Как двойките превъзмогват изневярата?

Двойките, които превъзмогват изневярата могат да говорят по-късно за нея, без да таят гнева и яростта си и да се подкрепят, за да може връзката им да продължи да се развива.
Как двойките превъзмогват изневярата?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Двойките, които превъзмогват изневярата са малцинство, тъй като по-голямата част от хората не могат да простят неверността на партньора си.

Изневярата има различни проявления и влияе по различен начин. Например едно е изневяра с човек със семейство с деца и съвсем друго – забавлението за една нощ. Въпреки че всичко зависи от разбирането и възприемането на всеки един човек.

Ревността и несигурността често вървят ръка за ръка, когато изневярата стане факт. След това следва обидата и неспособността да простим на човека до нас.

Двойките, които превъзмогват изневярата избират щастието

Двойките, които превъзмогват изневярата трябва да се познават добре и да си вярват един на друг.

Общуването е изключително важен фактор. Става въпрос за искрени взаимоотношения, когато двамата партньори могат да изразяват истинските си чувства и емоции, без да се страхуват, че ще бъдат критикувани за това.

Когато изневярата е факт, хората са ядосани и наранени. Често набеждаваме „виновника”, без да му дадем шанс да говори.

Вярно е, че изневярата ни наранява, но двойките справили се с нея са способни да общуват и да намират решения.

Мнозина си мислят, че тези партньори се заблуждават, но съвсем не е така. Двойките превъзмогнали изневярата са честни към себе си. 

Давайки си шанс и започвайки разговор помежду си, те изразяват чувствата си и след това трябва да вземат решение. Нещо, което и двете страни правят съзнателно.

Трябва ли да остана с този човек? Мога ли да простя? Дали аз самият няма да направя подобна грешка? Дали все още вярвам на човека до мен? 

Двойките превъзмогващи изневярата могат да дадат искрени отговори на тези въпроси. Няма верен или грешен отговор. Не е задължително винаги да прощаваме изневерите. 

Правилният начин е да бъдем искрени и да вземем решение. Много пъти водени от страх, несигурност или самозаблуда оставаме в този тип връзки и страдаме. В тези ситуации има два възможни варианта: да простим истински или да продължим напред, като излезем от тази връзка

Изневярата е възможност за развиване на връзката

Двойките, които превъзмогват изневярата – освен че откриват факта, че могат да простят на партньора си – виждат в тази ситуация възможност за развиване на връзката си.

Още веднъж подчертаваме важността на общуването. Двойките превъзмогнали изневярата общуват често. Те се справят с изневярата, без да се страхуват и я приемат като възможност за развитие.

Тези партньори откриват проблемите нуждаещи се от решение, като липсата на комуникация или определени постъпки в миналото.

Например може би връзката е била базирана на страх, че някой от партньорите ще извърши изневяра (силният страх често става реалност) или липсата на искреност относно вида на връзката, която биха искали да имат.

Когато изневярата се промъкне в една връзка, честността относно това какъв вид отношения биха искали да имат двамата партньори би могло да помогне превъзмогването на несигурността, която съсипва всичко.

Препоръчваме ви да прочетете и: Защо толкова много връзки приключват?

Важно е да говорим за тези проблеми. Ако не искаме да приемем отворен тип връзка, например, или пък вярваме, че човекът до нас се опитва да ни обвини за това, което той е направил, е по-добре да сложим край.

Важността на семейното консултиране

Двойките изправени пред превъзмогването на изневярата могат да се нуждаят от професионална помощ, която би им помогнала да намерят правилния път.

Важно е партньорите да не таят в себе си гнева, обидата, вината и неуважението.

Умението да контролираме емоциите си по правилния начин, както и да знаем как да общуваме са ключови фактори за двойките превъзмогващи изневярата.

Не всеки може да превъзмогне изневярата. 

Дори хората способни да простят могат да открият, че не са способни да продължат връзката си с този човек заради други фактори.

Най-важното е да не се заблуждавате, да бъдете искрени и честни към себе си. Можете ли и бихте ли превъзмогнали изневярата?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fife, S. T., Weeks, G. R., & Stellberg-Filbert, J. (2013). Facilitating forgiveness in the treatment of infidelity: An interpersonal model. Journal of Family Therapy35(4), 343–367. https://doi.org/10.1111/j.1467-6427.2011.00561.x
  • Heintzelman, A., Murdock, N. L., Krycak, R. C., & Seay, L. (2014). Recovery from infidelity: Differentiation of self, trauma, forgiveness, and posttraumatic growth among couples in continuing relationships. Couple and Family Psychology: Research and Practice3(1), 13–29. https://doi.org/10.1037/cfp0000016
  • Kimeldorf, M. B. (2008). Reactions to infidelity: Individual, gender, and situational predictors of relationship outcome and forgiveness. ProQuest Dissertations and Theses, 79. https://doi.org/10.1063/1.2378807

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.