Симптоми на проблем с щитовидната жлеза

19 Декември, 2018
Жените с хипотиреоидизъм често имат по-продължителен, тежък и болезнен цикъл
 

Възможно е да не знаете, но щитовидната жлеза играе ключова роля за оптималното функциониране на човешкото тяло. Тя е важна за метаболизма. Формата й наподобява пеперуда и се намира в областта на гърлото, над ключицата. Когато човек има проблем с щитовидната жлеза, оттук насетне произтичат редица други здравословни последици.

Открийте в какво се изразяват основните симптоми при дисбаланс на щитовидната жлеза в днешната статия.

Важно, но забравено: щитовидната жлеза

През повечето време хората не са наясно със значението и ролята на щитовидната жлеза, докато един ден не установят, че тя не функционира правилно. Тя отговаря за производството на много хормони, които контролират работата на органите и системите в човешкото тяло.

Две са най-честите нарушения на работата на щитовидната жлеза. Това са:

 • Хипотиреоидизъм: той се наблюдава, когато щитовидната жлеза произвежда по-малко хормони, отколкото тялото има нужда.
 • Хипертиреоидизъм: в този случай щитовидната жлеза произвежда повече от необходимите хормони.

Заболявания, които са свързани с тази жлеза:

 • Гуша: уголемяване на жлезата
 • Рак на щитовидната жлеза
 • Възли на щитовидната жлеза
 • Тиреоидит: възпаление на щитовидната жлеза

Проучвания сочат, че 12% от населението на планетата през живота си страда от поне един проблем, свързан с щитовидната жлеза.

Симптоми, които подсказват за проблем с щитовидната жлеза

Човешкото тяло изпраща сигнали през цялото време. Възможно е обаче невинаги да се вслушвате в него. Добра идея е да обръщате внимание на всякакви сигнали, които могат да индикират за дисбаланс на щитовидната жлеза:

 

Силна умора и проблеми със съня

Това е един от основните симптоми на проблем с щитовидната жлеза. В такива моменти ще искате да спите, ще се нуждаете от повече от 10 часа почивка дневно, ще усещате безсилие. Възможно е да страдате от хипотиреоидизъм.

Ако срещате затруднения със заспиването или пък сте твърде тревожни, по-скоро става дума за хипертиреоидизъм, който се изразява още в учестяване на сърдечния ритъм.

Безсънието е симптом на проблем с щитовидната жлеза

Промени в теглото

Ако страдате от хипотиреоидизъм, възможно е да имате трудности с отслабването. От друга страна, ако не можете да наддадете на тегло, независимо какво правите, тогава става дума за хипертиреоидизъм.

Промени в настроението

Умствените и емоционалните състояния, които често се променят без никаква причина, говорят за проблем с щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът е свързан с тревога, паник атаки, проблеми с концентрацията и др.

В случай, че става дума за хипотиреоидизъм, тогава се наблюдават депресия, тъга и умора. Те се дължат на нивото на серотонина, което е по-високо от обичайното. Може да провокира също така проблеми с концентрацията и забравяне.

Проблеми с храносмилането

 

Хората с хипотиреодизъм често се оплакват от запек (поради промени в секрецията на хормони, които забавят храносмилателния процес).

Хората, които боледуват от хипертиреодизъм, от друга страна, могат да оплакват от диария и синдром на раздразнените черва.

Болка в ставите и мускулите

Мускулната болка е симптом на проблем с щитовидната жлеза

Ако изведнъж мускулите изтръпват и усещате болка, тогава е възможно да става дума за понижено производство на хормона на щитовидната жлеза. Обичайно се наблюдават сипмтоми като:

 • Скованост
 • Болка
 • Възпаление
 • Слабост
 • Тендинит

Ако изпитвате затруднения да държите вещи стабилно в ръцете си, не можете безпроблемно да изкачвате стълби или пък да достигате високи места, тогава вероятно става дума за хипертиреоидизъм.

Промени в репродуктивната система

Жените с хипотиреоидизъм често имат по-продължителен, по-тежък и по-болезнен цикъл. Те могат да страдат дори от безплодие и хормонален дисбаланс. И при мъжете, и при жените се наблюдава понижаване на сексуалното влечение.

Жените с хипертиреоидизъм, на свой ред, имат по-кратък и по-лек цикъл. Те също обаче също могат да се сблъскат с проблеми със забременяването.

Проблеми с кожата и косата

 
Проблемите с косата са индикация и за проблем с щитовидната жлеза

Ако косата е суха и чуплива, ако пада, това състояние може да се дължи на проблем с щитовидната жлеза, конкретно – понижена секреция на хормони. В допълнение към това, ако кожата е суха, а ноктите – чупливи, вероятно става дума за хипотиреоидизъм.

Ако страдате от хипертиреоидизъм, възможно е косата да пада, а кожата да е деликатна и слаба.

Промени в температурата на тялото

Възможно е хората, които често са със студени ръце и стъпала или температурата на тялото им е под 36,6 градуса по Целзий, да страдат от хипотиреодизъм.

Ако, от друга страна, се усещате необичайно горещи или се потите посред зима, вероятно става дума за хипертиреоидизъм.

Вижте още: Защо целогодишно страдате от студени крайници

Необичайни нива на холестерола

Характерно за хипотиреоидизма е, че нивото на добрия и лошия холестерол е високо, независимо каква диета се спазва. От друга страна, при хипертиреоидизъм се наблюдава необичайно ниско ниво на холестерола.

Проблеми с кръвното налягане

Високото кръвно налягане е симптом на проблем с щитовидната жлеза
 

Няколко са изследванията, които сочат, че хипотиреоидизмът е свързан с висок риск от високо кръвно налягане. Точно обратното се наблюдава при хипертиреоидизъм.

Сърдечен ритъм

Пациентите с хипотиреоидизъм често се оплакват от по-нисък сърдечен ритъм (около 20 удара на минута).

Хората, страдащи от хипертиреоидизъм, могат да забележат, че сърцето им бие по-бързо от обичайното.

Подуване на врата

Гушата е често срещано състояние, свързано с проблем с щитовидната жлеза. Уголемяването на жлезата провокира подуване, бучка в гърлото или пресипналост. Може да се прояви и при хипотиреоидизъм, и при хипертиреоидизъм.

Прочетете още: 3 фантастични домашни средства против болката във врата

Предразположени ли са някои хора към проблеми с щитовидната жлеза?

Налице са 3 основни фактора, които повишават риска от такъв тип здравословен проблем:

 • Фамилна анамнеза
 • Пол и вързаст (по-често се среща при жените и след навършване на 40-ата година)
 • Тютютопушене (цигарите съдържат субстанции, които са вредни за здравето на щитовидната жлеза).
 
 • Rockwell, J. G. (1928). The thyroid gland. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/h0075837
 • Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8
 • Gaitonde, D. Y., Rowley, K. D., & Sweeney, L. B. (2012). Hypothyroidism: An update. American Family Physician. https://doi.org/10.1080/20786204.2012.10874256