Бронзиращи пудри: какво представляват и защо да ги използваме?

Правилното нанасяне на бронзиращите пудри може да подчертае привлекателността на кожата. Ще ви разкажем как да използвате този продукт и какви са предимствата му.
Бронзиращи пудри: какво представляват и защо да ги използваме?

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 07 април, 2023

Здрава, равномерна кожа с тен е това, което много хора желаят, когато настъпят летните месеци. За да постигнат това, хората често се излагат прекалено много на ултравиолетови лъчи или на сеанси в солариуми, които са свързани с вредни ефекти. Продължете да четете, докато ви разказваме всичко за бронзиращите пудри, които се препоръчват като по-безопасен вариант в областта на козметиката.

Този продукт е в състояние да потъмни тена на кожата ви. Нанася се върху лицето, раменете и гърдите за постигане на ефект на тен. Ако се нанесе фино, финалът е много естествен. Как се използва? Кои са най-честите грешки при прилагането му? Не пропускайте тази статия! Ще ви обясним всичко!

Какво представляват бронзиращите пудри?

Бронзиращите пудри са козметични продукти, предназначени да имитират естествения тен на кожата. Поради това обикновено се използват през летните месеци, когато излагането на слънце е по-често, както и желанието да се покаже кожа със загар. Въпреки това е продукт, който може да се прилага по всяко време на годината.

Използването на кремове и пудри за тен се промени с времето. В днешно време се използва по-фино нанасяне за постигане на естествен ефект, а не силен оранжев тон.

Има и техники, които работят за подчертаване или намаляване на определени черти на лицето. Например, за да изчистите носа, да подчертаете скулите или да подчертаете контура на устните.

Следователно този продукт има естетическа цел, особено използван за постигане на този летен тен на лицето. Най-добрата част? Тази цел се постига без необходимост от използване на агресивни методи, като например шезлонг.

Бронзиращи пудри.
Бронзиращите пудри придават загорял вид, без да излагат кожата на слънце или солариум.

Защо да използваме бронзиращите пудри?

Хората се опитват да придобият тен на кожата си по различни начини. Понякога в крайна сметка избират прекомерно излагане на слънце и избягват основни грижи като използването на слънцезащитни продукти. Друг път решението е да се използват солариуми, които се свързват с отрицателно въздействие върху здравето на кожата.

Проучване, публикувано в Costa Rican Journal of Public Health, посочва пряката връзка, която тези машини имат с рака на кожата. Освен това показва, че рискът от меланом се увеличава със 75%, ако хората, които ги използват, са под 30 години.

Бронзиращите пудри, от друга страна, носят по-малък риск, когато търсите по-тъмна кожа. Това обаче не означава, че трябва да се злоупотребява с приложението им. Най-важната активна съставка в тези продукти обикновено е дихидроксиацетон или “DHA”, който обезцветява кожата до по-тъмен нюанс.

Въпреки че се счита за неувреждащо средство за кожата, прекомерната употреба може да причини дразнене или алергия. Хората с чувствителна кожа трябва да бъдат особено внимателни, за да не се стигне до алергична реакция с тези продукти.

От друга страна, често се бърка използването на продукти за тен със слънцезащитни продукти. Продуктите за тен обаче нямат функция като UV защита.

Бронзиращите пудри: методи на приложение

Тези пудри са предназначени основно за лицето, но могат да се нанасят върху раменете и гърдите, тъй като тези зони често са непокрити. По този начин е възможно да имате равномерен тен по цялата горна част на тялото.

Има много начини да ги приложите; по принцип общото правило е да се придаде основен цялостен тен. Въпреки това, чрез поставянето им на определени стратегически точки е възможно да се подчертаят или намалят определени черти на лицето.

Видове четки

Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че е необходима голяма четка, за да нанесете пудрата и да я разпределите равномерно. Препоръчително е да използвате четка с конусовидна форма и достатъчна пухкава, за да улесните нанасянето.

Важно е да не нанасяте голяма част от продукта, тъй като винаги е по-лесно да коригирате липсващите зони, като нанесете малко повече.

Бронзиращите пудри: Избор на правилния нюанс

На пазара има много възможности за всички типове кожа. Като цяло трябва да се има предвид, че целта на продукта е да създаде усещане за естествен тен , а не за изкуствен блясък. Следвайки тази предпоставка, се препоръчва да закупите нюанс два пъти по-тъмен от цвета на кожата.

 • Светла кожа. На този тип кожа най-добре подхождат пудри в кайсиеви или златисти тонове.
 • Тъмна кожа. В този случай са подходящи кафяви пудри.
 • Жълтеникава кожа. За жълтеникава кожа се препоръчва да опитате светлокафяви и бронзиращи пудри с цвят охра.
 • Розова кожа. Гамата от меки кафяви пудри е подходяща за тези кожи.
 • Сатенени пудри. Те създават естествен ефект и прикриват бръчките.
 • Пудри с матово покритие. Не трябва да се прилагат върху суха кожа, тъй като засилват ефекта.

Основни стъпки за нанасяне на бронзираща пудра

Правилното разпределение на този продукт се постига чрез оформянето на числото “3” върху лицето. Започнете отстрани на челото, над слепоочията и близо до скалпа. След това слезте до скулата, образувайки извивка. Идеята е да стигате на няколко сантиметра от носа.

От тази точка се върнете надолу към челюстта, като отново начертаете крива. Тук е препоръчително да разнесете малко повече продукт с пръста си. Когато приключите, ще сте оформили въображаема “3”. Въпреки че това е ефективна техника за повечето типове лица, тя работи най-добре при продълговати такива.

Чести грешки при използване на бронзиращи пудри

Има редица практики, които трябва да избягвате, за да постигнете естествения тен, който търсите, когато купувате бронзиращи пудри.

 • Избягвайте нанасянето върху цялото лице. Най-добре е да следвате техниката “3” или някой от нейните варианти.
 • Пазете се от излишъка. Прилагането на твърде много продукт може да генерира ефект, обратен на желания, в допълнение към създаването на много изкуствен блясък.
 • Суха кожа. За този тип кожа е препоръчително да избягвате пудрите и да изберете други видове бронзанти, като кремове.
 • Прекомерен блясък. Ако се добави прекалено много блясък, частиците създават отражение със слънчевите лъчи, което не е никак естетично.

Как да постигнем ефект с бронзиращи пудри

Освен че създават естествен тен, тези пудри имат различен ефект върху чертите на лицето. Целта е да се подчертае дълбочината в определени зони, за да се подчертаят или скрият части от лицето. Ето няколко примера:

 • За да скъсите дългото лице, продуктът трябва да се постави върху челото и брадичката.
 • По същия начин е възможно да подчертаете скулите, като поставите пудрата под областта на костите.
 • За усъвършенстване на носа пудрата се нанася отстрани.
 • Ако идеята е да се задълбочи погледът, козметиката се нанася в очната кухина, като сенки.
Бронзиращи пудри.
Техниката е важна, когато използвате бронзираща пудра. В противен случай може да изглежда неестетично.

Алтернативни начини за нанасяне на бронзиращи пудри

Освен техниката “3”, други начини за нанасяне ви позволяват да генерирате различни ефекти. Например, за фин тен, който цели по-елегантен резултат, бронзиращите пудри трябва да се поставят върху изпъкналите части на лицето. Тоест по скулите, брадичката и носа.

От друга страна, по-неформален резултат се получава при общо нанасяне и матов продукт. Като алтернатива е възможно да се използва техниката “W”, която постига по-равномерно нанасяне.

Това включва извършване на движения, образуващи малки версии на тази буква върху лицето, преминаващи през челото, скулите и брадичката. След това с леки кръгови движения се постига естествен загар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • DURO MOTA, E. CAMPILLOS PÁEZ, M. T. y CAUSÍN SERRANO, S. (2003). El sol y los filtros solares. MEDIFAM: revista de medicina familiar y comunitaria. Vol. 13 – Núm. 3– 13: 159-165. https://scielo.isciii.es/pdf/medif/v13n3/hablemos1.pdf
 • Garone, M., Howard, J., & Fabrikant, J. (2015). A review of common tanning methods. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 8(2), 43–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345932/
 • Garzona Navas, Laura, & Garzona Navas, Gloriana. (2017). Uso de cámaras de bronceado y cáncer de piel. Revista Costarricense de Salud Pública, 26(1), 22-29. Retrieved February 27, 2023, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292017000100022&lng=en&tlng=es
 • Merino Moína, M., (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Pediatría Atención Primaria, VII(26),55-77. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=366638655006
 • Mother To Baby | Fact Sheets [Internet]. (2021). Brentwood (TN): Organization of Teratology Information Specialists (OTIS); 1994-. Autobronceadores, Pastillas Bronceadoras, Salones de Bronceado. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582953/
 • Schmidt CW. UV radiation and skin cancer: the science behind age restrictions for tanning beds. Environ Health Perspect. 2012 Aug;120(8):a308-13. doi: 10.1289/ehp.120-a308. PMID: 22854243; PMCID: PMC3440095.
 • Villegas Álvarez E. D, Castillo Menéndez M. D, Sabatés Martínez M, Curbelo Alonso M, , Ramos Viera N.  Radiación ultravioleta. Fotoenvejecimiento cutáneo. MediSur [Internet]. 2005;3(1):14-33. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180020172002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.