4 необичайни начина да се спасите от комарите

Знаехте ли, че цветът на дрехите ви може да ви помогне да се спасите от комарите? Тъмните цветове ги привличат повече, тъй като улавят въглеродния двуокис от тялото ви.
4 необичайни начина да се спасите от комарите

Последна актуализация: 16 януари, 2019

В тази статия ви предлагаме няколко необичайни съвета как да се избавите от комарите, чрез използването на природни методи.  Има изненадващи решения като употребата на етерични масла, добавки с витамини и различни растения.

Комарите могат да се превърнат в истинска напаст. Има реална опасност при ухапване да ви заразят с редица болести.

Знаем, че има хора, които привличат комарите повече от другите .

Дали репелентите наистина ни помагат да се справим с комарите?

как да се спасите от комарите - репеленти

Традиционните репеленти за комари създават много проблеми.  Те съдържат основни съставки – инсектициди като диетилтолуамид или перметрин, които водят до следните проблеми:

  • Някои проучвания твърдят, че тези съставки могат да окажат вредно въздействие върху здравето като засегнат централната нервна система.
  • Има хора, които биват ухапани от комарите въпреки, че използват тези продукти
  • Традиционните репеленти вече не са толкова ефикасни. Причината за това е, че с течение на времето комарите си изграждат имунитет срещу тяхното действие

В тази статия ще ви предложим алтернативни природни начини, семпли и ефикасни, които ще ви помогнат да се спасите от комарите, без да застрашават здравето ви.

1.Етерични масла

Тези масла винаги са отличен начин за предотвратяване на проблемите със здравето по естествен начин, приятно и безопасно.

В този случай, подбрахме три масла, които ще ви помогнат да се справите с комарите ефикасно. А именно, масла от:

  • Цитронела
  • Здравец
  • Син евкалипт

Как да ги използвате?

  • Смесете маслото с растително масло (бадемово, кокосово, от жожоба) или с хидратиращ крем, който да нанесете по-късно върху кожата.
  • Сложете сместа в ароматизиращ дифузер, за да отблъснете комарите на специално място.
  • Капнете няколко капки от маслото върху нещо, което носите.
  • Смесете маслото с вода и направете спрей, с който да се напръскате. Разклатете добре преди употреба, така че маслото и водата да се смесят. Когато ароматът намалее, напръскайте се отново.

       Винаги използвайте чисти и сертифицирани масла. Не използвайте масла, които не са предназначени за терапевтични цели.

2.Невенът

спасете се от комарите с невен

За да отблъснете комарите около дома, от двора или офиса си, посадете невени наоколо.

Освен многобройните ползи за здравето, това красиво оранжево цвете е чудесен репелент за комари.

Посадете тези растения близо до прозорците или образувайте стена от тях, за да се спасите от нашествието на комарите.

Интересен факт е, че невенът е в основата на много продукти (кремове, тинктури и гелове), които облекчават възпаленията след ухапванията от комари.

3.Носете светли дрехи за да се спасите от комарите

Ясно е, че колкото по-добре прикрием тялото си, толкова по-малко ще бъдем обект на атаки от страна на комарите, въпреки че те могат да ни ухапят и през дрехите.

Това, което не е много известен факт е, че цветът на дрехите също има значение.

Тъмните цветове привличат комарите, тъй като улавят въглеродния двуокис от телата ни.  Светлите дрехи държат комарите на разстояние, както ни предпазват и от пчелите.

4.Ако вече сте ухапани… нарисувайте кръст!

Ухапал ни е комар и виждаме как кожата ни се зачервява.  Имаме лек за вас, който е наследство от прадедите ни, без научно обяснение, но с изненадващ ефект.

С пръст, нарисувайте “X” върху ухапаното място и притиснете, за да остави следа върху кожата.  

Не е необходимо да се драскате, просто направете две линии и уау, като магия, ухапването от комара изчезва.  След няколко часа няма да виждате подутината, както и драскотините.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.