Въпреки че можете да си го осигурите от кремове и лосиони, истината е, че за да си набавите необходимото ви количество колаген трябва да добавите към менюто си храни, богати на това вещество
Ако сте над 35 години и забелязвате, че кожата ви започва да губи еластичността и стегнатостта си, а първите бръчки вече са факт, искаме да ви разкрием името на виновника за всичко това: колаген.
Колагенът е протеин изграден от клетки със съединителна тъкан, известни като фибробласти. Той представлява около 30% от общото количество протеини в организма ви и 80% от съединителната тъкан.
Казано по-простичко този протеин е веществото, което поддържа цялостта на организма ви. Без него тялото ви не би могло да „събере и съедини“ отделните си части.
Колагенът и кожата ви
Здравето на кожата ви е свързано директно с колагена, който е отговорен за защитата на структурата й и образуването на бариера срещу токсините и другите вредни външни фактори.
Той е основната съставка на косата и ноктите ви, както и на сухожилията и съединителната тъкан. Той е отговорен за стегнатостта на кожата и съставя по-голямата част от дермата.
Поради тази причина, когато количеството колаген в организма ви се понижи, намаляват и стегнатостта и еластичността на кожата.
Кога количеството колаген в организма ви започна да намалява и защо?
При хората количеството колаген в организма започва да намалява около 25-годишна възраст, но става забележимо и по-ясно изразено след достигането на 35 години.
С намаляването на колагена епителната тъкан отслабва, кожата става по-тънка, косата ви вече не е толкова здрава, започват да се появяват бръчки и отпусната кожа.
Сухожилията и връзките ви губят еластичността си, а ставите ви не са така подвижни.
Фактори ускоряващи намаляването на количеството колаген
Излагането на слънце, пушенето, замърсяването на околната среда, токсините, стресът и прекомерното физическо натоварване повишават образуването на свободни радикали, разрушаващи съществуващия колаген.
Ниските нива на хормоните по време на менопаузата и остаряването също влияят върху количеството на колагена.
Здравословните проблеми, лекувани с медикаменти, пречещи на организма да усвоява витамините и минералите, също оказват отрицателно въздействие.
Какви храни може да консумирате, за да повишите количеството колаген в кожата си?
Въпреки че образуването на колаген в организма ви намалява, не всичко е изгубено. Има определени храни, богати на този протеин, както и на други вещества, които спомагат образуването му.
Консумацията им ви помага да възстановите стегнатостта, свежестта и еластичността на кожата си.
8 храни, изпълващи кожата с колаген
1. Месо
Месото съставя важна част от менюто ни.
Благодарение на високото си количество колаген, най-подходящите меса са:
Телешко
Пилешко
Козе
Говеждо
Еленско
Свинско (най-вече крачетата)
Кожата, костите и субпродуктите също са богати на протеини и колаген – като свинската кожа, бульона от кости и др.
2. Риба
Въпреки че рибата съдържа по-малко количество от това вещество, отколкото другите източници на протеини, перките на рибата са изключително богати на колаген.
Омега-3 мастните киселини в сьомгата и рибата тон спомагат запазването на мембраните около клетките на кожата ви.
В резултат на това се намаляват възпаленията и се повишават еластичността и стегнатостта.
3. Желатин
Желатинъте направен от 90% производни на колагена. Освен това съдържа много малко калории.
4. Червени плодове и зеленчуци
Червените плодове като ябълките, ягодите, черешите, червеното цвекло, червения пипер и други съдържат ликопен – вещество, което освен че е чудесен антиоксидант, повишава образуването на колаген.
5. Плодове богати на витамин С
Витамин С е изключително важен за образуването на колаген. Съдържа се в портокалите, лимоните, кивитата, грейпфрута, мангото, ананаса и други.
Тези плодове съдържат антиоксиданти, намаляващи образуването на бръчки.
6. Зеленчуци
Зеленчуците като зеле, патладжан, цикория и спанак са много полезни за образуването на колаген.
7. Храни, богати на серни съединения
Храни като целината, зелените и черни маслини, чесъна, краставиците, бананите, лука и тофуто съдържат голямо количество сяра, което стимулира образуването на колаген.
Другите храни, които можете да включите в менюто си, са соевото мляко, сиренето, чая, ядките и други продукти, богати на лизин като картофите, водораслите и бирената мая.
Можете лесно да си набавите всички тези продукти. Съчетайте ги според желанието си. Уверете се, че менюто ви е здравословно и балансирано и ще започнете да забелязвате разликата в кожата си, когато организмът ви повиши образуването на колаген.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.
Subscribe to our newsletter
Select from the 0 categories from which you would like to receive articles.