8 храни изпълващи кожата с колаген

Въпреки че можете да си го осигурите от кремове и лосиони, истината е, че за да си набавите необходимото ви количество колаген трябва да добавите към менюто си храни, богати на това вещество
8 храни изпълващи кожата с колаген
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли кои храни изпълват кожата с колаген?

Ако сте над 35 години и забелязвате, че кожата ви започва да губи еластичността и стегнатостта си, а първите бръчки вече са факт, искаме да ви разкрием името на виновника за всичко това: колаген.

Колагенът е протеин изграден от клетки със съединителна тъкан, известни като фибробласти. Той представлява около 30% от общото количество протеини в организма ви и 80% от съединителната тъкан.

Казано по-простичко този протеин е веществото, което поддържа цялостта на организма ви. Без него тялото ви не би могло да „събере и съедини“ отделните си части.

Колагенът и кожата ви

Здрава кожа и колаген
Здравето на кожата ви е свързано директно с колагена, който е отговорен за защитата на структурата й и образуването на бариера срещу токсините и другите вредни външни фактори.

Той е основната съставка на косата и ноктите ви, както и на сухожилията и съединителната тъкан. Той е отговорен за стегнатостта на кожата и съставя по-голямата част от дермата.

Поради тази причина, когато количеството колаген в организма ви се понижи, намаляват и стегнатостта и еластичността на кожата.

Кога количеството колаген в организма ви започна да намалява и защо?

При хората количеството колаген в организма започва да намалява около 25-годишна възраст, но става забележимо и по-ясно изразено след достигането на 35 години.

С намаляването на колагена епителната тъкан отслабва, кожата става по-тънка, косата ви вече не е толкова здрава, започват да се появяват бръчки и отпусната кожа.

Сухожилията и връзките ви губят еластичността си, а ставите ви не са така подвижни.

Фактори ускоряващи намаляването на количеството колаген

  • Излагането на слънце, пушенето, замърсяването на околната среда, токсините, стресът и прекомерното физическо натоварване повишават образуването на свободни радикали, разрушаващи съществуващия колаген.
  • Ниските нива на хормоните по време на менопаузата и остаряването също влияят върху количеството на колагена.
  • Здравословните проблеми, лекувани с медикаменти, пречещи на организма да усвоява витамините и минералите, също оказват отрицателно въздействие.

Какви храни може да консумирате, за да повишите количеството колаген в кожата си?

Остаряване
Въпреки че образуването на колаген в организма ви намалява, не всичко е изгубено. Има определени храни, богати на този протеин, както и на други вещества, които спомагат образуването му.

Консумацията им ви помага да възстановите стегнатостта, свежестта и еластичността на кожата си.

8 храни, изпълващи кожата с колаген

1. Месо

Месото съставя важна част от менюто ни.

Благодарение на високото си количество колаген, най-подходящите меса са:

  • Телешко
  • Пилешко
  • Козе
  • Говеждо
  • Еленско
  • Свинско (най-вече крачетата)

Кожата, костите и субпродуктите също са богати на протеини и колаген – като свинската кожа, бульона от кости и др.

2. Риба

Въпреки че рибата съдържа по-малко количество от това вещество, отколкото другите източници на протеини, перките на рибата са изключително богати на колаген.

Омега-3 мастните киселини в сьомгата и рибата тон спомагат запазването на мембраните около клетките на кожата ви.

В резултат на това се намаляват възпаленията и се повишават еластичността и стегнатостта.

3. Желатин
Храни, богати на колаген

Желатинът е направен от 90% производни на колагена. Освен това съдържа много малко калории.

4. Червени плодове и зеленчуци

Червените плодове като ябълките, ягодите, черешите, червеното цвекло, червения пипер и други съдържат ликопен – вещество, което освен че е чудесен антиоксидант, повишава образуването на колаген.

5. Плодове богати на витамин С

Витамин С е изключително важен за образуването на колаген. Съдържа се в портокалите, лимоните, кивитата, грейпфрута, мангото, ананаса и други.

Тези плодове съдържат антиоксиданти, намаляващи образуването на бръчки.

6. Зеленчуци

Зеленчуците като зеле, патладжан, цикория и спанак са много полезни за образуването на колаген.

7. Храни, богати на серни съединения

Маслини
Храни като целината, зелените и черни маслини, чесъна, краставиците, бананите, лука и тофуто съдържат голямо количество сяра, което стимулира образуването на колаген.

8. Други храни

Другите храни, които можете да включите в менюто си, са соевото мляко, сиренето, чая, ядките и други продукти, богати на лизин като картофите, водораслите и бирената мая.

Можете лесно да си набавите всички тези продукти. Съчетайте ги според желанието си. Уверете се, че менюто ви е здравословно и балансирано и ще започнете да забелязвате разликата в кожата си, когато организмът ви повиши образуването на колаген.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Abreu Reyes J. A. Uso del hexafluoruro de azufre en la cirugía filtrante del glaucoma. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Febrero 2006. 81 (2).
  • Castellanos L, Rodríguez M. El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2015. 42 (1).
  • Martínez Ruíz Mª A, Morales Hernández Mª E. Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo. Ars Pharmaceutica. Octubre – Diciembre 2015. 56 (4).
  • Nimni, M. E., & Harkness, R. D. (2018). Molecular structure and functions of collagen. In Collagen: Volume I: Biochemistry. https://doi.org/10.1201/9781351070799
  • Prockop, D. J., & Guzmán, N. a. (1981). El colágeno. Tiempos Médicos.
  • Silva, T. F. reira, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Rev Inst Adolfo Lutz. https://doi.org/10.1007/978-3-642-17226-7_13
  • Valdés F. Vitamina C. Actas Dermo – Sifiliográficas. Noviembre 2006. 97 (9): 557-568.
  • Waliszewski K. N, Blasco G. Propiedades nutracéuticas del licpoeno. Salud Pública de México. Junio 2010. 52 (3).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.