Натурални средства за детоксикация на белите дробове

20.04.2019
Когато става въпрос за детоксикация на белите дробове, освен да избягвате замърсената околна среда, е важно и да спазвате балансирана диета, за да получите хранителните вещества, необходими за укрепване на белите дробове. Освен това трябва да спрете да пушите.

Извършването на детоксикация на белите дробове е от съществено значение. Това се дължи на многото фактори, които застрашават правилното им функциониране. Сред тях са липсата на физическа активност, замърсяването на околна среда и тютюневият дим.

Много често няма какво да направите по въпроса, тъй като тези фактори са вече част от средата ви. Въпреки това можете да се предпазите в домашни условия с помощта на натурални средства, които могат да подобрят здравето на белите ви дробове.

Вижте кои са те!

Съвети за чисти дробове

Стойте далеч от отровните газове

За детоксикация на белите дробове, избягвайте токсичните газове

Избягването на замърсената среда и отровните газове е практически невъзможно. Затова е препоръчително да излизате сред природата, където може да дишате чист въздух в почивните си дни.

Стойте далеч от големите градове доколкото е възможно, правете екскурзии в провинцията, ходете на къмпинг, наемете си вила и се опитайте да сте близо до природата. По този начин може да спомогнете на детоксикацията на белите дробове, понеже свежият въздух е най-доброто лекарство за тези органи.

Не пушете

Не забравяйте, че тютюнопушенето не засяга само вас, но и тези, които дишат дима.

Ако пушите, трябва да се откажете от този вреден навик. Ако пък не пушите, трябва да стоите на разстояние от пушачите. Също така е необходимо да стоите далеч от обществените места, в които се пуши.

Избягването на тютюневия дим е полезен навик и дробовете ви ще го оценят.

Пречиствайте въздуха в дома си

Домът ви също съдържа вредни частици. Предотвратете ги чрез използване на филтри и вентилация във всяка част от жилището. По този начин ще предпазите дома си от натрупване на нечистотии.

Освен това трябва да почиствате килимите редовно, тъй като в тях се натрупва доста прах.

Прочетете още: Съвети за поддържане на дом без алергии

Поддържайте здравословна диета

Диета за детоксикация на белите дробове

Вашата диета трябва да се състои от плодове и зеленчуци, понеже те са основни източници на хранителни вещества и функционират като антиоксиданти.

Също така включете в менюто си продукти, богати на витамин C. Чаша натурален сок от цитрусови плодове на закуска ще ви помогне да пречистите белите си дробове и да укрепите имунната си система. Добавете в диетата си и калий, който присъства в състава на фурмите, бананите, сините сливи и ягодите.

Пийте много вода

Два литра вода на ден са достатъчни, като може да пиете и чайове. Водата е естествен пречиствател, а ароматните билки в чайовете помагат за премахване на токсините.

Правете парни бани

Парни бани

Тези бани ще ви помогнат да изкашляте и елиминирате токсините, натрупани в белите дробове.

 • Сложете водата да заври за 20 минути и вдишайте парите, като внимавате да не се изгорите.
 • За да подсилите ефектите, сложете кърпа на главата си, така че парата да може да се концентрира по-добре. Може също да добавите и етерични масла.

Вижте и: Лечебни растения за детоксикация на черния дроб

Четири натурални средства за детоксикация на белите дробове

За да получите най-добри резултати, следвайте съветите, които ви дадохме по-горе, и си направете следните натурални средства. Всички те са идеални за предотвратяване на белодробни заболявания и на болести на респираторния тракт. Разбира се, трябва да посетите лекар, ако мислите, че белите ви дробове са в лошо състояние.

1. Чай от конски кестен за детоксикация на белите дробове

Този чай е идеален за лечение на астма, кашлица и бронхит. Приготвя се сходно на другите подобни инфузии.

 • Сложете една супена лъжица конски кестен (15 г) в съд с вода и оставете сместа да се вари в продължение на 5 минути.
 • Прецедете и пийте веднъж дневно.

2. Чай от женско биле за детоксикация на белите дробове

Чай от женско биле

Женското биле е друг съюзник на белите ви дробове. То съдържа свойства, които могат да предпазят дихателните ви пътища. Въпреки това трябва да внимавате, ако страдате от високо кръвно налягане.

 • Сложете корен от женско биле в тенджера с вода.
 • Оставете инфузията да се вари за 5 минути, прецедете и пийте по една чаша от чая всеки ден.

3. Инхалации с пара от евкалипт за детоксикация на белите дробове

Евкалиптът е добре познато растение, притежаващо свойства, които помагат за борба със заболяванията на дихателната система и детоксикират белите дробове. Един от начини да използвате евкалипта е да вдишвате парите му.

 • Добавете шепа евкалипт към вряща вода и вдишайте парите.
 • Вдишвайте бавно и дълбоко.

Това ще ви помогне да се преборите с обструкцията на дихателните пътища. Освен това ще подпомогне лечението на кашлицата и ще облекчи запушването на носа.

4. Лечебно средство с куркума, лук и джинджифил

Съставки

 • 2 чаши вода (500 мл)
 • 1 супена лъжица куркума (15 г)
 • 1 голяма глава лук
 • 2 супени лъжици мед (50 г)
 • 3 супени лъжици настърган джинджифил (45 г)

Начин на приготвяне

 • Сложете водата на котлона.
 • Когато заври, добавете предварително нарязания на средни парчета лук.
 • Оставете сместа да се вари още пет минути, след което добавете и останалите съставки.
 • Дръжте сместа на котлона още 40 минути на средна температура.
 • След това дръпнете от огъня и оставете да се охлади. Когато изстине, прецедете и налейте сместа в чаша, която трябва да съхранявате в хладилник.

Начин на консумация

 • Приемайте две супени лъжици преди закуска и преди вечеря. Това средство ще помогне за детоксикацията на белите дробове.
 • Използвайте това лекарство в продължение на 9 дни, докато усетите разлика в дишането си.
 • Ако се чувствате по-зле, отидете на лекар.

Li, Y., Xu, Y. ling, Lai, Y. ni, Liao, S. hui, Liu, N., & Xu, P. ping. (2017). Intranasal co-administration of 1,8-cineole with influenza vaccine provide cross-protection against influenza virus infection. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2017.08.014

Subhashini, Chauhan, P. S., Kumari, S., Kumar, J. P., Chawla, R., Dash, D., … Singh, R. (2013). Intranasal curcumin and its evaluation in murine model of asthma. International Immunopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2013.08.008

Palagina, M. V, Dubniak, N. S., Dubniak, I. N., & Zorikov, P. S. (2003). [Correction of respiratory organ impairment with Ural licorice preparations in chronic skin diseases]. Ter Arkh.

Brauer, M., Avila-Casado, C., Fortoul, T. I., Vedal, S., Stevens, B., & Churg, A. (2001). Air pollution and retained particles in the lung. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.011091039