Социалните мрежи влошават ли булимията и анорексията?

Най-честите хранителни разстройства (ХР) са булимия и анорексия нервоза. Тези състояния засягат най-вече юношите и младите хора, тъй като те са популация, която е по-податлива към външни модели.
Социалните мрежи влошават ли булимията и анорексията?
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 10 март, 2023

Някои изследователи се опитват да установят дали използването на социални мрежи (RRSS) води до повишен риск от булимия и анорексия.

Най-общо казано, хората с анорексия нервоза ограничават диетата си, за да бъдат слаби. При булимията, от друга страна, пациентите прибягват до поведение, което се опитва да компенсира преяждането.

Въпреки че има вариации в поведението и на двете разстройства, моделът се върти около непрестанния страх от напълняване. И така, дали моделите на тялото, показвани в социалните мрежи, могат да насърчават булимията и анорексията? Днес ще анализираме темата.

Какво представляват хранителните разстройства?

Хранителните разстройства са поредица от поведенчески смущения, свързани с храненето, които причиняват влошаване на здравето както на пациента, така и на неговата среда. Анорексията и булимията са болести и не трябва да се разглеждат като начин на живот.

Въпреки това е известно съществуването на виртуални пространства, които насърчават поведението на тези разстройства като приемлив начин на живот. Така наречените инфлуенсъри предлагат на своите последователи някои вредни практики, които заплашват тяхното благополучие.

Рискови фактори за булимия и анорексия

Повечето хора, които развиват анорексия и булимия, са млади жени. Те обикновено принадлежат към индустриализираните общества.

Един опростен поглед върху тази ситуация би обвинил културното възприятие, че слабото тяло е идеал за красота. Но както анорексията, така и булимията са разстройства с многофакторен произход, което може да включва участието на социалните мрежи.

Има индивидуални фактори, които увеличават шансовете човек да развие някакъв вид ХР. И въпреки че взаимодействието с тяхната среда има важно влияние, уязвимостта на тези пациенти зависи от черти, които са специфични за тяхната личност.

Сред рисковите фактори, свързани с ХР, са следните:

  • Депресия
  • Страх от отхвърляне.
  • Ниско самочувствие и несигурност.
  • Перфекционист и обсесивни черти.
  • Недоволство от външния вид на тялото.
  • Нужда от приемане от другите.
  • Копнеж за принадлежност към социална група.
  • Липса на здравословни хранителни навици.
Булимия и анорексия - ролята на социалните мрежи
Въпреки че анорексията и булимията са различни, и двете се считат за хранителни разстройства.

Булимия и анорексия –  инициаторите на промоцията на хранителните разстройства в социалните мрежи

Има вид уеб портали, които често използват измислените имена за обозначаване на анорексия и булимия. Тези пространства се опитват да популяризират променените хранителни модели на тези разстройства и практиките, свързани с тях като начин на живот.

По същия начин те внушават идеята, че патологичната стройност е синоним на красота. Следователно основната цел ще бъде загубата на тегло.

По този начин тези пространствата могат да служат като предразполагащ фактор при хора, уязвими към развитие на хранително разстройство. Освен това е обичайно тези сайтове да насърчават своите потребители да пазят скрито самонараняващото си поведение, за да избегнат всяко откриване, което би предполагало получаване на помощ от тяхната реална среда.

Откриването на този тип страници породи преследване, изобличаване и затваряне на тези сайтове в някои страни. Особено след като повечето от тези, които имаха достъп до тях, бяха непълнолетни.

Въпреки това опитът за цензуриране на вредното съдържание, предлагано от членове на самопровъзгласилата се група Anorexic Nation, далеч не е изчезнал, благодарение на появата и еволюцията на социалните мрежи.

Промоутъри на риска в интернет

Настоящата конфигурация на различни социални мрежи се опитва да блокира съдържание, което подтиква към възприемане на навици, свързани с булимия и анорексия. По подобен начин някои RRSS дори показват предупредителни съобщения за тези, които търсят този тип информация, като ги канят да посетят сайтове, посветени на предотвратяването на хранителни разстройства.

Въпреки това, присъствието на дадени пространства насърчаващи хранителните разстройства успяха да избегнат тези политики.

Струва си да се изясни, че същите тези социални мрежи проектират технологии, които позволяват на потребителите да променят изображенията, които ще споделят. Целта на тези инструменти е да премахнат телесните несъвършенства, създавайки снимки, които отговарят на културните параметри на това, което се счита за естетично.

Така че опитът да се защитят уязвимите хора от тези страници е засенчен от укрепването на идеала за красота. Това е парадокс, основан на рекламата.

Какво мислят експертите?

Няколко групи изследователи са се опитали да разберат дали използването на социални мрежи от уязвими хора може да предизвика хранително разстройство. Най-вече защото някои автори и научни дружества потвърждават, че разпространението на анорексия и булимия се е увеличило през последните години.

От друга страна, цензурата на сайтове, рекламиращи тези разстройства, не е показала защитен ефект. Всъщност, въпреки масовото премахване на такива виртуални пространства, разпространението на анорексия и булимия продължава да нараства.

По този начин контролът на интернет съдържанието не изглежда полезен метод за предотвратяване на появата на ХР. Ясно е обаче, че подобни групи продължават да съществуват в социалните мрежи.

Ролята на социалните мрежи за развитието на хранителни разстройства
Разпространението на ХР нараства. Следователно е ясно, че превантивните мерки не са достатъчни.

Връзката между анорексията, булимията и социалните мрежи: мит или реалност?

От края на миналия век медиите са предложени като рисков фактор за развитието на ХР, тъй като насърчават идеята, че изключителната слабост е синоним на красота и социален успех. Малко обаче се е променило по отношение на видовете реклами, които се показват, въпреки факта, че често се редактират.

Много от моделите, идеализирани в рекламите, са признали, че страдат от хранително разстройство.

Социалните мрежи са нова форма на комуникация, която освен това позволява взаимодействие между своите потребители. Именно поради тази причина експертите смятат, че споделеното в социалните мрежи съдържание може да служи като източник на негативно сравнение.

Така, при един уязвим човек, създава обратна връзка на неудовлетвореност от тялото и ниско самочувствие. Това прави прекомерното използване на социалните мрежи рисков фактор за развитието на ХР.

Как да се предпазим от подтикване към булимия и анорексия в социалните мрежи?

Появиха се безброй препоръки за избягване на непрекъснатото излагане на податливи лица на този тип съдържание. Въпреки това, няма универсален консенсус сред специалистите по психично здраве в това отношение.

Това, за което те са съгласни е, че влиянието на околната среда е само обуславящ фактор. То не трябва да се превръща в главно действащо лице на превенцията.

Затова е по-разумно да се подчертае необходимостта от изграждане на самочувствие у децата, осигурявайки им сигурност и приемане на индивидуалните им особености в развитието им. Това ще бъде много по-ефективно, отколкото да се опитвате да контролирате достъпното съдържание в широкия (и почти безкраен) свят на социалните мрежи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sámano, L.; ¿Influyen el Internet, las Redes Sociales y Otras Herramientas Educativas en el Desarrollo de Anorexia y Bulimia Nervosas?; Revista de Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria; 33 (1): 38 – 43; 2013.
  • Lozano, N. Borrallo, A.; Guerra, M.; Influencia de las Redes Sociales sobre la Anorexia y la Bulimia en las Adolescentes. Una Revisión Sistemática; Anales del Sistema Sanitario de Navarra; 45 (2); e1009: 2022.
  • Lladó, G.; González, R.; Blanco, M.; Anorexia y Bulimia Nerviosas; Difusión Virtual de la Enfermedad como Estilo de Vida; Nutrición Hospitalaria; 34 (3): 693 -701; 2017.
  • Asociación Americana de Psiquiatría; Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales; Quinta Edición; Editorial Médica Panamericana; 2014.
  • Mendizábal, L.; La Influencia de las Redes Sociales en la Predisposición a los Trastornos de la Conducta Alimentaria: Anorexia y/o Bulimia; Universidad Pontificia. Facultad de Ciencias Humanas y Sociales; 2021.
  • Jiménez, M.; Trastornos del Comportamiento Alimentario en Internet. De la Blogosfera a las Redes Sociales; Icono 14. Revista de Comunicación y Tecnologías Emergentes; 8 (3): 84 – 96; 2010.
  • Lewis, S. P., & Arbuthnott, A. E. (2012). Searching for thinspiration: the nature of internet searches for pro-eating disorder websites. Cyberpsychology, behavior, and social networking15(4), 200-204.
  • Lozano, Z.; La Familia y las Redes Sociales en los Trastornos Alimenticios de los Adolescentes de la Época Contemporánea; Revista Científica In Crescendo; 3 (2): 299 – 311; 2012.
  • Rosales, A.; Sotres, P.; Velázquez, G.; Villatoro, E.; Ramírez, G.; Identificando Signos de Anorexia y Depresión en Usuarios de Redes sociales; Research in Computing Science; 147 (7): 189 – 202; 2018.
  • García, I.; Trastornos de la Conducta Alimentaria y Redes Sociales. Una Perspectiva del Siglo XXI; Universidad Pontificia. Facultad de Ciencias Humanas y Sociales; 2020.
  • van Eeden, A. E., van Hoeken, D., & Hoek, H. W. (2021). Incidence, prevalence and mortality of anorexia nervosa and bulimia nervosa. Current opinion in psychiatry34(6), 515.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.