Течна очна линия или молив за очи: Кое е по-добро?

Течната очна линия и моливът за очи са отлични инструменти за подчертаване на очите ви. Но кой е по-здравословният вариант?
Течна очна линия или молив за очи: Кое е по-добро?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 08 май, 2023

Течната очна линия и моливите за очи се различават не само по покритието и състава си. Те са основна козметика във вашия комплект грим, защото трансформират интензитета на очите ви.

Много от конвенционалните рецепти за очна линия съдържат консерванти и аромати, но на пазара се предлагат и напълно органични, за които лицата с чувствителна кожа са благодарни, тъй като намаляват вероятността от отхвърляне на веществата.

Всеки от двата продукта е идеален за дефиниране, разширяване или драматизиране на стила, комбинирайки ги със сенки, блясък и осветители. И така, ако и двете изпълняват една и съща функция, как да разберете кой е по-добрият вариант? Прочетете, за да научите отговора.

Течната очна линия и моливът за очи: ключови инструменти за грим

Течната очна линия и моливът за очи са отлични инструменти за подчертаване на очите ви
С практика можете да постигнете страхотни резултати, като използвате течна очна линия.

Оцветяването на околоочния контур с течна очна линия или молив не е нова тенденция; това е техника, която се използва от много дълго време, с тази разлика, че продуктът е усъвършенствал както формулите, така и инструмента за опростяване на приложението.

Багрилата на тези пигменти пигментират клепачите и миглите, което налага удобното и правилно боравене с тях, за да се избегнат инциденти в такава деликатна зона като околоочния контур.

Анализ на списание Offarm уточнява, че течната версия на козметиката има оцветители, подобни на тези в спиралата, филмообразуващи вещества, които създават еластичен филм върху кожата и няма масла за по-голяма фиксация. Моливите, от друга страна, са достатъчно мазни, за да се разпределят тънко и равномерно.

Какви са предимствата на течната очна линия?

Течната очна линия осигурява интензивна и прецизна линия. Четките са подобни на четка или писалка с фин връх; течността се съдържа в бутилки, подобни на бутилки за лак за нокти. Уместно е да се тества преди употреба, тъй като някои от съставките, използвани за фиксиране на тези пигменти, могат да повлияят на чувствителността на очите.

Нанасянето на грим с този тип очна линия изисква практика и първоначално малко упражнения. Консистенцията на продукта и необходимостта да боравите с четка близо до окото понякога затрудняват процеса.

Ключът е да нанасяте кратки, бързи черти, така че да не трепнете. Усвояването на техниката е въпрос на навик; колкото повече използвате течна очна линия, толкова по-добър е резултатът.

Тази козметика се счита за дълготрайна, дори и върху мазна кожа. Има водоустойчиви и обикновени формули, но и двете са малко тромави за премахване.

Обикновено се използват за очертаване на горния клепач; не е обичайно да се използва върху вътрешния ъгъл. Но няма и противопоказания, стига да контролирате техниката.

За първите няколко пъти при нанасяне на течна очна линия, маркирането на точки върху клепача и след това съединяването им помага да насочите линията.

Какви са предимствата на моливите за очи?

Очна линия
Моливите за очна линия обикновено се препоръчват повече за хора без опит в гримирането.

Моливите за очи на външен вид са точни като тези, които имате за писане и рисуване. С тази разлика, че са доста кремообразни. Представляват най-често срещаните очни линии, защото се нанасят по-лесно.

Ежедневният грим намира перфектно средство в този тип очна линия, тъй като ви позволява да опитате колкото стилове искате. Ако възникне грешка по време на контурирането, малко мицеларна вода или препарат за премахване на грим е достатъчно, за да изтриете и да започнете отначало.

Интензивността на цвета се определя от броя на нанасянията, тъй като моливът генерира по-светла линия. Просто премахвате крайчето с накрайника на очната линия или с прибиращ се механизъм. Всичко зависи от формата, в който закупувате продукта.

При мазна кожа мазната консистенция на някои моливи за очна линия е контрапродуктивна, защото гримът може да се разтече. За тези типове кожа водоустойчивите очни линии са най-добри .

Освен това срокът на годност на такава козметика е по-дълъг от течната версия. Моливите запазват срока си на годност до една година, докато течните формули изтичат след половината от това време.

Моливите за очна линия са по-практични за вътрешния ъгъл; те също така допълват опушения грим и интензивните цветове.

Препоръчваме ви и: Нюд грим: как да го нанесете, без да се провалите в опита

И така, кой продукт да изберете?

Когато избирате между течна очна линия и молив за очи, помнете основните характеристики. Първият продукт е подходящ, когато има повече умения в очната линия. Защото намалявате шансовете за грешка и няма да губите време в повтаряне на щрихи. При моливите, те работят идеално за тези, които нямат толкова много опит.

Друг важен фактор е да вземете предвид формулата на козметиката, така че да изберете тази с най-малко негативно въздействие върху кожата. Това се дължи на факта, че много от боите, участващи в производствения процес, съдържат парафенилендиамин и други алергени.

Според оценката на Испанската асоциация на обединените оптометристи, препоръчително е да се консултирате с лекар относно най-малко агресивните алтернативи за грим за зоната около очите, за да избегнете алергии, сълзене, оток и конюнктивит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.