Сода за хляб за по-чисти и свежи хавлии

Вярно е, че на пазара има много продукти за премахване на упорити петна, содата за хляб все още си остава една от най-добрите алтернативи за хората, които искат да избегнат използването на вредните химически продукти. В днешната статия ще ви разкажем как да я използвате.
Сода за хляб за по-чисти и свежи хавлии

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

С течение на времето ежедневно употребяваните вещи като хавлиите започват да пожълтяват. За съжаление не можете да премахнете този неприятен цвят само като ги перете. Содата за хляб ще ви помогне да се радвате на по-чисти и свежи хавлии. Прочетете следващите редове, за да разберете как да използвате този продукт за целта.

Защо да перете хавлиите с разтвор със сода за хляб?

Содата за хляб е натурален продукт, използван още от древността. От векове той е верен помощник в домакинството. Освен това този продукт не е скъп, но е доста ефикасен. Впечатляващите му качества ще направят всичките ви повърхности и тъкани безупречни.

Много  от класическите почистващи препарати съдържат сода за хляб. Тя може да помогне в  почистването на силно замърсени тъкани, като освен това ги омекотява и дезинфекцира. Освен това помага невероятно в почистването на мазни петна по някои видове тъкани.

Както виждате този продукт е широко използван алтернативен вариант за прането на хавлиите, тъй като спомага премахването на всички видове замърсявания натрупани в тъканите. И не само това. Този натурален продукт неутрализира неприятната миризма и предотвратява разпространението на гъбичките и бактерии. Вероятно не знаете, но хавлиите са перфектната среда за тези микроорганизми. Причината за това е, че хавлиите са влажни и задържат частици от кожата.

Предимства от използването на содата за хляб за по-чисти и свежи хавлии

В допълнение към способността си да премахва петната и да подобрява вида на хавлиите, содата за хляб притежава много други интересни предимства по отношение прането на този вид домакински текстил. Ето част от тях:

 • Содата за хляб премахва неприятната миризма.
 • Предотвратява появата на мухъл.
 • Содата за хляб премахва петната от мазнини и храна от тъканите.
 • Освен това спомага омекотяването на хавлиите, без да е необходимо използването на предлаганите в търговската мрежа омекотители.
 • Не е скъпа.
 • Не води до появата на респираторни или кожни алергии.
 • Лесно се използва.
 • И накрая – лесно можете да си я набавите.

Използвайте содата за хляб за по-чисти и свежи хавлии

Не е необходимо да си купувате скъпи почистващи препарати със сода за хляб, за да се възползвате от качествата на тази съставка по отношение на прането на хавлиите. В действителност, най-добре е да я използвате в най-чистата й форма. Можете да я комбинирате с други натурални съставки, за да засилите действието й за отстраняване на упоритите петна.

Ще ви кажем какво трябва да направите.

Просто изперете хавлиите

Най-лесният начин за използване на содата за хляб, за да изперете хавлиите си е като добавите една чаша сода в отделението за предпране на пералната си машина.

Но, ако петната са упорити, можете да направите следното:

 • Пригответе си разтвор от гореща вода и една чаша сода за хляб.
 • След това накиснете в него хавлиите за една нощ.
 • Накрая ги изперете по обичайния начин. Резултатът със сигурност ще ви хареса!

Препоръчваме ви да прочетете и: Как сами да си направим органичен прах за пране

Разтвор от сода за хляб и бял оцет

По-чисти и свежи хавлии с разтвор с оцет и сода.

Белият оцет е друг полезен продукт, който можете да използвате за почистване. Той може да засили действието на содата за хляб. Причината за това е силното му избелващо действие, както и способността му да премахва гъбичките и неприятната миризма. А освен това е и чудесен омекотител.

Когато смесите сода за хляб и оцет, ще получите мощен разтвор, при който се получава бърза реакция премахваща натрупаните минерални и други замърсявания.

Съставки

 • 1 чаша бял оцет
 • 1 чаша сода за хляб
 • Гореща вода

Инструкции

 • Сложете хавлиите в пералнята и ги покрийте с гореща вода.
 • Добавете белия оцет към прането и пуснете пералнята на програмата, която ползвате.
 • Допълнете с много гореща вода и изсипете содата за хляб.
 • Прострете хавлиите навън.

Заключение

Има много други разтвори, които можете да си приготвите със сода за хляб, за да изперете хавлиите си.

Например, ако смесите този продукт с лимон и нанесете получената смес върху упоритите петна, те просто ще изчезнат. Просто оставете сместа да подейства 20 минути и изплакнете хавлията. Освен това можете да я смесите с масло от чаено дърво или водороден пероксид. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е че трябва да оставите содата да подейства достатъчно дълго върху тъканите, за да почисти петната.

Не забравяйте, че това е натурален продукт, който не притежава силата на по-вредните предлагани в търговската мрежа продукти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.