Сложете край на кашлицата с естествени средства

Алтернативата на купищата от лекарства, които се предлагат в аптеките за лечение на кашлицата, са   естествените средства, които можете да приготвите сами у дома си.
Сложете край на кашлицата с естествени средства

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Сложете край на кашлицата с тези натурални средства! Кашлицата е много често срещано явление през цялата година. Вижте как можете да се отървете от нея с природни средства.

Кашлицата е начинът на тялото бързо да изхвърли вредните вещества от дихателните пътища. Много често тя е симптом на заболявания като грип, алергии, настинки, белодробни проблеми и създава дискомфорт в цялото тяло.

Естествени средства за облекчаване на кашлицата

Алтернативата на купищата от лекарства, които се предлагат в аптеките за лечение на кашлицата, са   естествените средства , които можете да приготвите сами у дома си.

Подготвили сме няколко ефикасни рецепти, които ще ви спестят пари и отърват от мъчителната кашлица.

1. Лук

Рецептите с лук са едни от най-ефективните за борба с кашлица. Лукът действа като дезинфектант, притежава отхрачващи свойства и помага за облекчаване на редица заболявания.

Той е богат на елементи и микроелементи като магнезий, калций, хлор, фосфор, желязо, йод, калий, сяра, цинк, витамини А, В, С и Д.

По-долу ще ви представим два метода за домашно лечение, в които ще използваме лук.

Какво да направим

Първи метод:

Този метод е прост, въпреки че отнема известно време. Първо обелете лука и го нарежете на малки парченца, след това го поставете в купа и добавете сока от един лимон плюс малко мед. Смесете всички съставки , оставете така приготвената смес да престои около 6 часа и след това изпийте 3 супени лъжици от сместа. Взимайте уречената доза по три пъти на ден, докато не почувствате подобрение и кашлицата не изчезне.

Втори метод:

Нарежете лука на кръгчета и ги поставете в чиния на нощното си шкафче. Не е нужно да правите нищо друго. Скоро ще забележите, че кашлицата ви започва да намалява и си почивате по-добре, докато спите.

2. Чесън

Точно като лука, чесънът се бори срещу проблеми на дихателната, храносмилателната, сърдечно-съдовата система и заболявания на епидермиса. Той е прекрасно средство за убиване на бактерии и действа като мощен дезинфектант и пречиства.  Лечението с чесън като цяло е безопасно.

Какво да направим

Пригответе си сироп от чесън. Всичко, което ви е необходимо, са няколко скилидки чесън, мащерка и зехтин. Просто смесете чесъна с мащерката и зехтина. Веднага след като сместа се сгъсти или ви се стори достатъчно приятна (поносима) за пиене, тогава тя е готова. За по-добър ефект препоръчваме да изпивате всеки ден по една супена лъжица преди закуска.

3. Сок за отхрачване

Този сок определено е за предпочитане пред предишните, поне по отношение на вкус и мирис. Той предлага съчетание между лечебните свойства на гроздето и целината . Гроздето съдържа витамини и антиоксиданти, които понижават кръвното налягане и действат като много ефективен метод за детоксикация на тялото. Целината, от друга страна, има релаксиращи свойства и разширява кръвоносните съдове, като позволява на кръвта да тече свободно. Тя действа и като мощен регулатор на телесните течности и спомага тялото да изхвърли всички течности, които са му в повече.

Какво да направим

За да си приготвите здравословен сок за отхрачване, ще ви трябват една малка чепка грозде, стрък целина и вода, колкото искате. Смесете добре съставките добре и пийте сока вечер преди лягане.

Ще подейства ли?

Естествените средства срещу кашлица, които ви представихме, са доказано ефикасни, но пълният успех на лечението зависи изцяло от вас.

Ако кашлицата се влошава или продължава, посетете лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Breu, F., Guggenbichler, S., & Wollmann, J. (2008). The Herbal Medicine Makers HandbookVasa.
  • Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine (Netherlands). https://doi.org/10.1016/j.biomed.2011.12.002
  • Griffiths, G., Trueman, L., Crowther, T., Thomas, B., & Smith, B. (2002). Onions – A global benefit to health. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1222

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.