Антибиотици за лечение на инфекции на пикочните пътища

Науката все още не е открила перфектните антибиотици за лечение на инфекции на пикочните пътища. Всички използвани към момента имат странични ефекти в краткосрочен или дългосрочен период от време. Освен това бактериите стават резистентни към действието им. Въпреки това има различни опции в зависимост от инфекцията.
Антибиотици за лечение на инфекции на пикочните пътища

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Знаете ли кои антибиотици се използват за лечение на инфекциите на пикочните пътища?

Инфекциите на пикочните пътища са често срещани. Жените са по-предразположени към тях поради по-късата си уретра. Счита се, че една на пет жени развива някакъв вид инфекция на пикочните пътища през живота си. Тези инфекции могат да засегнат всяка една част от уринарната система. Това означава, че могат да засегнат пикочния мехур, бъбреците, уретрите или уретрата.

Най-често срещаната форма на инфекции на пикочните пътища при жените е циститът, а при мъжете – простатитът. При хората в по-напреднала възраст, вероятността за развитие на този тип инфекции и при двата пола, се увеличава. Сезонните и географски фактори не оказват влияние върху тези случаи. В тази статия ще се спрем по-подробно на причините за тези инфекции и как антибиотиците помагат лечението им.

Инфекции на пикочните пътища

Бактериите са отговорни за появата на инфекциите на пикочните пътища. Между 70-90% от случаите са предизвикани от бактерията Escherichia coli. Други бактерии причинители на инфекции на уринарния тракт са Proteus mirabilis, Staphylococcus coagulase, Klebsiella pneumonia и Enterococcus faecalis.

Някои хора са по-предразположени към инфекциите на пикочните пътища, като тези страдащи от диабет, тези с потисната имунна система и хората в по-напреднала възраст. На по-висок риск от инфекция са изложени и хората с неврогенен пикочен мехур, тези с поставен катетър, както и онези, които не успяват да изпразнят докрай пикочния си мехур.

Най-често срещаните инфекции на пикочните пътища при мъжете са простатит, уретрит, епидидимит и орхит. При жените циститът и асимптомната бактериурия (по време на бременност и/или свързана с митриция) са най-често наблюдаваните инфекции от този тип.

Прочетете и: Причините за появата на цистит след секс

Използването на антибиотици за лечение на инфекции на пикочните пътища

Обикновено лекарите назначават използването на антибиотици за лечение на инфекциите на пикочните пътища. Най-често използваните антибиотици за целта са тези принадлежащи към следните групи:

  • Хинолонови антибиотици. Медицинските специалисти ги използват за лечение на инфекции в долната част на уринарния тракт. Обикновено първо се вливат по венозен път и след това се преминава към прием през устата, тъй като се усвояват добре от храносмилателния тракт. Бременните в третия триместър могат да приемат антибиотици от тази група.
  • Аминогликозиди. Това са бактерицидни антибиотици, използвани при инфекции причинени от грам-отрицателни бактерии. Могат да се приемат за кратък период от време, защото имат токсично действие.
  • Цефолоспорини. Специалистите не препоръчват приема на първа генерация цефалоспорини, а на втора генерация за лечение на по-леките инфекции, както и на трета генерация цефалоспорини за по-тежките случаи.
  • Аминопеницилин/бета-лактамазни инхибитори. Това е най-добрият вариант за лечение на по-леките инфекции, както и на бременните жени, тъй като този вид антибиотици не увреждат плода. Но много бактерии са устойчиви към тях.
  • Триметоприм / сулфаметоксазол (TMP/SMX). Медицинските специалисти ги използват само, ако бактериите причинители на инфекцията са чувствителни към тези антибиотици. В противен случай употребата им не е уместна.
  • Нитрофлорантоин. Лекарите използват това лекарство най-вече за предотвратяване повторната поява на инфекции. Този вид антибиотици не се препоръчват за първия триместър на бременността.
  • Фосфомицин трометамин. Този антибиотик действа ефикасно срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии. Болните трябва да го приемат еднократно. Това е един от най-често използваните и най-ефикасни антибиотици.

Важна информация

Лечението с антибиотици се провежда в зависимост от причинителя на инфекцията. Имайки предвид, че повечето инфекции на пикочните пътища са в резултат на бактерията Escherichia coli, най-добре е лечението да бъде започнато с подходящ медикамент докато се изчаква излизането на лабораторните резултати.

Антибиотиците, както повечето лекарства, имат странични ефекти. Част от тях се наблюдават веднага, а други се проявяват след време. Страничните ефекти включват висока температура, гадене, диария, повръщане, главоболие, обриви, проблеми със сухожилията и увреждане на нервите. В средносрочен и дългосрочен план могат да се наблюдават други странични ефекти. Причината за това е, че антибиотиците оказват влияние върху вагиналната и чревната флора. Те увеличават податливостта към размножаване на бактерии и гъбички в интимната област и храносмилателния тракт. Затова много лекари съветват антибиотиците да се приемат заедно с пробиотици.

Най-големият проблем е, че бактериите лесно могат да станат устойчиви към лечението с антибиотици.

Учените очакват, че през следващите години, бактериите ще станат резистентни към много антибиотици. Става въпрос за антибиотици като норфлоксацин, ципрофлоксацин, амоксицилин и ампицилин. Към момента фосфомицин трометамол е най-устойчивият антибиотик. Учените продължават работа по откриването на нови варианти за лечение.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Andreu, A., Alós, J. I., Gobernado, M., Marco, F., de la Rosa, M., García-Rodríguez, J. A., & Grupo Cooperativo Español para el Estudio de la Sensibilidad Antimicrobiana de los Patógenos Urinarios. (2005). Etiología y sensibilidad a los antimicrobianos de los uropatógenos causantes de la infección urinaria baja adquirida en la comunidad. Estudio nacional multicéntrico. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica, 23(1), 4-9.
  • Calderón-Jaimes, E., Casanova-Román, G., Galindo-Fraga, A., Gutiérrez-Escoto, P., Landa-Juárez, S., Moreno-Espinosa, S., … Valdez-Vázquez, R. (2013). Diagnóstico y tratamiento de las infecciones en vías urinarias: un enfoque multidisciplinario para casos no complicados. Boletín Médico Del Hospital Infantil de México.
  • Martín Martínez, J. C. (2004). Infecciones urinarias complicadas: revisión y tratamiento. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02888.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.