Трикове за свежи и меки хавлии

Нужни са ви само 1 чаша бял оцет, 125 гр. сода за хляб и топла вода
Трикове за свежи и меки хавлии

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Със сигурност ви се е случвало повече от веднъж: отивате да вземете хавлията след душ и забелязвате, че мирише лошо, или, когато се опитате да се избършете, тя попива трудно. Дори новите хавлии могат да имат този проблем, който е толкова често срещан.

Как може да накарате хавлиите винаги да миришат добре? Какви трикове съществуват, така че те да са по-меки и да попиват цялата влага от тялото? В днешната статия ще разкрием няколко прекрасни предложения. Те ще ви бъдат много полезни в ежедневието, а душовете и ваните ще станат много по-приятни.

Естественото решение, за да се радвате на по-меки и по-добре попиващи хавлии без миризма

Доста често, когато купуваме нови хавлии или халати, забелязваме, че те са доста груби. По принцип това се дължи на багрилата, които се използват за производството им. Поради тази причина много хора предпочитат най-напред да ги сложат в пералнята с гореща вода, така че след това да станат малко по-меки.

Истината е, че няма значение какъв материал се използва за производство на хавлиите, дали американски памук или друг вид влакно. Всички те в някакъв момент ще започнат да задържат влагата и накрая да миришат лошо.

Това не е всичко. Съществува също така риск, че тази влага ще позволи появявата на бактерии. Какво можете да направите след това? Не се притеснявайте. Вижте тези прости подходи.

Нужни са ви:

 • 1 чаша (250 мл.) бял оцет (дестилиран оцет)
 • 1/2 чаша (125 гр.) сода за хляб (натриев бикарбонат)
 • Топла вода

Как да приготвите:

Меки хавлии със сода за хляб
 • Използвайте пералната машина. Можете да сложите за пране новите хавлии, които искате да омекотите, или тези, които от известно време миришат на старо и не попиват толкова добре, колкото преди. Настройте пералнята за пране с гореща вода и изсипете чашата с бял оцет, който вече сте разредили в чаша вода. Оставете след това пълният цикъл да завърши. Толкова е просто!
 • Следващата стъпка е също много лесна: Започнете нов цикъл с гореща вода – точно като по-горе, но сега може да добавите содата. Важно е да не смесвате двете съставки. Изчакайте цикълът да завърши и след това оставете хавлиите да изсъхнат. Ще видите положителните резултати веднага!

Защо този метод е достатъчен, за да имате по-добре попиващи хавлии с приятна миризма?

Попиващи хавлии с приятна миризма

Науката може да обясни този прост трик. Често се доверяваме повече на търговските продукти – препарати и омекотители, смятайки, че те ще дадат страхотни резултати.

В действителност получаваме точно обратното. Твърде много химикали и съставки, вредни за тъканта, не само карат хавлиите да бъдат по-малко попиващи, но и да се износват по-бързо.

 • Бял оцет: Съдържа оцетна киселина, която е чудесна за елиминиране на бактериите и влагата, останала в плата на хавлиите, като в същото време омекотява тъканите.
 • Натриев бикарбонат: Както вече знаете, натриев бикарбонат, известен още като сода за хляб, е натурален елемент, който е напълно подходящ за ежедневно почистване и страхотен за дезинфекция, за отстраняване на мръсотии и мазнина и за неутрализиране на миризми. Неговите прекрасни свойства преди всичко се дължат на това, че е много ефикасно алкално вещество – много повече от който и да е друг препарат.

Предложения за поддържане на хавлиите наистина сухи и с приятен мирис

Предложения за меки хавлии

Сигурни сме, че вече сте наясно с много от тези предложения. Но никога не е излишно да се вземе под внимание начинът, по който да се грижим за нашите хавлии малко по-добре.

Помислете за влагата, която може да започне да се генерира в тях, и как тя може да доведе до натрупване на ужасните бактерииалергии и неприятни реакции, които си струва да се избегнат.

Знаете ли, че…?

 • Бактериите обичат влага, така че всеки път, след се къпете или взимете вана, окачете хавлията някъде, където ще изсъхне напълно. Не е необходимо да я перете всеки път, но е важно да изсъхва напълно, без да остават следи от влага. Ако не изсъхне, тогава бактериите се появяват заедно с лошите миризми и рисковете, които носят.
 • Не използвайте твърде много перилни препарати, когато перете. Това, до което те в крайна сметка водят в действителност, е, че позволят на химикалите да се натрупват в тъканта на кърпата, което в дълготраен план я карат да стане по-груба и предпазва влакната от попиването на вода. Така че запомнете: използвайте перилен препарат, само колкото е необходим.
 • Що се отнася до омекотителите, препоръчваме да използвате бял оцет вместо тях. Това е натурален продукт и омекотява тъканта на хавлиите много по-добре, без да произвежда каквито и да е отрицателни ефекти. Кърпата ще има по-дълъг живот, ще бъде по-приятна на допир, и ще продължи да попива по-добре водата. Имайте предвид например, че трябва да обърнете специално внимание на облеклото и хавлиите, използвани за бебета и деца. Вместо да използвате химически продукти, като омекотители и перилни препарати, употребявайте продукти с натурални съставки. Вие вече знаете, че содата за хляб, оцетът и дори лимонът са идеални и полезни съюзници за ежедневно почистване на дома.

Готови ли сте да приложите тези съвети на практика?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Perez, K. L., Lucia, L. M., Cisneros-Zevallos, L., Castillo, A., & Taylor, T. M. (2012). Efficacy of antimicrobials for the disinfection of pathogen contaminated green bell pepper and of consumer cleaning methods for the decontamination of knives. International journal of food microbiology156(1), 76-82.
 • Fong, D., Gaulin, C., Lê, M. L., & Shum, M. (2011). Effectiveness of alternative antimicrobial agents for disinfection of hard surfaces. National Collaborating Centre for Environmental Health, 1-19.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.