Какво е физическото отражение на тъгата върху тялото?

Когато сте в състояние на тъга мозъкът работи много по-активно и има нужда от повече енергия.
Какво е физическото отражение на тъгата върху тялото?

Последна актуализация: 29 ноември, 2018

Случвало ли ви се е да бъдете апатични? Изпитвали ли сте физическото отражение на тъгата? Усещали ли сте болката от това да бъдете отхвърлени? Страдате ли от това, когато любовта стане горчива ?

Трудно е да се каже дали тъгата наистина ви прави по-силни или бавно и прогресивно ви прави по-слаби.

Със сигурност обаче тя променя нивата на стрес в мозъка, а това може да доведе до различни болести. 

Днес искаме да обясним какви са физическите ефекти от тъгата.

Физическото отражение на тъгата от мозъка до тялото

Когато се чувствате потиснати, веригите за физическа и емоционална болка в мозъка се припокриват.

физическо отражение на тъгата върху тялото

Това не се случва само в областите на мозъка, които са свързани с чисто емоционалния елемент на болка, но и в областите, свързани със соматичното ви възприятие. 

Но защо се случва това? Тъгата има отрицателно въздействие върху тялото, особено върху имунната система, което пък може да увеличи риска от заболявания, особено от възпалителен тип.

Засяга се възприятието ви за температура

Друг физически ефект от тъгата е, че тя може да повиши усещането за студ, дори когато на хората около вас им е топло.   

При изследвания, когато е задействано чувство за отхвърляне или изолация, участниците оценяват температурата в стаята като по-ниска и предпочитат да консумират топли продукти.

Връзката надминава простото усещане. Температурата на тялото ви се понижава, когато изпитвате тъга.

Отразява се на апетита

загуба на апетит - физическо отражение на тъгата върху тялото

Тъгата може да се отрази и на апетита ви, повишавайки риска от качване на килограми и промяна в кръвното налягане. Директният резултат е появата на високо кръвно и сърдечни проблеми в дългосрочен план.

Освен това се намалява способността за долавяне на сладките вкусове. Това е така, защото броят на рецепторите за сладко на езика ви намаляват. 

По тази причина не е необичайно храната да няма вкус, когато сте тъжни.

Увеличава се стресът

Стресът се отразява и на хормон, познат като кортизол. Това е важно за контролиране на нивата на кръвната захар, както и качеството на съня.

Всичко това означава, че съществува и отражение на тъгата върху психологическото ви здраве. Тя се свързва със:

  • Болести на сърцето
  • Болест на белите дробове
  • Болести на черния дроб

Депресията от своя страна може да повлияе за появата на рак. Повече за това опасно състояние научете от сайта Портал за психично здраве.

И стресът, и депресията могат да доведат до болест и дори нещо по-лошо.

Когато сте прекалено тъжни или стресирани, ще забележите, че сякаш нищо не функционира правилно. Защитните ви сили са намалени и рискът да се разболеете значително се повишава. 

Какво е решението? Не е стресът това, което причинява проблеми с имунната ви система, а усещането, че не можете да направите нищо, за да го спрете.

Мозъкът ви се нуждае от повече енергия

Може да изглежда необичайно, че мозъкът ви е по-активен, когато сте тъжни. Това се случва, защото в състояние на тъга мозъкът работи много по-активно: активират се повече от 70 различни зони.

Как е възможно това? Лесно е да се разбере. Когато сте тъжни, си спомняте, мислите, страдате и търсите причини, решения и алтернативи. 

Има хора, които в такива ситуации просто спят.

Дори тогава хипокампусът, предната част на мозъка и темпоралните лобове са активни. Помнете, че мозъкът използва около 20% от цялата ви енергия, но тъгата го кара да работи много по-усърдно.

Това води до повишена нужда от глюкоза, която да храни мозъка ви. Това от своя страна ви кара още повече да копнеете за сладко .

Физическото отражение на тъгата върху тялото – развитие на болести

Когато сте тъжни, серотонинът намалява и това може да ви се отрази в среден или дългосрочен план. Понякога причинява:

Невротрансмитерът серотонин се свързва с личната мотивация. Трябва да сте силни и да се изправите пред тези моменти на самонаблюдение, за да намерите ресурси, които да ви позволят да продължите напред. 

Много е вероятно през това време да отидете на лекар, защото не се чувствате добре.

Резултатите от медицински изследвания показват, че здравето ви е идеално. И това е вярно: във физически план всичко ви е наред, но в емоционален – не.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 изненадващи последици от липсата на серотонин

Трябва да плачете

Плачът е проява на физическото отражение на тъгата върху тялото.

Плачът може да ви накара да се почувствате по-добре. Когато сте тъжни, мозъкът натрупва толкова много стрес и нервност, че трябва някак да ги освободите.

Плачът е идеалният начин да се отпуснете и да се освободите от всичко, което чувствате. Така ще започнете да отделяте ендорфини, които ще ви накарат да се отпуснете. 

Ето защо е много важно, когато имате желание да плачете, да не го потискате. Дайте му воля и вижте колко по-добре ще се почувствате.

Някои хора избират други дейности,  с които също се произвеждат ендорфини, например секс или упражнения. Тези две опции също работят и не са лош вариант.

Да, необходимо е да плачете от време на време.

Физическото отражение на тъгата върху здравето може да бъде изключително негативно. Не винаги е възможно да се чувствате добре, но трябва да намерите алтернативи, за да облекчите напрежението. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yang L, Zhao Y, Wang Y, et al. The Effects of Psychological Stress on Depression. Curr Neuropharmacol. 2015;13(4):494–504. doi:10.2174/1570159X1304150831150507
  • Yaribeygi H, Panahi Y, Sahraei H, Johnston TP, Sahebkar A. The impact of stress on body function: A review. EXCLI J. 2017;16:1057–1072. Published 2017 Jul 21. doi:10.17179/excli2017-480
  • Lokko HN, Stern TA. Sadness: diagnosis, evaluation, and treatment. Prim Care Companion CNS Disord. 2014;16(6):10.4088/PCC.14f01709. Published 2014 Nov 20. doi:10.4088/PCC.14f01709

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.