Спрете тютюнопушенето с лечебни растения и плодове

Отвара от джинджифил и лимон ще ви помогне да се преборите със зависимостта
Спрете тютюнопушенето с лечебни растения и плодове
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Отказването от тютюнопушенето не е лесно. Никой не може да го направи за една нощ или бързо, ако няма достатъчно воля. Всички сме съвсем наясно, че няма чудеса от вида “сега и веднага” и не съществува никакво “ефикасно лечебно средство”, което да помогне напълно да се отървете от нуждата от тютюн и да избегнете симптомите на абстиненция.

Това, което знаем е, че пушенето е твърде вредно, за да си заслужава риска. Тютюнопушенето убива. Въпреки това милиони хора продължават с това нездравословно пристрастяване, с живота, “висящ на косъм,” и така до деня, когато най-малко очакват и когато възниква първият проблем. Първото заболяване.

Днес в нашия блог искаме да поговорим за най-добрите лечебни растения и плодове, които могат да помогнат с процеса на отказване от цигарите. Въпреки това винаги помнете, че най-добрият съюзник, който ще помогне да се откажете от тютюнопушенето, е собствената ви воля.

1. Пасифлора на помощ за симптомите на абстиненция

пасифлора на помощ за отказване от тютюнопушене

Вижте още: 8 опасни мита за цигарите, които излагат здравето на пушачите на риск

Споменавали сме и преди за многобройните ползи от пасифлора. Вече знаете, че можете да я откриете в най-различни магазини за здравословни храни и че е прекрасно растение, което облекчава нервността и помага в борбата с тревожност.

Обикновено се знае, че пасифлората е най-доброто лечебно растение, помагащо при симптомите на абстиненция, която не позволява да се откажете от тютюнопушенето. То е от полза, когато се опитвате да се откажете и изпитвате честите симптоми на тревожност, нервност, промяна в настроението, безсъние, отчаяние…

Как да използвате пасифлора?

 • Може да откриете пасифлора в магазините за здравословни продукти – тя се предлага на капсули, хапчета, като течност, а също така и в пакетчета за отвари.
 • Медицинският център на Университета на Мериленд (САЩ) разкрива, че за да се преборите със симптомите на абстиненция при възрастни, можете да вземете между 15 и 30 капки, 3 пъти на ден.
 • Ако искате да приготвите отвара, сварете 20 гр. изсушена пасифлора в чаша с вода (200 мл).

2. Женско биле, психологически съюзник в борбата с тютюнопушенето

Женското биле помага, когато се опитвате да се откажете от пушенето.

Женското биле съдържа глициризин – основната съставка, която помага най-много, когато се опитвате да се откажете от пушенето. Тя придава на женското биле уникалния силен аромат, който е способен да излекува възпаление на гърлото и дори може да предпази черния дроб. Благодарение на този стимулант и естествен защитник е възможно да се намали безпокойството, което възниква при нуждата от доближаване на цигара до устата.

Този корен е психологически съюзник, в състояние да намали необходимостта от пушене. Освен това е добър подсладител, естествено противовъзпалително, обезболяващо и предпазва стомаха. Не се препоръчва за хора с диабет.

Как да използвате женско биле?

Най-добрият начин да се възползвате от ползите на женско биле, за да се откажете от тютюнопушенето, е да го приготвите като отвара. Вижте как можете да го приготвите по-долу:

Съставки:

 • 5 гр. корен сухо женско биле
 • 3 чаши вода (600 мл.)

Приготовление:

Много е лесно. Първото нещо, което трябва да направите, е да сварите водата и след това да добавите 5 гр. сух корен от женско биле. Най-добре е да използвате меден съд, тъй като този материал спомага за подобряване на основните активни свойства на корена от женско биле. След като водата заври, оставете да престои 10 минути и след това излейте течността в стъклен съд. Пийте 3 чаши на ден – след всяко хранене. Може да пиете течността гореща, топла или дори студена според предпочитанията си.

3. Отвара от джинджифил и лимон, за да се преборите със зависимостта

отвара от джинджифил и лимон, за да се преборите със зависимостта

Джинджифилът е прекрасен лечебен корен, който е в състояние да се пребори с желанието за пушене. Освен че действа като естествен релаксант, противовъзпалително и антибиотик, той притежава същите качества като женското биле, които могат да сложат край на никотиновата зависимост.

Неговият кисел и силен аромат е доста интересен, затова е много подходящо да го комбинирате с някакъв натурален сок. Усещането ще бъде още по-силно и ще действа като мощен природен антиоксидант. Ето как можете да го приготвите:

Съставки:

 • 60 гр. настърган корен от джинджифил
 • Сок от ½ лимон
 • 3 чаши вода (600 мл.)

Приготовление:

Трябва само да сварите 3 чаши вода и да добавите малко корен от джинджифил. Оставете го да ври най-малко 20 минути, след това отстранете от котлона и оставете така за още 10 минути. Следващата стъпка? Добавете сока от 1/2 лимон. Изпийте първата чаша на празен стомах, а другите 2 – след всяко хранене. Ще се почувствате чудесно.

4. Сок от нони за борба с пристрастяването

сок от нони за борба с тютюнопушенето

Познавате ли плода нони? Той се нарича също така индийска черница, гуанабана или гравиола. Той е с много приятен вкус и осигурява редица ползи за здравето. Някои примери? Нони е идеален за лечение на възпаление и кашлица и за намаляване на болките от артрит. Освен това плодът може да помогне да се откажете от тютютнопушенето. Ето как да го приготвите.

Съставки:

 • ½ плодове нони
 • 1 чаша вода (200 мл.)
 • 1 супена лъжица мед (20 гр.)

Приготовление:

Пийте този сок всяка сутрин, веднага след ставане. По този начин ще се преборите със сутрешния глад за първата цигара. Просто сложете плодовете нони и вода в блендера и разбъркайте, докато получите гладък сок. След това можете да го подсладите с 1 супена лъжица мед. Ще ви хареса!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.