грешки и има определени поведения и нагласи, които трябва да бъдат коригирани. Важно е обаче да го направите по правилния начин. Затова се фокусирайте върху конкретното поведение, а не върху самия човек.

Не е същото да помолите да подреди стаята си и  да лепнете етикета мързелив и разхвърлян. Изтъкването, че неговите думи са били обидни, не е същото като да го наречете жесток и груб човек.

Предложете полезни инструменти и ресурси

И накрая, най-доброто, което можем да направим за темпераментните тийнейджъри, е да им предложим инструменти, които да им помогнат да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени. Например, научете ги как да използват категоричност, за да спечелят уважение и да се справят с натиска на връстниците.

Помогнете им да развият емоционалната си интелигентност, за да разбират и управляват чувствата си. Можете също така да им покажете как да прилагат техники за релаксация, за да намалят активирането си в моменти на силно безпокойство и липса на контрол. За тази цел може да е от полза да потърсите професионална помощ.

Темпераментните тийнейджъри са тези, които имат най-голяма нужда от любов

Ако има нещо, което да запомните от тази статия, това е, че темпераментните млади хора може да са най-трудни за обичане и подкрепяне, но те са и тези, които се нуждаят най-много от любов и напътствие. Юношеството може да е сложно за тях, но зад лошото им настроение, непокорството и емоционалните им изблици стои дете, което се учи да бъде възрастен, което се нуждае от търпение и разбиране от своята среда.

Имайте предвид, че този етап ще премине. Това е чудесна възможност да заздравите връзката си с детето си, когато то има най-голяма нужда от вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Águila Calero, G., Díaz Quiñones, J., & Díaz Martínez, P. (2017). Adolescencia temprana y parentalidad. Fundamentos teóricos y metodológicos acerca de esta etapa y su manejo. MediSur15(5), 694-700.
  • Alvarado, R. Y. (2011). El cerebro adolescente. Cognición, neurociencia y aprendizaje, 135.
  • Triskier, F. J. (2006). Algunas especulaciones respecto a las modificaciones neurobiológicas durante la adolescencia. VERTEX, Revista Argentina de Psiquiatría, 17(70), 424.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.