Симптоми на проблем с щитовидната жлеза

Жените с хипотиреоидизъм често имат по-продължителен, тежък и болезнен цикъл
Симптоми на проблем с щитовидната жлеза

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Възможно е да не знаете, но щитовидната жлеза играе ключова роля за оптималното функциониране на човешкото тяло. Тя е важна за метаболизма. Формата й наподобява пеперуда и се намира в областта на гърлото, над ключицата. Когато човек има проблем с щитовидната жлеза, оттук насетне произтичат редица други здравословни последици.

Открийте в какво се изразяват основните симптоми при дисбаланс на щитовидната жлеза в днешната статия.

Важно, но забравено: щитовидната жлеза

През повечето време хората не са наясно със значението и ролята на щитовидната жлеза, докато един ден не установят, че тя не функционира правилно. Тя отговаря за производството на много хормони, които контролират работата на органите и системите в човешкото тяло.

Две са най-честите нарушения на работата на щитовидната жлеза. Това са:

  • Хипотиреоидизъм: той се наблюдава, когато щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони, отколкото тялото има нужда.
  • Хипертиреоидизъм: в този случай щитовидната жлеза произвежда повече от необходимите хормони.

Заболявания, които са свързани с тази жлеза:

  • Гуша: уголемяване на жлезата
  • Рак на щитовидната жлеза
  • Възли на щитовидната жлеза
  • Тиреоидит: възпаление на щитовидната жлеза

Проучвания сочат, че 12% от населението на планетата през живота си страда от поне един проблем, свързан с щитовидната жлеза.

Симптоми, които подсказват за проблем с щитовидната жлеза

Човешкото тяло изпраща сигнали през цялото време. Възможно е обаче невинаги да се вслушвате в него. Добра идея е да обръщате внимание на всякакви сигнали, които могат да индикират за дисбаланс на щитовидната жлеза:

Силна умора и проблеми със съня

Това е един от основните симптоми на проблем с щитовидната жлеза. В такива моменти ще искате да спите, ще се нуждаете от повече от 10 часа почивка дневно, ще усещате безсилие. Възможно е да страдате от хипотиреоидизъм.

Ако срещате затруднения със заспиването или пък сте твърде тревожни, по-скоро става дума за хипертиреоидизъм, който се изразява още в учестяване на сърдечния ритъм.

Безсънието е симптом на проблем с щитовидната жлеза

Промени в теглото

Ако страдате от хипотиреоидизъм, възможно е да имате трудности с отслабването. От друга страна, ако не можете да наддадете на тегло, независимо какво правите, тогава става дума за хипертиреоидизъм.

Промени в настроението

Умствените и емоционалните състояния, които често се променят без никаква причина, говорят за проблем с щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът е свързан с тревога, паник атаки, проблеми с концентрацията и др.

В случай, че става дума за хипотиреоидизъм, тогава се наблюдават депресия, тъга и умора. Те се дължат на нивото на серотонина, което е по-високо от обичайното. Може да провокира също така проблеми с концентрацията и забравяне.

Проблеми с храносмилането

Хората с хипотиреодизъм често се оплакват от запек (поради промени в секрецията на хормони, които забавят храносмилателния процес).

Хората, които боледуват от хипертиреодизъм, от друга страна, могат да оплакват от диария и синдром на раздразнените черва.

Болка в ставите и мускулите

Мускулната болка е симптом на проблем с щитовидната жлеза

Ако изведнъж мускулите изтръпват и усещате болка, тогава е възможно да става дума за понижено производство на хормона на щитовидната жлеза. Обичайно се наблюдават сипмтоми като:

Ако изпитвате затруднения да държите вещи стабилно в ръцете си, не можете безпроблемно да изкачвате стълби или пък да достигате високи места, тогава вероятно става дума за хипертиреоидизъм.

Промени в репродуктивната система

Жените с хипотиреоидизъм често имат по-продължителен, по-тежък и по-болезнен цикъл. Те могат да страдат дори от безплодие и хормонален дисбаланс. И при мъжете, и при жените се наблюдава понижаване на сексуалното влечение.

Жените с хипертиреоидизъм, на свой ред, имат по-кратък и по-лек цикъл. Те също обаче също могат да се сблъскат с проблеми със забременяването.

Проблеми с кожата и косата

Проблемите с косата са индикация и за проблем с щитовидната жлеза

Ако косата е суха и чуплива, ако пада, това състояние може да се дължи на проблем с щитовидната жлеза, конкретно – понижена секреция на хормони. В допълнение към това, ако кожата е суха, а ноктите – чупливи, вероятно става дума за хипотиреоидизъм.

Ако страдате от хипертиреоидизъм, възможно е косата да пада, а кожата да е деликатна и слаба.

Промени в температурата на тялото

Възможно е хората, които често са със студени ръце и стъпала или температурата на тялото им е под 36,6 градуса по Целзий, да страдат от хипотиреодизъм.

Ако, от друга страна, се усещате необичайно горещи или се потите посред зима, вероятно става дума за хипертиреоидизъм.

Необичайни нива на холестерола

Характерно за хипотиреоидизма е, че нивото на добрия и лошия холестерол е високо, независимо каква диета се спазва. От друга страна, при хипертиреоидизъм се наблюдава необичайно ниско ниво на холестерола.

Проблеми с кръвното налягане

Високото кръвно налягане е симптом на проблем с щитовидната жлеза

Няколко са изследванията, които сочат, че хипотиреоидизмът е свързан с висок риск от високо кръвно налягане. Точно обратното се наблюдава при хипертиреоидизъм.

Сърдечен ритъм

Пациентите с хипотиреоидизъм често се оплакват от по-нисък сърдечен ритъм (около 20 удара на минута).

Хората, страдащи от хипертиреоидизъм, могат да забележат, че сърцето им бие по-бързо от обичайното.

Подуване на врата

Гушата е често срещано състояние, свързано с проблем с щитовидната жлеза. Уголемяването на жлезата провокира подуване, бучка в гърлото или пресипналост. Може да се прояви и при хипотиреоидизъм, и при хипертиреоидизъм.

Предразположени ли са някои хора към проблеми с щитовидната жлеза?

Налице са 3 основни фактора, които повишават риска от такъв тип здравословен проблем:

  • Фамилна анамнеза
  • Пол и вързаст (по-често се среща при жените и след навършване на 40-ата година)
  • Тютютопушене (цигарите съдържат субстанции, които са вредни за здравето на щитовидната жлеза).

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.