Симптоми на дразнимото черво при жените

Само лекар, след различни тестове, би го диагностицирал, но като цяло - се появява при дамите, на възраст под 35 години
Симптоми на дразнимото черво при жените
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 25 декември, 2018

Според статистиката, 22% от населението страда или е страдало от синдром на дразнимото черво, като жените са най-засегнати. Причината за него не е научно доказана, но се е стигнало до извода, че е свързан с периодите на стрес и емоции.

Какво е синдром на дразнимото черво (СДЧ)?

Той включва поредица от обстоятелства, които човек изпитва: коремна болка и съществени промени в чревния ритъм. Състоянието не се свързва с инфекции,с физически промени, не се дължи на колит или спазми на дебелото черво. Само лекар, след различни тестове, би го диагностицирал, но като цяло – се появява при жени на възраст под 35 години.

Какво го причинява?

draznimo-chervo-2

Както е посочено по-горе, механизмите, които го причиняват, са все още неизвестни. Често се дължи на хронично заболяване -епизоди, които се повтарят всеки месец. Възникват проблеми с храносмилането, променя се чревното движение… Експертите казват, че дебелото черво действа  почти като втори мозък. Той е мястото, където се намират нервите и тревогите. Всяко притеснение може да предизвика промяна в процеса на храносмилането, колкото и малко да е то.

СДЧ може да се повлияе, както от определени храни, така и от генетични фактори. Ако майка ви страда от синдром на дразнимото черво, възможно е и вие да страдате от него.

Какви са симптомите?

синдром на дразнимото черво

1. Коремни болки

Това определено е основният симптом. Появяват се в долната част на корема ( от двете или едната страна). Усеща се характерно парене, което  варира от лумбалната област до краката. Болката се проявява на моменти, като боцкане и парене. Много е неприятна и води до възпрепятстване на каквито и да е действия.

2. Болезнена менструация

Според статистиката, жените с особено болезнена менструация страдат от синдром на дразнимото черво. Състоянието е познато като дисменорея и се появява, когато някои хормони причиняват по-големи съкращения в мускулите на матката.

Ето защо хормоналният фактор определя дали попадате в по-големия процент от жените, които изпитват това заболяване. Често се предава от майка на дъщеря – имайте го предвид.

3. Периоди на запек и периоди на диария

Понякога можете да прекарате дни без да ходите до тоалетна. От друга страна – може да страдате от неприятна диария. Чревните движения също са болезнени. Чудете се какво да консумирате, за да решите проблема, а се чувствате заситени или нямате апетит. Възможни са и неприятни газове.

4. Емоционалното ви състояние

Синдромът на дразнимото черво и емоциите са тясно свързани. Когато страдате от периоди на  стрес  и безпокойство, тогава червата страдат най-много и тогава се чувствате най-зле. Когато сте спокойни, ситуацията става по-добра и се успокоявате. Обръщайте внимание на моментите, когато се чувствате зле емоционално и когато имате проблеми.

Ако сте човек, страдащ от синдром на дразнимото черво, трябва да се научите да разпознавате неговата поява.Възникне ли проблем с някой орган,  изпитвате ли болка, умора, притеснение или тревожност – причината  е синдромът на дразнимото черво.

От основно значение е да започнете да контролирате правилно своите емоции, стрес и тревожност.

Как да лекуваме синдром на дразнимото черво?

morkov-smuti

При СДЧ, препоръчваме да изпълните следните стъпки:

  • Избягвайте кисели храни: кафе, кофеинови напитки, кока-кола…
  • Не консумирайте сладки и храни с рафинирано брашно
  • Различни изследвания съобщават, че в тези случаи е необходимо да се намали консумацията на глутен, защото той може да влоши състоянието..
  • Избягвайте животински протеини: червено месо, риба…
  • Хранете се по малко, по няколко пъти на ден ( малки количества, 6 пъти на ден). Не забравяйте да дъвчете добре.
  • Пийте много вода. Сокът от цвекло с моркови е чудесно средство.
  • Увеличете консумацията на пробиотици. Теукрепват червата: ферментирали млека, кисели млека…
  • Цитрусовите плодове са много полезни: праскови, ягоди, киви, ябълки, папая.
  • Ментовото масло действа като добър защитник.
  • По отношение на инфузии и билкови чайове, най-добрите видове са от семена от копър, джоджен и маточина.

Не забравяйте да контролирате емоциите и стреса правилно, за да не победят. Установете приоритетите в живота си правете това, което е най-важно. Съхранете самочувствието и отделяйте време за себе си – за да вършите спокойно всичко, което ви носи удовлетворение и щастие.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.