Страданието създава хора със силен дух

22.12.2017
Трябва да възприемаме страданието като натрупване на опит. То е тест, чрез който мозъкът ни позволява да сме по-силни, за да можем да преодоляваме трудностите.

Често казваме, че ако успеем да контролираме страданието и да го преодолеем ще получим така желания „паспорт към свободата“.

Тези думи са толкова красиви, а докато ги четем се питаме: “Добре, но как да постигна това? Как да спра да се страхувам, да мисля за неуспехите си, да се тревожа или да страдам?”

За да можем да контролираме емоционалното си състояние и да трансформираме негативната енергия, която ни измъчва, трябва да сме наясно с вътрешния си свят.

Страданието и тъгата се крият в мозъка ни чрез деликатни, но мощни механизми. Те имат специална цел, която ще ви обясним в следващите редове.

Надяваме се, че тази информация ще ви е полезна.

Страданието и “тъжния” мозък.

Страданието е вътрешен диалог, който създаваме в мозъка си. Може да преживяваме нещо болезнено, да страдаме за дадена загуба, да преминаваме през провал, изневяра или разочарование. Но трябва да правим разлика между физическата и емоционалната болка.

Страданието, което ни измъчва и което понякога води до депресия си има свой вътрешен диалог.

Хората преминаващи през едни и същи изпитания се справят с тях по различен начин. Всичко зависи от вътрешната им нагласа и диалога, който протича в ума им.

Когато негативността е „изключена“, спокойствието и равновесието заемат мястото й. Това е нещо, което лесно можете да разберете. Въпреки това е трудно „да изключим“ неприятните и негативни мисли и да се справим със страданието.

Тъй като тази болка е емоционална и свързана с душевността ни, тя ни улавя в капана си и ни задушава. Не е лесно да се откопчим от нея просто защото искаме това.

Преодолейте страданието и бъдете по-силни.“Тъжният” мозък функционира различно

В човешкия мозък има милиони нервни клетки, които изграждат сложна мрежа от връзки. Същевременно те изграждат това, което наричам “съзнание”.

Прочетете и: Открийте навик за по-добро самочувствие

Според невролозите страхът е много силна емоция в мозъка ни.

Чрез хипокампуса и амигдалата мозъкът събира информация за заобикалящата го среда, за да ни алармира за евентуалните рискове, без реално да сме ги видели.

  • Мозъкът се грижи за оцеляването ни и затова негативните емоции като страх, страдание и тъга ни предупреждават, че нещо не е наред.
  • Тъгата, както бе доказано чрез диагностични тестове, обхваща около 70 различни части на мозъка.
  •  Амигдалата, хипокампусът, префронталният кортекс са едни от тях, както и инсулата, една много специфична и интересна част от мозъка.
  • Инсулата е част от мозъка свързана с възприятията на тялото и вкуса. Това обяснява и факта, че когато сме тъжни и страдаме ни се струва, че всичко спира, дори усещанията и възприятията ни като вкуса.
  • Въпреки че хората около нас ни казват да спрем да страдаме и да се върнем в реалността, мозъкът ни не реагира и не можем да се възстановим.

Вътрешният ни свят е изпълнен с друга музика, защото “тъжният” ни мозък е изключил звука на живота.  

Преодолейте страднанието с вашата вътрешна силаПреодолейте страданието, за да станете още по-силни

Струва си да си припомним една хубава мисъл на Ленард Коен: “Всяко нещо си има пукнатина, през която преминава светлината”.

Независимо дали нещо е „счупено“ или „на парчета“, това не трябва да ни спира да продължаваме напред в живота

Счупванията „зарастват,“ но тази промяна никога няма да ни позволи отново да се върнем в предишното ни състояние. Никога няма да бъдем същите отново. 

  • Ставаме по-силни. Пукнатините позволяват на светлината на разума, познанието и знанията да влезе и да ни промени.
  • За да преодолеете страданието трябва да си дадете време. Вече знаете, че мозъкът ви функционира по различен начин. Трябва да сте търпеливи и да потърсите подкрепа в хората, които ви обичат.
  • Трябва да разберете, че мозъкът ви иска да сте спокойни. По този начин ще можете да концентрирате енергията си за намирането на решение на проблемите, които ви тревожат и ви нараняват.
Щастието и страданието вървят ръка за ръка
Целта е да промените себе си и да се обградите с неща, които ще ви карат да се чувствате по-добре. Приемането на случващото ви се и мотивацията да се заемете с нещо ново или различно са две основни стъпки, които ще ви помогнат много.

Невролозите винаги ни съветват, че разбирането на механизма, по който мозъкът функционира ще ни помогне много в преодоляването на тези състояния на тъга и страдание.

Не пропускайте и: 6 навика, които ще ви помогнат да се справите с живота

Добре е да запомните, че тъгата не е вечна, а временен процес, през който преминаваме, за да научим нещо ново и да продължим да живеем.

Продължаваме да се адаптираме към тези бурни води и сложни ситуации.