6 опасни навика толкова вредни колкото пушенето

Въпреки че на пръв поглед не изглеждат толкова опасни като пушенето има навици, които като недостатъчното спане, въобще не са толкова безобидни
6 опасни навика толкова вредни колкото пушенето

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Всички знаем, че пушенето е навик със сериозни последици за здравето ни. Но има и други не по-малко опасни неща, които правим ежедневно и които излагат здравето ни на риск.

Прочетете следващите редове, за да разберете кои 6 навика са толкова опасни колкото и пушенето.

Колко вредно е пушенето?

Ето и няколко тревожни факта за пушенето:

Пушенето на цигари уврежда почти всички органи в тялото и е пряко свързано с появата на редица заболявания. 

Счита се, че 1 от 2 пушачи умира заради заболяване свързано с пушенето.

Всяка година заради пушенето на цигари умират повече хора отколкото всички смъртни случаи причинени от следните болести и инциденти:

 • Пътно транспортни произшествия
 • Употреба на наркотици
 • СПИН
 • Пожари
 • Консумация на алкохол

Този вреден навик скъсява живота на мъжете с около 12 години, а на жените  – с около 11.

Имайки в предвид казаното искаме да ви предупредим, че следните навици имат сходен ефект и увреждат организма ни по подобен начин като пушенето:

1.Пиенето на газирани напитки
пиенето на газирани напитки е опасно колкото пушенето

Газираните или безалкохолните напитки съдържат голямо количество сладък царевичен сироп.

Тази съставка е основната причина за по-честото наблюдаване на наднормено тегло, диабет, сърдечни заболявания и други хронични болести при хората консумиращи редовно този вид напитки.

Колко вредно е пиенето на газирани напитки? Изпиването на една кутийка такава напитка дневно добавя 7 килограма към теглото ни само за една година. И повишава риска от появата на диабет с 85%.

Не трябва да пренебрегваме и факта, че големите компании производители на газирани напитки влагат милиони долари годишно в рекламните си кампании насочени не само към възрастните, но и към цялото семейство– включително децата и тийнейджърите.

2.Недоспиването… или обратното – преспиването

Полезният и необходим за организма сън трябва да бъде между 7 – 9 часа на денонощие. 

Проучване на CDC показва, че спането по-малко от 6 часа или повече от 10 часа на нощ може да доведе до появата на проблеми като:

 • Сърдечни заболявания
 • Диабет
 • Наднормено тегло
 • Депресия

Проучването препоръчва и избягването на повтарящите се аларми будещи ни сутрин, тъй като сънят намалява полезния ефект на почивката. 

Този навик може да ни умори повече отколкото, ако станете още първия път щом чуете алармата.

3.Дългото застояване на едно място
дългото седене на едно място е опасно като пушенето

Ако сте от тези хора, работещи седнали в офис по осем часа дневно и след края на работния ден се прибирате вкъщи и си почивате гледайки телевизия, трябва да знаете, че излагате живота си на опасност.

Според проучване публикувано в Archives of Internal Medicine, възрастните седящи повече от 11 чака дневно са изложени на 40% по-висока смъртност през следващите три години. Това е в сравнение с хората седящи по-малко от четири часа дневно.

Стоенето в тази позиция дълго време повишава риска от:

Трябва да отбележим, че рискът не намалява значително дори ако спортувате редовно.

4.Пиете твърде много кафе

Няма нищо по-хубаво от започването на дългия ден с чаша прясно приготвено кафе, но изпиването на повече от четири чаши дневно може да повиши смъртността с 56%.

Проучване направено между 1979 и 1998 година проследява живота на 40000 души. След наблюдаване на тези хора в продължение на 17 години над 2500 от участниците умират.

Въпреки че причината за смъртта не се крие в прекомерната консумация на кафе, проучването доказва, че повечето хора пиещи по-големи количества от тази напитка пушат. Затова здравето на сърцето и белите им дробове е застрашено.

Кафето е източник на кофеин, вещество стимулиращо освобождаването на епинефрин, ограничаващ действието на инсулина и повишаващ артериалното налягане.

Препоръчваме ви да прочетете и: Кафето предпазва от рак на черния дроб

5.Кръстосването на краката
кръстосването на крака застрашава здравето като пушенето

Колкото и безобидно да ви изглежда кръстосването на краката може да наруши кръвообращението и да причини появата на съсиреци. А това може да доведе до усложнения като:

 • Разширени вени
 • Повишено артериално налягане
 • Тромбоза
 • Схващане в областта на бедрата
 • Проблеми със стойката

6.Неправилно хранене

Ако често консумирате готова храна или продукти съдържащи много консерванти, това е толкова вредно колкото пиенето на алкохол, приема на наркотици и пушенето взети заедно, според проучване на GLOPAN.

За разлика от пушенето, което засяга само определени хора, неправилното хранене е световен проблем влияещ сериозно и върху икономиката на всички държави.

Неправилното хранене може да отключи:

 • Диабет тип 2
 • Коронарна болест на сърцето
 • Рак
 • Хипертония
 • Анемия
 • Други здравословни проблеми

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Becoña, E., & Vézquez, F. L. (1997). La evaluación de la conducta de fumar. Psicologia Conductual.
 • Dussaillant, C., Echeverría, G., Villarroel, L., Marin, P. P., & Rigotti, A. (2015). Una alimentación poco saludable se asocia a mayor prevalencia de síndrome metabólico en la población adulta chilena: Estudio de corte transversal en la Encuesta Nacional de Salud 2009-2010. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9657
 • Ruvalcaba, C. G., Tucker, K. L., Morita, K., Qiao, N., Hannan, M. T., Cupples, L. A., & Kiel, D. P. (2009). Consumo de refrescos y riesgo de obesidad en adolescentes de Guadalajara, México. Boletín Médico Del Hopital Infantil de México.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.