5 изненадващи неща, които ни изпълват с тревога

Дори и за ден, препоръчително е всяка седмица да излизате от града и да взимате доза чист въздух на приятно място.
5 изненадващи неща, които ни изпълват с тревога

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Тревожността се характеризира със силно безпокойство и чувство за несигурност. В такова състояние ставаме  подозрителни спрямо всяко нещо в заобикалящата ни среда. Това обаче не е всичко. Изпълнени с тревога, ние постоянно вярваме, че нещо лошо ще ни сполети в скоро време.

Става дума за напълно естествен отговор на тялото в извънредни ситуации. Свързан е както с положителни моменти в живота ни, така и с отрицателни. Освен това е основна функция, от която зависи оцеляването ни.

Смятате ли, че страдате от прекалена тревога?

За щастие, съществуват техники, които помагат на човека да се справи с тревожните мисли. Някои хора, които страдат от тревога, въртят ключовете си между пръстите, а други просто преяждат.

В наши дни е характерно явление при тревожност или нужда от концентрация, да се нуждаете от шоколад или друга сладка храна.

В следващите редове ще посочим кои са изненадващите неща в ежедневието ни, които ни изпълват с тревога.

1. Прекалено дългата почивка

Ако обичайното ви положение е да стоите на диван или да спите в леглото, получаването на някакви изненадващи или шокиращи новини със сигурност биха предизвикали тревога у вас. Причината е, че ще ви е нужно повече време, в което да асимилирате информацията, защото сте били неактивни за прекалено дълъг период.

Освен това заседналият начин на живот повишава риска безпокойството да завладее живота ни. Повечето клинични проучвания сочат единодушно, че влошеното здраве и понижената физическа активност са отключващи фактори.

Ако тренирате, състоянието ви ще се подобри. Друга препоръка е да общувате по-често членовете на семейството си и приятелите си. Като цяло е необходимо да нарушите режима, който сте си изградили – да седите на диван и да лежите на легло.

Навън ви чака цял един свят, който да откриете, както и много неща, които да правите всеки ден.

2. Животът в града

Градскат замърсена среда и динамиката провокират тревога

Да, може да не ви се вярва, но градският живот, постоянната забързаност и припряност са сред основните фактори, които ни изпълват с тревога.

Ако шумът и хората не ни се отразят негативно, то помислете за въздействието на замърсения градски въздух. Именно поради това околната среда е причина да се чувстваме безпокойни.

Проведени са редица изследвания, които сочат, че хората, които живеят в провинцията са по-малко предразположени към пристъпи на тревожност, в сравнение с жителите на големия град.

Към днешна дата обаче с категоричност не е доказана връзката между замърсяването и безпокойството. Въпреки това изследователи смятат, че нивото на свободните радикали, провокирано от замърсената околна среда, може да бъде причина за заболяването.

Добър начин да се преборим с тази причина за тревога е като през уикендите се отправяме извън града. Дори и за ден, това е практика, която се отразява положително върху здравето. Забавянето на ритъма на живот може да направи чудеса.

3. Финансови проблеми и живот в неблагоприятна среда

Изследване, проведено от Европейския колеж по невропсихофармакология, доведе до формулирането на няколко удивителни заключения.

В него се казва, че жените, които живеят в града в по-неблагоприятни социални и икономически условия са предразположени към страдане от тревожност. Интересното е, че това не се отнася за мъжете в такава степен.

На свой ред жените, които са финансово стабилни, но живеят на места, разкъсвани от военни конфликти, също са предразположени към тревожно разстройство.

Това не е всичко. Жените, които активно се занимават с делата на общността, в която живеят, вероятно правят това, вследствие на тревогата, която ги е обзела. Това е причината, поради която жените са по-активни в междусъседските дела, отколкото мъжете.

Когато жените усетят несигурност в квартала, се повишава тяхното безпокойство. Това ги кара да бъдат силно разтревожени.

4. Бързото консумиране на храна

Иронично е да си мислим, че бързото консумиране на храна може да провокира тревога, а също така да доведе до отключване на депресия.

В едно проучване, публикувано в The British Journal of Pharmacology, се казва, че след 4 месеца хранене на група гризачи с храна, богата на мазнини, а на друга – със стандартна храна, първата група показала признаци на нервност и апатия.

След това учените подложили плъховете от първата група на стандартна диета. Като резултат признаците на тревога и депресия изчезнали.

Ако в последно време консумирате прекалено много мазнини, препоръчваме да намалите количеството му и да спазвате здравословна диета. С тази стъпка вие ще забележите, че чувството за нервност ще отслабне, тъй като вече се храните здравословно.

5. Животът в шумна среда

Тревогата се поражда и от ежедневния шум, както и от фабрика или звук, който създават деца, които постоянно крещят на училищния двор. Може да не вярвате, но този тип шум може да провокира гадене и дори главоболие.

Ако се налага да бъдете на шумни места, съветваме да потърсите по-тихо място, където да намерите необходимото спокойствие.

Ако току-що сте се нанесли в нова къща край път, летище или метро, и сте започнали да изпитвате някой от гореописаните проблеми, сами можете да направите връзката.

Предполагаме, че е напълно възможно да не е по силите ви да се преместите на друго място. Въпреки това препоръчваме да потърсите начин – поне да заглушите шума отвън. Друг начин да се справите с проблема е като практикувате йога в парка, на място, което е спокойно и тихо.

При чувство на тревога практикувайте йога

Проблемите в работата и грижата за децата или партньора в комбинация с шума от съседите – понякога този товар е непосилен. Затова тревогата често се свързва с нервността.

Когато искаме да се концентрираме върху дадена задача в свободното си време, имаме нужда от спокойствие и тишина.

Ако се борите с някое от тези изненадващи неща, които провокират тревога и безпокойство, препоръчваме да откриете начините за решаване на проблема. Възможно е да не можете напълно да промените обстоятелствата, но категорично си струва да потърсите баланса между адаптацията и промяната.

Накратко тревогата може да бъде провокирана от забързания градски живот, но също така от силни шумове и звуци и неща като прекалено дългата почивка, колкото и да не ни се вярва.

Грижете се за своето здраве, живейте в мир и спазвайте балансирана диета. Реакцията на тялото ви е продукт на това, което се случва вътре във вас.

Ако често сте нервни, възможно е да имате проблем. Вземете незабавни мерки, за да се преборите. Консултирайте се с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.