Как COVID-19 засяга мозъка?

Нови доказателства показват, че коронавирусът може да навреди и на другите органи, не само на белите дробове. Някои невролози са обяснили как засяга мозъка и ще ви разкажем за това в тази статия.
Как COVID-19 засяга мозъка?

Последна актуализация: 04 януари, 2022

Как COVID-19 засяга мозъка? В момента, познаването на тази информация е едно от новите притеснения за лекарите и учените. Има вече доказателства, показващи, че уврежда бъбреците и сърцето, и се говори, че това е мултисистемно заболяване.

Това е голяма разлика в сравнение с другите вирусни заболявания като например грип. Те само причиняват дихателни проблеми, и най-много, треска.

Но, проучването за коронавируса сочи към клетъчните рецептори ACE2 като ключовете за вход в различните клетки от тялото. Рецепторът ACE2, както ще обясним в тази статия, присъства в много различни части от тялото ни. Ето как COVID-19 засяга мозъка, като се възползва от този протеин.

Важно е да се подчертае, че нормалните, добре познати симптоми си остават същите: треска, кашлица, умора и дихателна недостатъчност. Но, все повече и повече хора проявяват вторични признаци, които могат да помогнат да се хване заразата по-рано и да се спечели време. Вече споменахме зрителните проблеми и загубата на обоняние.

Трябва да добавим също и новите проучвания във връзка с неврологичните фактори.

Рецепторът ACE2 обяснява как COVID-19 засяга мозъка

Коронавирусите имат външна форма, която е като корона и ето откъде произлиза името им. Тази корона е съставена от шипове, които съдържат протеините, от които се нуждаят за да стигнат до човешките клетки. Човешкият рецептор е протеинът ACE 2.

Рецепторът съществува в човешкото тяло, за да комуникира в система, наречена ренин-ангиотензин. Тази система от хормони и вътрешни съставки е активно свързана с регулирането на кръвното налягане. Следователно, това включва дори бъбреците.

COVID -19 засяга мозъка, защото ние също имаме рецептори ACE 2 в някои наши неврони. Въпреки, че няма напълно потвърден невротропизъм – или афинитет спрямо неврони от SARS-CoV-2 – има няколко добре обосновани подозрения.

Приложимостта на рецептора ACE2 е ключова за разбирането на смъртността от коронавирус. Различните проучвания разкриват, че хората с хипертонични проблеми са група с висока честота на смъртност и това ще се обясни от влиянието на системата ренин-ангиотензин.

Ръце държат мозъчен макет

Коронавирусът може да навлезе в мозъка, чрез рецептора на неврони ACE2.

Симптоми, които разкриват как COVID-19 засяга мозъка

Липсата на обоняние е ранен симптом на коронавирус, който е бил посочен от медицинските асоциации по света. Те свързват това с неврологичния тропизъм на SARS-CoV-2. Името, дадено на това, е анозмия и невролозите твърдят, че това се случва поради проблеми в невроните, принадлежащи на обонятелната система.

Случаите на хора, заразени с коронавируси, които са имали миозит (мускулно възпаление), синдромът на Guillain – Barre и менингит са също описани. Всички те могат да имат нещо общо с централната и периферната нервни системи.

Един важен риск при ефектите от COVID -19 върху мозъка е свързан с мозъчната васкулатура. Освен евентуалния тропизъм от SARS-CoV-2 при невроните, вътрешните слоеве на мозъчните артерии също биха могли да се увредят.

Ние знаем това микроскопично ендотелно увреждане като микроангиопатия. В най-лошият случай, това също може да доведе до мозъчен кръвоизлив и удар.

Как COVID-19 засяга мозъка: по два начина

Жена с маска и коронавируси около нея

Коронавирусът е системна болест, доколкото сме запознати и различни органи могат да бъдат засегнати, не само белите дробове.

Има два възможни пътя, по които минава COVID -19 вирусът, за да засегне мозъка. Единият от тези пътища е по-пряк и е основан върху хипотезата на невронния тропизъм на вирус. Другият път е непряк и е свързан с многото органи, които минават в шок, когато пациентът е в тежък шок в спешните отделения.

Директният маршрут не е напълно доказан, както вече споменахме. SARS -CoV -2 ще навлезе в невроните чрез рецептора ACE2 по същия начин, по който навлиза в белите дробове и бъбреците.

От друга страна, индиректният маршрут е този, който засяга развитието на коронавируса в тялото. Първо, имаме дихателните проблеми, след това пневмония, и отказване на няколко органи, намален приток на кръв към мозъка и следователно, смъртта на невроните, които не получават достатъчно кислород.

Дали COVID-19 оказва влияние на мозъка?

Като цяло, сега знаем, че COVID -19 засяга мозъка, или пряко, или непряко. Междувременно, научните изследвания ще продължават да ни държат информирани и също ще разкрият нови аспекти от тази пандемия.

Тази информация е важна за здравните работници в спешните отделения, които могат да провеждат терапия въз основа на техните открития. Подобна ценна информация подобрява излекуването на пациента, добавяйки надежда сред несигурността от глобалната епидемия от коронавирус.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.