Спазването на средиземноморската диета: 10 ползи за здравето

Средиземноморската диета е една от най-известните научно доказани диети по отношение на ползите за здравето. В тази статия, разберете за десет причини, поради които да я следвате.
Спазването на средиземноморската диета: 10 ползи за здравето
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Спазването на Средиземноморската диета е един от най-добрите варианти за хората, които искат да поддържат нормално тегло, докато са в добро здраве.

Какво е толкова специално относно тази диета?

Продължете да четете, за да разберете колко полезна е тази диета за вашето здраве.

Спазването на средиземноморската диета

Тази диета не е само последователност от хранителни препоръки; много повече е от това. Всъщност се свързва с балансиран начин на живот и представлява автентично културно наследство на хората от Средиземноморския регион.

В действителност, на 16 ноември 2010 г., беше обявена за нематериално културно наследство като съвместно обозначение с Испания, Гърция, Италия и Мароко.

Спазването на средиземноморската диета: кои са храните?

Ако спазвате средиземноморската диета, можете да ядете всякакви видове храни, стига да следвате известната хранителна пирамида, която дава представа за това кои храни трябва да се ядат всеки ден, кои трябва да се ядат само през седмицата и тези, които трябва да консумирате от време на време.

Спазването на Средиземноморската диета: снимка на различни видове здравословни храни

Средиземноморската диета е един от най-здравословните хранителни планове на разположение, тъй като подпомага здравословното и балансирано хранене.

Спазването на средиземноморската диета: Храни, които трябва да ядете всеки ден:

 • Зърнени закуски. Макароните, оризът и хлябът са само някои примери. Специалистите препоръчват да консумирате 30 грама хляб на ден и между 60 и 80 грама макарони и ориз на ден.
 • Плодове и зеленчуци. Хранителната пирамида показва, че хората трябва да консумират 5 порции плодове и зеленчуци (различни) на ден, което се равнява на 120-180 грама плодове и между 150 и 200 грама зеленчуци.
 • Половин литър вода всеки ден.
 • Чаша мляко или две кисели млека.
 • Супена лъжица екстра върджин зехтиново масло.
 • Гарнитури като например лук и суров чесън.

Спазването на Средиземноморската диета: Храни, които трябва да ядете през седмицата:

 • Риба
 • Нетлъсто месо
 • Червено месо (специалистите препоръчват една порция на седмица).
 • Яйца: От две до четири порции на седмица.
 • Бобови растения и картофи (специалистите препоръчват да ги ядете 3 пъти в седмицата).

Храни, които трябва да ядете от време на време:

 • Сладкиши
 • Торти
 • Бонбони
 • Захарни изделия
 • Сокове и сода със захар

10 неща, които ще ви мотивират да следвате средиземноморската диета

1. Счита се за една от най-добрите диети, основани върху научни факти.

Средиземноморската диета се смята за една от най-добрите научно доказани диети по отношение на ползите за здравето.

Тя представлява интерес за научната общност от известно време, особено поради своята терапевтична роля срещу най-различни болести, свързани с хронично възпаление, като например метаболитен синдром, диабет, сърдечни заболявания, невродегенеративни болести и рак, между другото.

Жена яде салата

Средиземноморската диета е обект на обширни проучвания поради своите ползи за здравето. Може дори да помогне за предотвратяването и лекуването на различни болести.

2. Ускорява синтеза на добрия холестерол.

Според учени от центъра по затлъстяване и хранене на мрежата за биомедицински проучвания (CIBERobn) и медицинския научен институт Дел Мар (IMIM), средиземноморската диета помага на частиците, които пренасят така наречения добър холестерол и предотвратява запушването на артериите, за да могат да функционират правилно.

3. Намалява опасността от сърдечни заболявания.

Проучванията показват, че случаите на сърдечни заболявания са по-редки в Средиземноморските страни поради високото количество на хранителни вещества, съдържащи се в традиционните рецепти.

4. Намалява риска от рак на гърдата, инфаркт и сърдечен удар.

Едно проучване доказва, че средиземноморската диета намалява проблемите с кръвообращението с 66%, инфаркта и сърдечения удар с 30% и опасността от рак на гърдата с 68%.

5. Преборва тежката депресия.

Екип от учени от университета Деакин в Австралия са провели серия от изследвания, които доказват, че средиземноморската диета преборва тежката депресия.

Снимка на една депресирана жена

Следването на средиземноморската диета може да допринесе за предотвратяването и лекуването на депресия. Здравословните храни имат положителен ефект върху химията на мозъка.

6. Увеличава дълголетието.

Хората, които спазват средиземноморската диета, живеят по-дълго, тъй като тя е благоприятна за продължителността на живота и забавя процеса на стареене, благодарение на своя хранителния план, който се състои от храни богати на антиоксиданти и хранителни съставки с високо качество.

7. Може да помогне за предотвратяване и лекуване на затлъстяване.

Зехтинът е много по-здравословен от маслото и другите хранителни и зеленчукови мазнини, характерни за останалите диети. Следователно, това е добър избор за преборване или предотвратяване на затлъстяването.

8. Помага за предотвратяване на умствено изоставане.

Листните зеленчуци предотвратяват клетъчната дегенерация, тъй като съдържат много антиоксиданти.

Консумацията на поне една порция на ден такива зеленчуци помага за забавянето на когнитивното изоставане, свързано със стареенето, както се подсказва в едно проучване, публикувано в журнала Neurology .

9. Помага хората да постигнат идеалното тегло.

Средиземноморската диета е разнообразна и има нисък прием на калории. Ако я съчетаете  с упражнения, ще можете да постигнете идеалното тегло. Преборването със затлъстяването също намалява много болести, които се влошават, когато пациентът не е във форма.

Снимка на жена на кантар

За разлика от „чудотворните“ диети, Средиземноморската диета помага на хората да постигнат идеалното тегло, без да се предизвикват странични ефекти. Също така помага за предотвратяването на болести, свързано с наднормено тегло или затлъстяване.

10. Спазването на средиземноморската диета помага на околната среда.

Една от основите на средиземноморската диета е консумацията на свежи и сезонни храни. Придобиването на тези хранителни навици помага на околната среда, като насърчава правилната употреба на природните ресурси.

След като прочетохте за тези десет причини за спазване на средиземноморската диета, готови ли сте да я опитате?

Възползвайте се от всеки сезон и разнообразието от плодове и зеленчуци, които ви позволяват да приложите тези съвети на практика!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dussaillant, Catalina, Echeverría, Guadalupe, Urquiaga, Inés, Velasco, Nicolás, & Rigotti, Attilio. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile144(8), 1044-1052. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016000800012
 • Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health. Biofactors 2013; 39 (4): 335-42.
 • Martínez-González MA, Fernández-Jarne E, Serrano-Martínez M, Wright M, Gómez-Gracia E. Develop­ment of a short dietary intake questionnaire for the quantitative estimation of adherence to a cardioprotective Mediterranean diet. Eur J Clin Nutr 2004; 58 (11): 1550-2.
 • Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D, Perrin AE, Moreiras-Varela O, Menotti A, et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004; 292 (12): 1433-9.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.