Ранените хора нараняват останалите

Проблемът с наранените хора, е че смятат състоянието, в което се намират за нормално. Все пак, това е единственото нещо, което някога са усещали.
Ранените хора нараняват останалите

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вероятно са ви наранявали, при това не веднъж, но някога замисляли ли сте се защо се е стигало дотам? Рядко осъзнаваме това какво би накарало човекът до нас да постъпва по този начин. Знайте, че това е нормалното поведение на ранените хора.

С други думи, те се опитват да се предпазят по този много неправилен начин. Така те нараняват останалите, само защото са наранени самите те, при това без да го осъзнават.

Ранените хора са преживели големи страдания

Ранените хора са преживели големи страдания

Днес ще ви представим някои примери, които ще ви помогнат да разберете по-добре какво причинява поведението на ранените хора.

Представете си, че едно дете бива малтретирано или също така вижда държанието на единия от родителите си към другия. Без да го осъзнава, то започва да мисли, че това поведение е “нормално” и започва да го повтаря.

Въпреки, че плаче и изпитва болка, в осъзнатите си години може да малтретира партньора си, както и да използва насилие срещу всеки, който му се изпречи. Все пак, това е модел на подражание, с който се свиква още от ранно детство.

Само в редките случаи, в които този тип агресия се появява след съзряване, човек може да опита подобно държание в бъдещи връзки, с цел избягване на повторно нараняване.

Те си мислят, че това винаги е “по-добре, отколкото отново да се случи на мен”.

Същото важи и за онези, които са били лишени от обич. Когато се обвързват, те приклещват партньора си, страдайки от огромна емоционална зависимост.

Но как това може да причини нараняване?

ранените хора

Внимавайте! Това е прикрита форма на злоупотреба, чието присъствие не бива да позволявате в живота си.

Завистта, нуждата да контролираш партньора си за да не те зареже, или пък вината, правеща отговорен някой друг за твоето собствено щастие…

В крайна сметка, другият човек бива изморен от своята токсична връзка.

Как трябва да постъпите, когато сте около наранени хора?

Не можете напълно да промените ранените хора. Те обикновено осъзнават, че не могат да продължават по този начин, бидейки наясно с грешката, която правят.

Все пак решението е тяхно, представлявайки нещо, може би невидимо за другите. В повечето случаи държанието им е неволно.

И какво можете да направите, така че тези хора да не наранят и вас?

Ето няколко варианта:

  • Не стигайте по-далеч от необходимото. В някои случаи ще се опитват да ви манипулират. В други ще ви натякват за миналото, карайки ви да се чувствате жалки. Все пак и вие сте важни и трябва да се грижите за себе си.
  • Можете да ги поразпитате внимателно, но не повече от нужното. Веднъж преминали правомощията си, трябва да се научите да се оттегляте.
  • Избягвайте да се държите като тях. Те са наранени и ако се държите като тях, ще им позволите да продължат по този начин, а дори е възможно да разбиете самочувствието им още повече.
  • Ако смятате, че се опитват да ви наранят, просто се обърнете на другата страна.
  • Не им казвайте какво да правят. Не можете да помогнете на друг човек, който не иска да получи помощ. Ако не искате да ви наранят, не им казвайте да потърсят професионална помощ и не им препречвайте пътя.

Приемете ги

Най-доброто, което можете да направите, е просто да приемете ранените хора такива, каквито са всъщност. Всички хора са наранявани, а е възможно и те да са наранявали някой неволно.

Инстинктът за самосъхранение не винаги се проявява по възможно най-подходящия начин. Той не познава граници и правила. Той просто иска да оцелеете и да преодолеете това, което ви се е случило.

Затова не бъдете агресивни към детето в училище, което тормози друго дете – то може да страда от липса на самочувствие, както и да е свидетел на проблемите у дома.

В най-добрия случай трябва да се преосмисли държанието, като се поправи навреме, преди да е станало прекалено късно, веднъж щом се достигне зрялост.

ранените хора

Веднъж превърнали се във възрастни хора, сами можете да отворите очите си, виждайки това, което се случва, и да поискате помощ за да се промените, и да спрете да наранявате другите.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.