Сок от картоф за стимулиране на растежа на косата

А знаете ли, че от обелките можете да приготвите балсам?
Сок от картоф за стимулиране на растежа на косата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че може да използвате сок от картоф за стимулиране растежа на косата?

Ако трябва да се посочи проблем с косата, който засяга съвременните мъже и жени, сред най-разпространените е опадването й Това нарушение, което може да се дължи на редица фактори, представлява естетически и здравословен проблем, който индикира за дефицит на хранителни вещества. Възможно е да е резултат от генетични фактори. В повечето случаи съществува адекватно лечение, насочено към оздравяване на организма и стимулиране растежа на косата.

Косопадът може да бъде съпроводен от проблем, като забавен растеж на косата. Това усложнение е препятствие към постигането на здравина и дължина.

В отговор на търсенето на лечение за справяне със описаните симптоми, индустрията за красота създаде стотици продукти, подобряващи вида и здравето на косата. Често те съдържат изобилие от химикали. Това ги прави нежелани от потребителите. Понякога са и с недостъпна цена (особено ако се използват редовно).

За щастие съществуват редица отлични натурални средства, които могат да бъдат достойна алтернатива на разкрасителните продукти, предлагани в магазините.

Сокът от картоф е способен да стимулира растежа на косата. Само за няколко дни тя става по-здрава и по-силна.

Как да използвате сок от картоф за стимулиране на растежа на косата?

Как да използвате сок от картоф?

С негова помощ можете да подхраните косъма с ценни нутриенти – витамини А, В и С.

Дефицитът, на който и да е от тези витамини , провокира отслабване на структурата на косъма, а в допълнение към това – изсушаване и лесно опадване.

Сокът от картофи осигурява важни минерали, като калций, манган, цинк и желязо, които играят важна роля за здравето и красотата на косата.

Редовната и умерена употреба на този зеленчук в кулинарията е един от начините да извлечете ценните му свойства. Съвсем различни са ефектът и силата му, ако го нанасяте  директно върху косата. По този начин решавате едновременно няколко проблема.

Как да приготвите сок от картоф за косата

Как да приготвите сок от картоф?

Няколко са начините за използване на картофите при косопадСокът им представлява отлично решение, тъй като съдържа редица ценни хранителни вещества.

Съставки:

 • 4 картофа
 • 1/2 чаша вода (100 мл.)

Начин на приготовление:

 • Като начало измийте картофите и ги нарежете на големи парчета.
 • Сложете ги в блендер заедно с ½ чаша вода. Блендирайте, докато получите хомогенна смес.
 • Щом консистенцията придобие вид на пюре, прецедете го през марля.

Отделете сока от пулпата и пристъпете към приложението на натуралното средство.

Начин на приложение:

 • За да стимулирате растежа на косата и да я направите по-гъста и здрава, първо нанесете сок от картоф върху скалпа и направете нежен масаж.
 • След това нанесете сока върху останалата част от косата. Покрийте главата с шапка за къпане.
 • Изчакайте 20-25 минути, след което изплакнете с топла или студена вода.
 • Можете да използвате това натурално средство всеки ден, докато започнете да забелязвате положителна промяна. Продължете да прилагате средството 3 пъти седмично.
 • В допълнение към способността на сока от картоф да стимулира растежа на косата, той й придава блясък.

Картофена вода за по-здрава коса

сок от картоф за здрава коса

Вътрешността на картофа не е единствената част, която е способна да подхрани косата. Използвайте обелките, за да приготвите специфично натурално средство за укрепване на косъма и за предпазването й от опадване.

Съставки:

Начин на приготовление:

 • Внимателно почистете картофените обелки от следите пръст. След това ги кипнете в 1 л. вода.
 • След като ги сварите за няколко минути, свалете съда от котлона и оставете водата да се охлади.

Начин на приложение:

 • Можете да използвате получената течност, за да изплаквате косата след миене.
 • Повтаряйте процедурата 2-3 пъти седмично за максимален резултат.

Това натурално средство не само подобрява растежа на косата: то действа като натурален балсам, правейки косата по-блестяща и по-малко увредена.

В заключение ще кажем, че си струва да използвате картофите за здрава коса. Ефектът няма да е мигновен. Трябва да прилагате процедурата редовно и последователно. Така ще постигнете удивителни резултати с натурални средства!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Camire, M. E., Kubow, S., & Donnelly, D. J. (2009). Potatoes and Human Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition49(10), 823-840. https://doi.org/10.1080/10408390903041996
 • Rodríguez, M. A. P., Ledesma, B. H., González, M. J. G., & Barba, O. (1999). Estudio del contenido de nitratos, nitritos y vitamina C en productos hortícolas de cultivo ecológico (zanahoria, remolacha y patata). Alimentaria316, 111-118. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=133760
 • Suto, M., Masutomi, H., Ishihara, K., & Masaki, H. (2019). A Potato Peel Extract Stimulates Type I Collagen Synthesis via Akt and ERK Signaling in Normal Human Dermal Fibroblasts. Biological & Pharmaceutical Bulletin42(9), 1510-1516. https://doi.org/10.1248/bpb.b19-00193
 • Sweet potato, raw, unprepared (Includes foods for USDA’s Food Distribution Program). (s.f.). FoodData Central. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168482/nutrients
 • Visvanathan, R., Jayathilake, C., Jayawardana, B. C., & Liyanage, R. (2016). Health-beneficial properties of potato and compounds of interest. Journal of the Science of Food and Agriculture96(15), 4850-4860. https://doi.org/10.1002/jsfa.7848

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.