След като станете майка: 5 важни неща, които научавате

Преди да станете майка, ще бъдете много развълнувани да изпитате майчинството. Обаче, важно е да знаете петте неща, които ще разберете след като станете майка.
След като станете майка: 5 важни неща, които научавате

Последна актуализация: 15 юли, 2020

Колко пъти сте чували жена да казва, че е научила много нови неща след като е станала майка? Това вълнуващо пътеществие е характеризирано от много изненади, за които никой не е очаквал да бъде приготвен. В тази статия ще споделим някои от нещата, които ще научите след като станете майка. Въпреки че всяка жена и преживяване е уникално, всички те имат определени общи неща.

Пет важни неща, които ще разберете след като станете майка

1. След като станете майка, ще трябва да си простите много неща

Първо, преди да станете майка, вие имате много повърхностна идея за майчинството. Обаче колко и да ви разказват, никога няма да знаете какво представлява докато не го изпитате лично. Това е така, защото всеки случай е уникален и вие ще напишете вашата собствена история.

Дори и да прочетете всички инструкции и да слушате всички съвети, евентуално ще разберете, че трябва да позволите вашите майчински инстинкти да ви водят. Ще трябва да си простите за много неща, които няма да можете да правите както сте очаквали.

Интересно е да се знае, че не всички майки изпитват обич от пръв поглед с бебетата им. Понякога се изисква малко време за да се изгради връзката. Обаче, не се обвинявайте! Важното нещо е вие да следвате вашия естествен ритъм.

2. Връзката ви с вашия партньор ще се промени, след като станете майка

След като станете майка: снимка на мъж, жена и бебе

Връзката ви ще се промени, както и други важни неща, изискващи вниманието и на двама ви.

Второ, неизбежно е вашата връзка с партньора ви да не се промени когато имате дете заедно. Обаче, не е нужно промяната да е отрицателна. Във вашите ръце е да започнете този нов етап и да се уверите, че е положителен за цялото семейство.

Преди да станете майка, животът ви ще се върти около вашия партньор, семейство и проблемите в работата, между всички други неща. Обаче, след като се роди първото ви дете, цялото внимание ще е насочено към вашето новородено, което изисква грижи 24 часа на ден. Докато не го изпитате лично, няма да го разберете.

Хормонални промени, умора, нужда от сън, стрес, притеснения, решения… това са предизвикателства, с които и двамата партньори трябва да се изправят с търпение, любов и общи усилия. Също, те трябва да се постараят да разберат, че пламъкът на интимността и романтиката няма да изгори.

3. Започнете упражнения на тазовото дъно преди да станете майка

От всички препоръки, които ще чуете, слушайте тези, свързани с упражненията за тазово дъно. Вашето качество на живот ще зависи в голяма степен от тази част от вашето тяло, за която не сте чували преди.

Най-добре, трябва да знаете упражненията преди да станете майка. Всъщност, много по-добре да ги научите преди да забременеете. Да знаете, че вашето тазово дъно става изключително важно, особено за млади момичета, които страдат от изпускане на урина когато се смеят или кихат.

Имайте предвид това сериозно!

4. Невинаги е лесно да забременеете

Млада, замислена жена с черна коса

Зачеването на дете от първите опити невинаги е възможно. Следователно, отделете време и се консултирайте с вашия лекар, ако мислите да забременявате.

Много жени се надяват да забременеят през първия месец. Обаче, това се случва само при малък процент от случаите. Много хора не знаят това докато не започнат да търсят информация, защото си мислят, че не са плодовити.

Лекарите препоръчват да не се притеснявате преди да опитате поне за една година. Обаче, ако искате да направите това по-лесно за вас, можете да използвате овулационни календари и да спазвате балансирана и питателна диета.

Също, можете да се подложите на редовни кръвни изследвания за да засечете евентуални дефицити. Обаче, най-важното нещо е да се предотвратят тревогата и притеснението. Вместо това, насладете се на този етап с ентусиазъм и оптимизъм.

5. Ще искате да изживеете отново трудните дни

Накрая, много от първите дни с вашето новородено ще бъдат много по-напрегнати отколкото сте си представяли. Освен това, няма винаги да ги водите в крачка.

Обаче, след няколко години, ще си ги спомняте с голяма носталгия и дори ще искате да ги изживеете отново. След като станете майка, най-накрая ще разберете старата поговорка: „Дните са дълги, но годините са кратки.“

Следователно, научете се да се наслаждавате на всеки момент!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ferri Morales, A., & Amostegui azkúe, J. M. (2013). Prevención de la disfunción del suelo pélvico de origen obstétrico. Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/s0211-5638(04)73110-7
  • Alemany, J., & Velasco, * Javier. (2005). Aspectos emocionales que rodean el nacimiento. Estado de la cuestión. Matronas Prof.
  • Barbieri, R. L. (2018). Female Infertility. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00022-6.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.