Синдромът на пчелата майка при жените

Синдромът на пчелата майка е прикрит зад редица вярвания и несигурност, които карат засегнатият от синдрома да прехвърля проблемите си върху други жени.
Синдромът на пчелата майка при жените

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Синдромът на пчелата майка не е признат от експертите. Но въпреки това много хора търсят помощ, за да го идентифицират и разкрият поведението на редица жени, базирано на конкурентноспособността.

В кошера главната роля лежи на плещите на пчелата майка: тя е заобиколена от много мъжки пчели, както и от женски пчели, които не могат да снасят яйца. Това кара пчелата майка да чувства превъзходство сред заобикалящите я – ситуация, за която бленуват редица жени.

Обществото и конкуренцията

Още от най-ранна възраст започваме да се надпреварваме с хората около нас.

В действителност импулсът да се състезаваме, който усещаме, води началото си от желанието ни да се сравняваме с останалите, нещо, което може да се наблюдава при голяма част от зрелите хора. Целта ни е да станем по-добри, но реално най-често всичко това води до понижаване на самочувствието ни.

Затова, когато искаме да се усъвършенстваме, ние не го правим, за да станем по-добри, а за да се изтъкнем. Най-често правим всичко това, за да станем по-добри от тези около нас и за да предизвикаме завистта им.

Синдромът на пчелата майка обхваща именно всичко казано и се отнася за жените.

Жената в обществото
Съвременното общество оказва силен натиск върху жените.

Жените са подложени на огромно напрежение в обществото. Те трябва да отговарят на наложените труднопостижими стандарти за красота, трябва да бъдат перфектни и да правят всичко по най-добрия начин. Освен всичко казано, те виждат в лицето на другите жени конкуренция.

Защо виждаме заплаха в лицето на другите жени, а не на мъжете?

Причината за това е, че често се идентифицираме с другите жени. Това се дължи и на определени видове поведение, които са ни втълпявани от детството: да критикуваме другите жени, да ги осъждаме и да искаме да бъдем по-добри от тях.

Този тип поведение не е достоен. Но въпреки това продължаваме да се сблъскваме с него и не малко жени страдат от синдрома на пчелата майка.

Синдромът на пчелата майка: как да го разпознаем

За да разберете дали дадена жена страда от синдрома на пчелата майка, просто трябва да се фокусирате върху поведението й. Първоначално може би ще си помислите, че тази жена има голямо самочувствие, че обича да се конкурира с останалите и че е завистлива. Но, ако се вгледате по-отблизо ще забележите и че:

  • Тя винаги говори зле за другите жени, обсъжда това, което правят. Всичко, което тя казва е негативно, унизително и неприятно.
  • Силното й желание да се покаже и изтъкне пред останалите, независимо от цената, е повече от очевидно. Това може да е свързано със загубата на приятели и с изграждането на смущаващо пасивно-агресивно поведение.
  • Тя ще се опита да превърне другите жени в свои “робини”, за да укрепи позициите си. По този начин тя понижава самочувствието и влияе негативно върху морала на тези, които счита за свои врагове.

Както сами виждате, този тип поведение е силно токсичен. То причинява много болка на другите хора, които имат нещастието да са близо до човек, страдащ от този синдром.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 признака, че сте токсична личност

Но какво се крие зад синдрома на пчелата майка?

Неуверените жени

Жените, страдащи от този синдром, смачкват и подкопават самочувствието на съперниците си. Те правят това, защото не се чувстват уверени в себе си.

Това е и причината те да прехвърлят несигурността си върху другите жени. По този начин те се опитват да добият сигурността, която им липсва, по един изключително вреден и болезнен за околните начин.

Всеки път, когато видим някой да се отнася зле с друг човек, някой, който се опитва да се докаже, някой, който е „готин“ в собствените си очи, трябва да съзрем истината. Тези хора не се държат по този начин, защото си мислят, че са по-добри, по-силни или по-уверени. В действителност зад тази маска се крие наранена, деликатна личност с ниско самочувствие и голяма доза несигурност.

Въпреки всичко това, трябва да се научим да бъдем внимателни, когато сме около този тип хора, както и около тези, страдащи от синдрома на пчелата майка, тъй като могат да ни причинят много болка. Без да осъзнават това, те ни въвличат във вярванията си, в несигурността и страховете си, които не могат да разпознаят сами.

Страдали ли сте някога от синдрома на пчелата майка? Познавате ли някой около вас (на работа, в личния ви животa …), който се държи по описания по-горе начин?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.