Навици, които увреждат таза

Колко часа на ден прекарвате в седнала позиция?
Навици, които увреждат таза
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Болката в тазобедрените стави е по-често срещано оплакване при жените, отколкото при мъжете. Рискът от възможно счупване на таза обикновено се повишава с напредването на годините. Затова е важно да вземете необходимите мерки още отсега.

Ако вече изпитвате пристягане или болка в долната част на гърба, която слиза до седалището, или пък усещате остра болка в таза, докато ходите и се качвате по стълбите, съветваме ви да обърнете внимание на информацията, която ще ви дадем в днешната статия. Тя е посветена на навиците, които увреждат таза.

Щом смятате, че имате проблем, задължително се консултирайте с лекаря си. Не се колебайте да промените ежедневните си навици, за да подобрите начина си на живот.

Кои навици могат да увредят таза?

Първо, искаме да подчертаем, че проблемите с таза до голяма степен се дължат на наследственост. Заболявания като артрит и остеопороза са ежедневни фактори, които повлияват здравето на костите и ставите.

Ако знаете, че някой от членовете на семейството е страдал или страда от болка в таза или тазобедрените стави, заслужава си да подобрите ежедневните си навици. Ключово е да спазвате здравословна диета, да тренирате редовно и да се стремите да следвате съвети, които ви предпазват от повишаване на риска от проблеми с таза.

Да научим повече за навиците, които могат да увредят здравето на таза.

  1. Заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот се отразява негативно върху състоянието на таза.

Със сигурност сте убедени, че заседналият начин на живот е опасен. Ироничното е, че въпреки че много хора са наясно с това, те продължават да избягват активните заседналият начин на живот Този начин на живот се отразява негативно върху костите. Колко часа на ден прекарвате в седнала позиция? А в изправена? Запомнете, че тазът е част от комплекс от стави, които лесно се пренатоварват.

Колко често, например, ставате от леглото и забелязвате мигвено изпукване в областта на таза? Друго често срещано усещане е убождане в края на деня, което може да варира от областта на корема до седалищните части. Запомнете: заседналият начин на живот е един от най-големите врагове на костите и ставите.

  1. Нездравословна диета

Вероятно към днешна дата сте се опитвали многократно да отслабнете. Спазвали сте диети, нали така? Вярвате ли, че сте положили достатъчно усилия, за да снабдите тялото си с ценните хранителни вещества, от които се то се нуждае всеки ден, включително адекватна доза калций, фосфор и магнезий? Жените често страдат от дефицит на тези минерали. Ако не приемате с храната достатъчно ценни хранителни вещества, костите и ставите започват да губят плътност и проблемите предстоят.

Бъдете внимателни, когато консумирате газирани напитки, сладки храни, шоколад, алкохол, тютюневи изделия и червено месо. Те провокират загуба на магнезий и съдържат аминокиселини, които водят до извеждане на калций чрез урината. Винаги бъдете внимателни в избора на хранително меню. Мислете за храната като източник на здраве за костите.

  1. Редовно носене на високи токчета

Носенето на обувки на висок ток, и то редовно, води до увреждане в таза.

Носенето на обувки на висок ток, и то редовно, води до различни нежелани последствия, като например увреждане в долната част на гърба, също и в таза. Може би работата ви изисква да носите високи токчета, но можете да направите нещо по въпроса – просто намалете височината с няколко сантиметра. Колкото по-високи са токчетата, толкова по-голяма е вредата.

  1. Падания и травми

Вече знаете колко висок става риска от счупване на таза с напредването на възрастта, особено когато е налице загуба на костна маса и тазобедрените стави са станали крехки. Бъдете внимателни и заради още нещо: понякога една грешна стъпка е достатъчна, за да счупите таза. Независимо на каква вързаст сте – на 20 или 40 години, травмите са сериозно предизвикателство за тялото. Ако не ги лекувате адекватно, в бъдеще ще сте изправени пред още по-сложни състояния.

Ако сте от хората, които обичат да спортуват, винаги носете удобни обувки и се опитвайте да избягвяйте пренапрягане на тялото.

Как можем да се грижим по-добре за таза си?

  • Повишете приема на магнезий и калций. Тези минерали присъстват в състава на много храни. Ако проблемите с таза са налични в семейната история, посъветвайте се с лекар какви хранителни добавки да приемате. В аптеките ще откриете разнообразие от лекарства, които могат да ви помогнат да повишите нивото на ценни хранителни вещества, подхранващи и укрепващи костите.
  • Практикувайте здравословни видове спорт, например плуване. Ако имате достъп до басейн, предлагаме ви да плувате поне веднъж седмично. Плуването укрепва мускулите, костите и ставите, освен това освежава и отпуска – емоционално, физически и психически.
Плуването укрепва мускулите, костите и ставите.
  • Винаги следете теглото си. Затлъстяването и наднорменото тегло са предпоставка за развитието на проблеми с таза и коленете. Това допълнително тегло, което трябва да носят, всъщност може да доведе до проблеми с начина на движение. Опитайте се да възвърнете здравословни килограми и да разнообразите хранителното си меню. Ако през годините метаболизмът ви се е забавил и ви е трудно да сваляте килограми, консултирайте се с нутриционист. Вашето тяло го заслужава!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Brooks AG, Redmond J, Domb BG. Hip diagnosis and decision making. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 80.
  • Guyton JL. Hip pain in the young adult and hip preservation surgery. In: Azar FM, Beaty JH, Canale ST, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 6.
  • Buckley L, Guyatt G, Fink HA, Cannon M, Grossman J, Hansen KE, et al. 2017 American College of Rheumatology Guideline for the Prevention and Treatment of Glucocorticoid-Induced Osteoporosis. Arthritis Rheumatol. 2017;69(8):1521-1537

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.