Темпераментни тийнейджъри: причини и как да им помогнем

Темпераментните тийнейджъри преминават през поредица от сложни промени и предизвикателства. Разберете как да им помогнете на този етап.
Темпераментни тийнейджъри: причини и как да им помогнем
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Юношеството е един от най-страховитите етапи за родителите, тъй като често е придружено от непокорство, емоционални промени и семейни конфликти. Някои деца изпитват тези промени в по-голяма степен от други; всички обаче се нуждаят от любовта и подкрепата на родителите си, за да преминат през тези години. Ето защо искаме да ви предложим някои ключове за справяне с въпросните темпераментни тийнейджъри.

На първо място, трябва да запомните, че това е труден период за всички. Вярно е, че често за възрастните е трудно да приемат, че тяхното дете – това весело, мило и гальовно дете – се превръща в сложно и капризно дете.

Но за юношата също не е лесно да приеме този преход. Поради тази причина нека оставим присъдите настрана и да се опитаме да ги разберем и да им помогнем по възможно най-добрия начин.

Темпераментни тийнейджъри: Защо са такива?

Основна първа стъпка е да разберем защо се случват тези промени. Детето ви не ви намразва внезапно, не е спряло да ви обича и не е променило характера си.

Не се опитва да ви дразни. Просто претърпява поредица от трансформации на всички нива:

  • Тялото на вашето дете се променя и достига полова зрялост. Справянето с тези разлики във външния вид може да бъде сложно. Това е особено трудно, когато става въпрос за сравнение с връстници, появата на комплекси или страховитото тийнейджърско акне.
  • Хормоните играят основна роля в емоционалното състояние на младите хора. Водят ги до внезапни промени в настроението, които са необясними дори за тях. Всичко се преживява с по-голяма интензивност и драма, което може да доведе до тъга, раздразнителност, апатия или дори тревожност.
  • Мозъкът все още не е завършил развитието си. По-конкретно, известно е, че префронталната кора, зоната, отговорна за планирането, контрола на импулсите и разсъжденията, не завършва съзряването си до 20-годишна възраст. В резултат на това младите хора често са импулсивни и са склонни да поемат повече рискове.
  • На социално ниво също се наблюдават промени и предизвикателства. Академичните изисквания и междуличностният натиск нарастват. Юношите трябва да се впишат сред връстниците си, да изградят своята идентичност и да се откъснат относително от родителите си. Това понякога може да бъде непосилно.

Как да помогнем на нашите темпераментни тийнейджъри

Има много отворени фронтове, а личните ресурси на младите хора все още може да са недостатъчни. Липсва им зрялост, опит и перспектива.

Много от тях нямат достатъчно развито самочувствие, социални умения или способност да управляват и регулират емоциите си. Следователно родителската подкрепа и насоки са ключови.

За да помогнете на вашия тийнейджър през този етап, можете да следвате тези указания.

Общуването с младежите е трудно понякога.

Бъдете съпричастни и разбиращи своите темпераментни тийнейджъри

Винаги помнете, че и на вашето дете не му е лесно и то няма лоши намерения. Имайте предвид през какво преминават те и си припомнете собственото си юношество, ако това ви помага да се поставите на тяхно място.

Не приемайте поведението им лично. Не гледайте на това като на борба за власт. Бъдете наясно с промените, през които преминават, и предизвикателствата, пред които са изправени.

Запазете спокойствие

Тийнейджърите се нуждаят от родители, които могат да запазят спокойствие и да бъдат котва в лицето на собствената си емоционална буря. Много е лесно да реагирате на лошото настроение на децата си със същата антипатия, да реагирате на крещенето им с още крясъци и да отговорите на обидите им с по-нараняващи думи. Това обаче е вредно и контрапродуктивно.

Не се поставяйте на тяхното място. Вие сте възрастният и този, който трябва да запази спокойствие и да даде пример.

Проявете самообладание и се старайте да не повишавате тон, не позволявайте на емоциите да ви завладеят и отговаряйте спокойно и тихо на децата си. Това ще предотврати ескалацията на конфликтите и ще им даде спокойствието, от което се нуждаят и което не могат да намерят сами.

Продължавайте да поставяте граници на своите темпераментни тийнейджъри

Тийнейджърите може да си мислят, че са възрастни и дори да искат да бъдат третирани като такива, но не са. Те все още се нуждаят от насоки и сигурност. Това се постига чрез граници. Определянето на час за прибиране вкъщи и родителски надзор върху тяхната интернет дейност или отговорности у дома е от съществено значение.

Да изисквате от детето си да си пише домашните, да помага и да проявява уважение у дома и да ви държи наясно къде се намира и с кого е, не е прекомерно: напротив, необходимо е.

Тези граници им помагат да се чувстват сигурни и ги насочват до известна степен в това време на промяна. Така че, дори и да се съпротивляват и да ги предизвикват, не спирайте да ги налагате.

Бъдете гъвкави

Въпреки че границите все още са необходими, също така е важно да бъдете гъвкави. Докато детето расте, то трябва да придобие автономия и тези правила трябва да бъдат адаптирани към момента.

Възможно е и необходимо е да се преговаря и да се постигат споразумения, които да позволят на юношата да придобие привилегии, тъй като проявява отговорност. И преди всичко, накарайте го/я да участва в решенията.

„Защото аз така казах“ не е полезно. Това може само да отприщи повече бунт, лошо настроение и конфликт.

Обяснете причината за правилата и се уверете, че са консенсусни. Те могат да бъдат адаптирани въз основа на поведението.

Как да се справите със своите темпераментни тийнейджъри – слушайте детето си

Темпераментните тийнейджъри често се държат предизвикателно, защото не се чувстват чути, разбрани или уважавани. Тяхното отношение е реакция към дом или родители, които възприемат като враждебни.

От съществено значение е да отделяте време за изграждане на здравословна, гладка комуникация с вашия тийнейджър. Можете да провеждате редовни разговори и да прекарвате качествено време заедно.

Да говорите с детето си не означава да го разпитвате и след това да го съдите за поведението му. Става дума за проявяване на истински интерес към неговия живот, изслушване без критикуване и насочване без осъждане.

Освен това се опитайте да бъдете двупосочни: говорете с детето си за ежедневието си, попитайте за мнението му и споделете чувствата си. По този начин ще почувства, че се съобразявате с него, че се радвате на компанията му и го цените. Това ще намали защитните му способности.

Говорете с вашите темпераментни тийнейджъри

Коригирайте поведението, но не нападайте тийнейджъра

Очевидно е, че тийнейджърите правят грешки и има определени поведения и нагласи, които трябва да бъдат коригирани. Важно е обаче да го направите по правилния начин. Затова се фокусирайте върху конкретното поведение, а не върху самия човек.

Не е същото да помолите да подреди стаята си и  да лепнете етикета мързелив и разхвърлян. Изтъкването, че неговите думи са били обидни, не е същото като да го наречете жесток и груб човек.

Предложете полезни инструменти и ресурси

И накрая, най-доброто, което можем да направим за темпераментните тийнейджъри, е да им предложим инструменти, които да им помогнат да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени. Например, научете ги как да използват категоричност, за да спечелят уважение и да се справят с натиска на връстниците.

Помогнете им да развият емоционалната си интелигентност, за да разбират и управляват чувствата си. Можете също така да им покажете как да прилагат техники за релаксация, за да намалят активирането си в моменти на силно безпокойство и липса на контрол. За тази цел може да е от полза да потърсите професионална помощ.

Темпераментните тийнейджъри са тези, които имат най-голяма нужда от любов

Ако има нещо, което да запомните от тази статия, това е, че темпераментните млади хора може да са най-трудни за обичане и подкрепяне, но те са и тези, които се нуждаят най-много от любов и напътствие. Юношеството може да е сложно за тях, но зад лошото им настроение, непокорството и емоционалните им изблици стои дете, което се учи да бъде възрастен, което се нуждае от търпение и разбиране от своята среда.

Имайте предвид, че този етап ще премине. Това е чудесна възможност да заздравите връзката си с детето си, когато то има най-голяма нужда от вас.

Може да ви заинтересува ...
3 послания, които да предадем на тийнейджъра
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
3 послания, които да предадем на тийнейджъра

В днешната статия ще очертаем 3 основни послания, които да предадете на тийнейджъра. Надяваме се да сме ви полезни във възпитанието на децата ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Águila Calero, G., Díaz Quiñones, J., & Díaz Martínez, P. (2017). Adolescencia temprana y parentalidad. Fundamentos teóricos y metodológicos acerca de esta etapa y su manejo. MediSur15(5), 694-700.
  • Alvarado, R. Y. (2011). El cerebro adolescente. Cognición, neurociencia y aprendizaje, 135.
  • Triskier, F. J. (2006). Algunas especulaciones respecto a las modificaciones neurobiológicas durante la adolescencia. VERTEX, Revista Argentina de Psiquiatría, 17(70), 424.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.