8 причини за дефицита на магнезий и как да го коригираме

Магнезият е основен минерал в организма ви, така че трябва да консумирате подходящите храни, за да избегнете опасния дефицит на това вещество.
8 причини за дефицита на магнезий и как да го коригираме
Eliana Delgado Villanueva

Прегледано и одобрено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вероятно сте чували за дефицита на магнезий, но не предполагате колко важен е този минерал за организма ви.

Магнезият е изключително важен за организма ви минерал, защото спомага регулирането на нервната система, подобрява спокойствието и улеснява свиването на мускулите – и участва в 300 други химически реакции в организма ви.

Има специалисти, които вярват, че почти всички заболявания са свързани с дефицита на магнезий.

Освен че е необходим за балансиране на нивото на електролитите в организма ви, магнезият е един от най-трудно усвоимите минерали, защото бъбреците ви изхвърлят значително количество от него.

Проблемите с паметта, трудното запомняне и постоянните мускулни крампи са част от признаците за намаляване или дефицит на този минерал.

Въпреки че на пръв поглед това състояние може да ви се стори безобидно, най-добре потърсете причината и се опитайте да решите този проблем навреме.

Затова днес искаме да ви разкажем за осем от причините, водещи до дефицита на магнезий, както и за храните, богати на това вещество.

1.Причини за дефицита на магнезий: непълноценно хранене

нездравословното хранене и дефицита на магнезий
понижената консумация на храни, естествени източници на този минерал.

Небалансираното хранене с много нездравословни храни затруднява усвояването на необходимото на организма ви количество магнезий.

2.Проблеми с чревния тракт

Проблемите, засягащи здравето на чревния ви тракт или храносмилателната ви система като цяло също могат да доведат до появата на дефицита на магнезий.

Когато организмът ви изпитва затруднение да преработи и усвои правилно хранителните вещества, количеството на магнезий в тялото ви намалява.

3.Консумацията на алкохол и разхлабителни средства

Алкохол и дефицита на магнезий

Алкохолът променя начина, по който функционират бъбреците ви и може да доведе до изчерпване на количеството на този минерал в тъканите на организма ви.

4.Нарушено бъбречно здраве

Дефицитът на магнезий е един от признаците на бъбречна недостатъчност. Рядко това заболяване се открива навременно, защото лекарите обикновено не включват изследване на нивото на този минерал при извършване на прегледа.

Но ако страдате от някакъв бъбречен проблем е време да увеличите приема си на този минерал.

5.Някои лекарства

някои лекарства стоят в основата на дефицита на магнезий

Този проблем се среща често при пациенти, на които им се налага да приемат такъв вид лекарства за дълъг период от време.

6.Проблеми на ендокринната система

Проблемите на ендокринната ви система като нарушеното функциониране на щитовидната жлеза, паращитовидната жлеза и диабетът могат да нарушат усвояването на този минерал.

Хормоналните проблеми могат да причинят появата на дефицита на магнезий и редица заболявания.

7.Физическо претоварване

Добре известно е, че магнезият е основен минерал за доброто ни физическото и умствено състояние.

Когато се претоварите, нивото на магнезия в организма ви намалява.

8.Злоупотреба с диуретици

Важно е да знаете, че магнезият се изхвърля от организма чрез урината. Затова може да страдате от дефицит на този минерал, ако приемате много диуретици.

Без значение е дали става дума са натурални или предлаганите в аптеките диуретични средства: прекомерната им употреба може да навреди на здравето ви.

Прочетете и тази статия: 5 съвета за здрави бъбреци

Как да се справите с дефицита на магнезий

справяне с дефицита на магнезий
за мъжете е 350 мг, а за жените – 330мг.

Можете да си набавите магнезий чрез приема на хранителни добавки, вани със соли, специални лосиони, но най-добрият начин е чрез консумацията на здравословни храни.

Споменатите по-долу храни са едни от най-често препоръчваните. Посоченото съдържание на магнезий е за 100 гр. от съответния продукт.

 • Какао и тъмен шоколад: 420 мг
 • Бразилски орех: 410 мг
 • Соево брашно: 230 мг
 • Бадеми: 230 мг
 • Фъстъци: 180 мг
 • Орехи: 180 мг
 • Лешници: 180 мг
 • Боб: 60 мг
 • Шам фъстък: 160 мг
 • Джинджифил: 130 мг
 • Бобови култури: 120 мг
 • Пълнозърнени култури: 120 мг
 • Слънчогледови семки: 420 мг
 • Изсушени водорасли: 770 мг
 • Пшенични трици: 611 мг
 • Хайвер: 300 мг
 • Трапезна сол: 290 мг
 • Сух риган: 270 мг

Обърнете внимание, че споменатите количества са приблизителни, тъй като реалното съдържание на магнезий в храните зависи от качеството им.

Освен това тези количества се съдържат в 100 гр. продукт, а не всички от тези храни могат да бъдат усвоени в това количество.

Опитайте се да се храните балансирано и включете в менюто си няколко вида продукти, съдържащи значително количество магнезий.

Може да ви заинтересува ...
2 страхотни чая, богати на магнезий
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
2 страхотни чая, богати на магнезий

За да извлечете най-добрите ползи от чая, винаги трябва да го приготвяте в чайник или кана, изработени от материал, различен от алуминий. • Rondón-Berríos, Helbert. (2006). Hipomagnesemia. Anales de la Facultad de Medicina67(1), 38-48.  http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832006000100007&lng=es&tlng=es.
 • Konrad M, Schlingmann KP, Gudermann T. Insights into the molecular nature of magnesium homeostasis. Am J Physiol Renal Physiol. 2004;286(4):F599-605.
 • Meij IC, Koenderink JB, De Jong JC, De Pont JJ, Monnens LA, Van Den Heuvel LP, et al. Dominant isolated renal magnesium loss is caused by misrouting of the Na+,K+-ATPase gamma-subunit. Ann N Y Acad Sci. 2003;986:437-43.
 • Herbert P, Mehta N, Wang J, Hindmarsh T, Jones G, Cardinal P. Functional magnesium deficiency in critically ill patients identified using a magnesium-loading test. Crit Care Med. 1997;25:749–55.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.