7 признака, че сте свободолюбива личност

Да си свободолюбива личност, противно на мнението на мнозина, не означава да бягате от отговорност или да се стремите към безгранична свобода. Означава, че сте верни на себе си. А вие? Свободолюбива личност ли сте?
7 признака, че сте свободолюбива личност

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Една свободолюбива личност притежава характер, достигнал определено ниво на зрелост и психологични способности на основата на самостоятелност и сигурност.

Не е лесно да достигнете тази точка на личностно развитие.

Освен това свободолюбието е свързано и се вписва добре в йерархичната структура на потребностите, представена от Ейбрахам Маслоу през 1943 г. в статията му “Теория на човешката мотивация.”

Въпреки казаното, да си свободолюбива личност със сигурност не означава да се държиш като човек, който е загърбил всичките си връзки и задължения. Това е често срещано погрешно разбиране.

Истинската свободолюбива личност притежава качества, поведение и начин на взаимодействие с реалността, които я правят по-способна да посрещне и да се справи с предизвикателствата на живота.

Днес ще ви разкажем за отличителните признаци на свободолюбивата личност. Дали това се отнася и за вас?

1.Избирате, мислите и действате без нуждата от одобрение

Да достигнете до този етап в личното си израстване, когато не се нуждаете от одобрението на другите хора, определено е голяма стъпка.

Знаем, че през голяма част от живота си се нуждаем често от одобрението на обществото. Първо от родителите, след това от приятелите, а по-късно и от колегите.

Да покажеш истинската си същност и да говориш искрено със сърцето си не е нещо, което се случва за една нощ.

Единствено свободолюбивите хора притежават тези изумителни качества.

2.Живеете без страхове и си вярвате

Една свободолюбива личност живее без страхове.
Експертите в областта на личностното израстване и мотивационната психология знаят много добре, че страхът е „убиецът“ на големите възможности.

Когато спрете да се притеснявате и да виждате бъдещето си в черни краски, ще бъдете способни да направите по-големи крачки.

Щастието винаги се крие зад страховете ви. За да преминете тази линия първото, от което се нуждаете е самоувереност.

3.Вие сте неповторима, ярка, спонтанна личност

Искреността ви е присъща, както и онзи вид „нахалство“, което ви печели усмивки и погледи, изпълнени с разбиране.

Спонтанни сте, защото не се тревожите какво ще кажат хората или пък какво ще си помислят.

Неповторимите личности са свободолюбиви, защото вътрешният им свят не е цензуриран. Те са в хармония с истинската си същност и ценности и могат да покажат на света как разбират живота: страстно.

4.Една свободолюбива личност знае за какво си струва да се бори

Една свободолюбива личност знае за какво се бори.
Да си свободолюбива личност, противно на мнението на мнозина, не означава да бягате от отговорност или да се стремите към безгранична свобода. Нищо подобно.

Свободолюбивите хора знаят много добре за какво се борят: за това, което обичат, за това, което изгражда уникалността им, за щастието си.

Останалото няма значение.

5.Свободолюбивите личности не говорят на езика на привързаността

Привързаността, разглеждана от емоционална гледна точка, е основният враг на личностното израстване.

Поддържането на връзка, белязана от емоционална пристрастеност, убива уникалността, целостта и самоизразяването ви.

Човек, който се определя като свободолюбив знае как да обича, без да е зависим от любовта си. Той дава най-доброто от себе си, докато се чувства цял и завършен.

6.Свободолюбивите хора умеят да ценят малките неща в живота

Една свободолюбива личност цени малките неща в живота.
Да си свободолюбив означава да не държиш на нещата, спиращи развитието ти или любовта ти към живота.

Изпълвате се с тази страст към свободата, учейки се кои са приоритетите ви и разбирайки, че най-важните неща в живота не са материалните, а емоционалните.

Става въпрос за чувствата, които изпитвате в ежедневния си живот.  Чувствата по време на разговор, разходка по плажа, на среща, пътуване, ходейки боси, прегръщайки домашния си любимец, бягайки в парка без никакви тревоги и лоши мисли …

Заетите и угрижени хора не умеят да ценят тези ежедневни дребни неща, които виждат и означават много за свободолюбивите личности.

7.Животът ви вдъхновява, а поведението ви вдъхновява другите

Може би вече са ви питали как го правите.

“Винаги си щастлив, винаги намираш време за всичко. Занимаваш се с хиляди неща и винаги ме караш да се усмихвам … как го правиш?”

Вероятно не знаете какво да отговорите, защото житейската ви философия е нещо, постигнато с течение на времето.

Понякога свободолюбивият дух „се разкрива“ след като дълго време е бил потискан. Поведението на тези хора е резултат от предизвикателства, време и трудно постигната зрелост.

Да си свободен е поведение, което приемате с разбиране и постоянство, знаейки, че може да ви се наложи да загърбите определени неща.

А вие? Свободолюбива личност ли сте? 

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.