Кърпичките за премахване на грим срещу мицеларната вода

И кърпичките за почистване на грим и мицеларната вода съдържат специални формули с грижа за кожата. Когато използвате продукти с висока покривност или водоустойчиви такива, кожата трябва да бъде почистена, за да бъдат премахнати всички следи от грим. Тези продукти правят почистването на лицето лесно и удобно.
Кърпичките за премахване на грим срещу мицеларната вода
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 18 март, 2023

Кърпичките за премахване на грим или мицеларната вода? Една толкова чувствителна кожа като тази на лицето се нуждае от нещо повече от козметична функционалност. Следователно, това е въпрос на грижа за здравето на кожата.

За да направите това, важно е да използвате инструменти и съставки, които работят ефективно и не са токсични. Така че, когато става въпрос за кърпички и мицеларни формули, нека да разгледаме кой е най-добрият и здравословен вариант за грижа за вашата кожа.

Митът за кърпичките за премахване на грим

Кърпичките за премахване на грим са направени от нетъкан текстил, предварително навлажнен с разтворители за грим, емулгатори и разтворители. Освен това, тези кърпички се състоят от повърхностноактивни вещества, които дезинфекцират кожата, осигурявайки предполагаема пълна чистота на кожата.

Въпреки това, истината за кърпичките е, че те не отстраняват напълно мръсотията. Техниката на влачене върху повърхностния слой на епидермиса избистря кожата, но не я почиства щателно от замърсявания.

Непосредствената последица е натрупването на остатъци, запушени пори и увреждане на кожата ви.

Освен това кърпичките действително премахват част от грима, без да добавят плюс към вашия ритуал за красота. Следователно тяхната практичност е под въпрос, тъй като те предполагат допълнителна стъпка в хигиената на лицето: измиване на кожата след употребата им.

Премахването на грима с кърпички е полезно при спешни случаи. Но приемането му като обикновен навик е контрапродуктивно поради следните причини:

  • Те насърчават появата на пъпки: Хората, склонни към акне и черни точки, са по-склонни да страдат от влошаване в резултат на непълно почистване.
  • Кърпичките за грим могат да увредят чувствителните зони на кожата: обикновено опаковката инструктира да почистите цялото лице с кърпичката, но е възможно почистването да повреди околоочния контур и миглите ви. За да премахнете грима от околоочната област, най-добре е да използвате специални почистващи препарати, които не съдържат алкохол и имат рН, съвместимо с киселинността на окото, както обяснява списание Offarm.
  • Често имат агресивни съставки: Някои марки включват химикали, увеличаващи границата на нежеланите реакции. Едно от тези последствия е дерматитът. Actas Dermo-Sifilográficas споменава йодопропинил бутилкарбамат като консервант, присъстващ в почистващите кърпички, и го идентифицира като основен източник на дразнене.
Кърпичките за премахване на грим - предимства и недостатъци
Домашно приготвените тампони за премахване на грим са добра алтернатива на традиционните кърпички. Изработени са от плат и са за многократна употреба.

Защо трябва да премахнете грима си с мицеларна вода?

Мицеларните разтвори се състоят от пречистена вода, комбинирана с повърхностноактивни, овлажняващи, стягащи и противовъзпалителни елементи. Които са идеални за дълбоко почистване на лицето. Звездната съставка е в мицели с липофилен и водоразтворим хидрофилен полюс.

Тези молекули събират мазните частици, които в случая с кожата се превръщат в събиране на остатъци и други кожни замърсители. Поради ниската концентрация на магнезиеви и калциеви йони, мицеларната вода е едно от най-препоръчваните от дерматолозите козметични средства за премахване на замърсяванията от кожата.

Ефектите са нежни, овлажняващи и освежаващи. Не се отмиват и имат способността да тонизират.

Има мицеларни разтвори, предназначени за различни типове кожа. Освен това има допълнителни причини да ги препоръчаме:

  • Те са идеални за чувствителна кожа: Journal of Cosmetic Dermatology подчертава контролно проучване за ефикасността и безопасността на мицеларната вода върху кожа с розацея. Резултатите от изследването показват подобрен клиничен изглед и намалени симптоми при чувствителна кожа.
  • Мицеларната вода предпазва от замърсяване: Dermatological Therapy подкрепя експеримент за комбиниране на мицеларна вода със защитни кремове и антиоксиданти като компоненти, които предпазват кожата от замърсяване с прахови частици.
  • Работи за всички видове грим: Мицеларните формули не дават почивка на дълготрайния грим. По този начин Колумбийската асоциация по дерматология и дерматологична хирургия квалифицира превъзходството на продукта за ежедневно почистване, благодарение на магнитите, които привличат себума и остатъците от грим.

Мицеларните води са с повишена ефективност, като допълват хидратацията с овлажняващи вещества, серуми и витамини.

Какво да избера: Кърпички за премахване на грим или мицеларна вода?

Вярно е, че има мицеларен разтвор за всеки тип кожа, но си струва да се консултирате с дерматолог относно консистенцията и подходящите съставки според вашата кожа. Във всеки случай мицеларните продукти винаги се препоръчват. Защото те не променят здравето на кожата и са по-ефективни от кърпичките за премахване на грим.

В тази връзка Вестникът на Американската академия по дерматология подчертава в статия, че мицеларната вода е препоръчителен формат за почистване на чувствителна кожа, тъй като не дразни и насърчава хидратацията.

Съществува и екологичното предимство на пречистената вода. Това е така, защото намалява въздействието върху околната среда, причинено от отпадъците, генерирани от небиоразградими кърпички. В полза на мицеларните вещества, приложението е чрез овлажняване на лицето чрез нежни докосвания с памучни тампони, за предпочитане за многократна употреба.

Мицеларна вода
Мицеларната вода би била продуктът на избор за дълбоко и здравословно премахване на грима.

Какво трябва да запомните за мицеларната вода и кърпичките за премахване на грим

Мицеларната вода и кърпичките за премахване на грим имат значителни разлики в ефективността си. Въпреки това, няма да има сериозни последствия, ако в спешни случаи избършете лицето си с предварително навлажнени кърпички. Важното е да не ви стане навик.

Мицеларните разтвори винаги ще бъдат най-добрият вариант. Въпреки това, ако купувате кърпички за спешни ситуации, не забравяйте да имате предвид предупреждението на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) относно безопасната употреба на козметика. Това означава, че предупреждението ви моли да прочетете етикетите, за да разберете състава на продукта. Това също показва дали е хипоалергичен, както и как да го използвате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.