7 тайни на хималайците против остаряване

Само 60 гр. нар на ден са достатъчни за укрепване на сърдечно-съдовата система и сърцето.
7 тайни на хималайците против остаряване

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Вероятно сте чували необикновените истории за здравословното състояние на хората, които живеят в Хималаите. Много от тях достигат до 100-годишна възраст в добро здраве – както физическо, така и умствено. Продължителността на живота в страните от този регион, като Тибет, Бутан, Непал и Индия, е завидно голяма. Това се дължи на определени стриктни навици, които хората по тези места следват ежедневно и забавят тяхното остаряване.

Искате ли да научите няколко тайни против остаряване, които хората от Хималаите практикуват от векове?

Естествени средства срещу остаряване

Как хората, живеещи в Хималаите, успяват да доживеят до дълбока старост? Къде се крие техният „фонтан на младостта”? Как се предпазват от болести и болежки? Има различни въпроси, които бихме искали да зададем, но отговорът на всеки един от тях е един и същ:

Те се доверяват на ползите, които Майката природа им дава.

Ако вземете предвид и факта, че живеят в район от света, където отсъстват градският шум и замърсеност, смятаме, че ще разберете каква е тайната им.

Много са природните продукти, които се откриват в Хималаите. Те се използват за поддържане на доброто здравословно състояние и удължаване на живота на местното население всеки ден.

Тайните на хималайците срещу старостта

Дълбок сън с ашваганда

Ашваганда представлява азиатска билка, която тибетците използват от векове. Тя стимулира по-добрия сън и лекува безсъние. Адекватната почивка е ключова за поддържането на младо тяло и млад ум. Изследване на билката показва, че 100 мг. преди сън оказват положително въздействие върху хора, оплакващи се от проблеми със съня. Освен това ашваганда се използва за освобождаването на кортизола и намаляването на стресовите нива.

Лек с нар за сърцето 

Лек с нар за сърцето  и против остаряване.

Нарът се слави с много ползи за здравето, но е особено ценен за сърцето. Съвременната наука доказва, че нарът, който расте в диво състояние в Хималаите, съдържа определени вещества, които повлияват благоприятно сърцето. Чистият сок от нар е три пъти по-мощен от чаша зелен чай, например. Само 60 гр. нар на ден са достатъчни за укрепване на сърдечно-съдовата система и сърцето.

20 години отгоре с годжи бери

Годжи бери е една от най-важните тайни на хималайците, която им позволяватда живеят по-дълго в сравнение с другите хора на планетата. Този чудодеен плод съдържа изобилие от желязо и витамин С, който спомага процеса на усвояване на желязото.

Годжи бери съдържат също така изобилие от антиоксиданти. Пиенето на сок от годжи бери или просто консумацията им всеки ден влияе благоприятно върху всички органи и системи в човешкото тяло.

Лек срещу тревожност и депресия с помощта на сандаловото дърво

Сандаловото дърво се характеризира със специфичен пикантен и лют аромат. Използва се от векове и лекува успешно стрес, тревожност и депресивни състояния. Някои хора дори използват сандалото дърво под формата на етерично масло, като го втриват в „третото си око” – в центъра на челото, по време на дълбока медитация. Маслото от сандалово дърво или паста от него се прави като се смесят прах от сандалово дърво и вода. Те имат успокояващ ефект върху тялото и ума. Ароматът успокоява нервите, неутрализира стреса и подобрява настроението.

Медитацията срещу остаряване

Успокояване на стомаха с кардамон

Ако често се оплаквате от стомашни неразположения, подуване, газове и т.н., вероятно сте в търсене на средство, с помощта на което да успокоите проблема. Кардамонът е подправка, която действа мощно и подобрява храносмилането като цяло. Тя се използва често в азиатската кухня и стимулира апетита, защитава стомашната стена, спира диарията, спазмите и натрупването на газове в стомаха, предпазва от лош дъх, ободрява тялото, предпазва от развитие на рак на дебелото черво и се явява мощно природно средство с обезболяващ ефект.

Поръсете с 1 чаена лъжица смлян кардамон чая или кафето си. Изпийте напитката 10 минути преди всяко хранене.

Облепиха срещу остаряване на кожата

Облепихата е едно от най-новите открития на съвременната медицина, когато става дума за процеса на остаряване. Тя притежава свойството да обръща процеса на остаряване на кожата. Родината на облепихата е Индия. Характеризира се с яркочервени или оранжеви плодчета, които стимулират регенерирането на клетките и предпазват кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Облепихата съдържа антиоксиданти и омега-7 мастни киселини, които предпазват и лекуват клетките. Ако искате кожата ви да блести от здраве, използвайте овлажняващ продукт, който съдържа облепиха. Маслото от това растение се използва за превенция и намаляване на забележимостта на белези по кожата.

Лечение на рани и обриви с листа от ним

Хималайците се къпят в гореща вода и използват листа от ним, за да лекуват рани и обриви. Маслото, съдържащо се в листата на дървото ним, се използват в Азия от над 2000 години. Освен че оказват естетичен ефект, листата от ним притежават кръвосъсирващи и заздравяващи свойства. Използват се за лекуването на диабет и подагра, намаляват симптомите на малария, пневмония, артрит и остеоартрит; освен това успокояват нервната система и са мощен релаксант за мускулите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Castillo Garzón, M. J., Ortega Porcel, F. B., & Ruiz Ruiz, J. (2005). Mejora de la forma física como terapia antienvejecimiento. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13071011
  • Vélez, C. S., Aristizábal, A. M., & Madrid, C. P. (2017). Estrategias antienvejecimiento. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica.
  • López Luengo, M. (2004). Los aceites esenciales. OFFARM. https://doi.org/10.1117/12.2179560

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.