Сос тартар: хранителни вещества, ползи и как да го консумирате

Ако обичате сосове да придружават храната ви, не можете да пропуснете соса тартар. Съдържа антиоксиданти и витамини.
Сос тартар: хранителни вещества, ползи и как да го консумирате

Последна актуализация: 30 октомври, 2023

Сосът Тартар е идеален за придружаване на много ястия, като тези с кореноплодни зеленчуци или риба като основни съставки. Приготвя се лесно и може да има определени ползи за здравето, когато се включи в диетата по правилния начин. В крайна сметка, когато се приготвя у дома, се гарантира, че се използват само пресни съставки, което значително подобрява хранителните му свойства.

Преди да започнем, трябва да подчертаем, че сосовете трябва да се консумират умерено. В противен случай калориите в диетата могат да бъдат значително увеличени, което да доведе до прогресивно увеличаване на мазнините.

С течение на седмиците това ще генерира състояние на възпаление, което ще има отрицателно въздействие върху здравето. Може дори да увеличи честотата на някои хронични патологии през годините.

Хранителна стойност на соса тартар

От хранителна гледна точка трябва да се отбележи, че сосът тартар има 63 калории на порция от 30 грама (1 унция). Той съдържа 5 грама мазнини и 4 грама въглехидрати на порция и е в състояние да осигури важни хранителни вещества като витамин Е и витамин К. Въпреки че не бива да прекалявате, консумацията му в умерени количества може да помогне за задоволяване на нуждите от тези основни елементи.

Сос тартар
Включвайте домашно приготвен сос тартар във вашата диета спорадично и умерено.

В допълнение, този продукт може да осигури фитохимикали с антиоксидантен капацитет, най-вече от корнишоните. Те са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали и тяхното последващо натрупване в тъканите на тялото. Доказано е, че този ефект помага за намаляване на риска от развитие на хронични патологии през годините, като сърдечно-съдови заболявания.

Ползи от сос тартар

На първо място, трябва да подчертаем ефекта на витамин Е в соса тартар, вещество, което също развива силна антиоксидантна активност, както се посочва в проучване, публикувано в списание Nutrients. Може да подобри функционирането на имунната система, намалявайки честотата на инфекциозни и дори хронични заболявания.

Ястие с паста

Витамин К, от друга страна, ще помогне за подобряване на здравето на костите. Заедно с минерали като калций, това е от ключово значение за осигуряване на оптимална костна плътност, което ще помогне за предотвратяване на фрактури в бъдеще.

Това е особено важно за жени, които са преминали менопаузата, тъй като рискът от остеопороза се увеличава. Това се доказва от изследване, публикувано в Clinics in Geriatric Medicine.

Витамин К е свързан и с процесите на кръвосъсирване. Поддържането на нивата в оптимални граници ще помогне за предотвратяване на промени, които биха могли да повлияят на правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. При определени лекарства обаче приемът трябва да се ограничи.

Как да го консумираме?

Сос Тартар обикновено се предлага във всички супермаркети. Но ако е домашно, качеството му ще бъде по-високо, тъй като това гарантира липсата на добавки в състава му. По правило може да се сервира като гарнитура към печена риба или картофени ястия. Комбинира се много добре и с двата продукта и ще подобри техните органолептични характеристики.

Открийте повече тук: Пилешки гърди в сос от сирена

Рецепта за сос Тартар

За да приготвите изискан сос тартар ще ви трябва:

 • 1 чаша обикновено гръцко кисело мляко
 • 3 супени лъжици сладък сос или 3-4 ситно нарязани кисели краставички
 • 1/4 чаена лъжичка черен пипер
 • 2 супени лъжици лимонов сок
 • По желание: каперси

Подготовка

 1. Смесете всички горепосочени съставки в купа и разбъркайте, докато сосът стане възможно най-гладък.
 2. Препоръчително е винаги да се сервира добре охладено. Може да се остави за няколко минути в хладилник преди да се използва, за да се насладите максимално.
 3. Ако искате да включите този сос във веган диета, просто сменете гръцкото кисело мляко с такова, направено от соя. Можете дори да използвате веган майонеза; изобщо няма проблем.

Изискана подправка за много ястия

Както видяхте, сосът тартар е подправка, която може да се използва с няколко вида ястия и има невероятен вкус. Освен това е източник на определени антиоксиданти и висококачествени витамини.

Поради тази причина можете да го включите в диетата си, въпреки че винаги е важно да намалите консумацията му, за да избегнете калориен излишък, който може да обуславя наддаването на мастно тегло с течение на времето.

И накрая, имайте предвид, че за подобряване на вкуса на ястията можете да добавите и подправки. Тези подправки обикновено осигуряват висококачествени фитохимикали, така че тяхната консумация е свързана с по-добро здраве. Всъщност те понякога се предлагат на пазара под формата на добавки и в по-концентрирана версия, за да се увеличат максимално техните антиоксидантни ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
 • Srivastava M, Deal C. Osteoporosis in elderly: prevention and treatment. Clin Geriatr Med. 2002;18(3):529-555. doi:10.1016/s0749-0690(02)00022-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.