Лечение на синузит по естествен начин

Първата стъпка е детоксикираща диета; на всяка цена избягвайте консумацията на млечни продукти, преработени меса и захари.
Лечение на синузит по естествен начин
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Синузитът възниква поради усложнение от респираторни бактериални или вирусни инфекции и се изразява с възпаление на носните пътища. То се отразява върху горната част на носа и може да причини сериозно главоболие и запушване. Има много натурални средства, чрез които можете да осъществите ефикасно лечение на синузит по естествен начин.

Какво трябва да знаете за синузит?

Синузитът е възпаление на носните пътища и на кухините, които се намират в скулите, около и зад носа. Това състояние може да бъде остро или хронично. Някои хора страдат от него в продължение на седмици, месеци или дори години, поради това, че не е проведено  адекватно лечение на синузит, или не му е обърнато достатъчно внимание.

Какви са симптомите на синузит?

 • Главоболие
 • Болка в синусите
 • Температура
 • Постоянна секреция от носа
 • Зачервен нос
 • Умора
 • Лош дъх
 • Усещане за подуване на лицето
 • Възпалени очи или сълзене
 • Болки в очите
 • Болки в зъбите, особено в кътниците
 • Кръвотечение от носа
 • Общ дискомфорт и безпокойство
 • Кашлица и простуда (за тези, които страдат от хроничен синузит)
 • Липса на обоняние (хипозмия)
 • Болка при дъвчене или гълтане
 • Дисфония или дрезгавост
Проведете лечение на синузит с натурални средства

Съществуват два вида синузит и всеки от тях зависи от появата на един или повече симптоми, дали са повече или по-малко интензивни, както и кога се появяват.

Остър синузит

В повечето случаи той обикновено се причинява от бактериална инфекция. Възниква поради късно усложнение от респираторни вирусни инфекции – като обикновена простуда, грип или “лошо излекувана” настинка. Острият синузит е най-често срещаният вид.

Хроничен синузит

Въпреки че може също да е причинен от бактериална инфекция, често причината се дължи на възпалително заболяване като бронхиална астма. Сезонните алергии могат да възпламенят лигавицата на синусите и носа, да възпрепятстват и предотвратяват премахването на бактерии. Тъй като това състояние се появява няколко пъти годишно, особено при смяна на сезоните, хроничният синузит е широко разпространен и е по-труден за лечение и премахване.

Сезонните алергии могат да са причина за синузит

Лечение на синузит у дома

Ако страдате от едно от тези две заболявания – остър или хроничен синузит – вижте следните съвети и домашните лечебни средства за облекчение на възпаление на околоносните проходи или синуси. Те ще помогнат да предотвратите, излекувате и/или ликвидирате проблема. Макар да е вярно, че резултатите ще отнемат повече време, за да се забележат, отколкото при използването на медикаменти или лекарства, също така е известно, че натуралните варианти “атакуват” сърцевината на проблема и помагат за предотвратяване на повторното развитие на тази болест.

Здравословна диета

Един от начините да бъдете винаги здрави започва с това, което консумирате. Много алергии, възпаления, инфекции и заболявания са причинени от неправилно хранене. Ако не внимавате с диетата, консумирате прекалено много продукти, които съдържат рафинирана захар (пасти, торти, безалкохолни напитки). Наситените мазнини, хамбургери и хот-дог, сол ,панирани и преработени храни, консервирани храни и подобни влияят зле на здравето ви.

Когато тялото е бомбардирано с такъв тип храни, то е по-склонно да страда от алергии. Провокират се заболявания, които “позволяват” на бактериите и микробите да проникнат в него. Тези ситуации водят до инфекции и възпаления, а понякога и до по-сериозни заболявания.

Ето защо, ако в този момент страдате от някой от видовете синузит, ако искате да избегнете това или пък имате опит с него в миналото, трябва да започнете да се храните по-здравословно. Една добра детоксикираща диета ще помогне като първа стъпка. След това поддържайте по-балансирана диета, като изберете пълнозърнести продукти вместо рафинирани. Яжте плодове и зеленчуци, изберете готвени храни, които не са пържени (като печени на фурна или задушени) и не се хранете в ресторанти за бързо хранене.

Детоксикацията е първата стъпка при лечение на синузит

Витамин С

Както вече е добре известно, витамин С помага за предотвратяването на заболявания и появата на вируси и бактерии, които в този случай, могат да предизвикат синузит или възпаление на носните проходи. Всяка сутрин пийте портокалов сок, за да засилите имунната система. За овкусяване на салатите използвайте лимон, чрез който също може да придадете нов аромат на соковете, шейковете и отварите. За десерт изберете мандарини, портокали или грейпфрути. По този начин не само ще набавите достатъчно количество витамин С на тялото, но също така ще помогнете за балансиране на нивата на рН.

В допълнение към тези плодове, съществуват и други храни, които съдържат същото (или повече) количеството витамин С – като броколи и моркови. От друга страна, опитайте да избегнете консумацията на млечни продукти, преработени меса и захари, така че да не пречите на действието на този хранителен елемент.

Околна среда

Дразнеща стая или заобикаляща среда не е добре за хора, които страдат от или са предразположени към синузит. Това означава, че трябва да бъдете нащрек и да избягвате, доколкото е възможно, места, където има:

 • Пушачи.
 • Токсични отпадъци, като например във фабрики.
 • Места, които се почистват с много силни продукти – като белина.
 • Концентрация на замърсяването на околната среда, като например центъра на града.

Емоциите

Друга причина за синузит е емоционалният дисбаланс. Настроението може да има голямо влияние върху реакциите на тялото. Напрежение, раздразнение, стрес, умора, нерви, тревожност и депресия могат да изиграят лоша шега на хората по много начини. В този случай те ще увеличат шансовете за заболяване от  синузит и превръщането му в хронично състояние.

Опитайте да се отпуснете, погледнете на нещата по-спокойно и ведро, оставете настрана тревогите и напрежението. Ходете на почивка по-често, прекарайте един ден извън града, дарете си достатъчно сън. Вземете вана, което също ще помогне да отпушване на носните проходи, пийте релаксиращи отвари с лайка, корен на валериана или липа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sinus infection. (n.d.).
   acaai.org/allergies/types/sinus-infection
  • Sinus infection (sinusitis). (2017).
   cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/sinus-infection.html
  • Li JTC. (2017). Acute sinusitis: Do over-the-counter treatments help?
   mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/expert-answers/acute-sinusitis/faq-20058562
  • Passali, D., Cambi, J., Passali, F. M., & Bellussi, L. M. (2015). Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta otorhinolaryngologica Italica : organo ufficiale della Societa italiana di otorinolaringologia e chirurgia cervico-facciale35(1), 1–8.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.