3 силни страни на Тибо Куртоа, вратарят, известен с чудодейните си спасявания

Вратарят за мнозина е най-неблагодарната позиция във футбола, защото грешките струват скъпо. Но с таланта си Куртоа е възможно да се отличи дори в моменти на максимално напрежение.
3 силни страни на Тибо Куртоа, вратарят, известен с чудодейните си спасявания

Написано от Fernando Clementin

Последна актуализация: 20 юни, 2023

Най-добрите спортисти в света разкриват целия си талант в решаващи моменти. Зад техния талант обаче стоят безброй часове упорит труд, а също и големи достойнства, като тези, които направиха Тибо Куртоа един от най-добрите вратари в света.

Като дете Куртоа вече мечтае да стане футболист. Въпреки това, той не успява да покрие нормативите за други позиции, според самия играч на официалния му уебсайт, така че той бива предложен за вратар.

— Нямаше нужда да казват нищо друго. – Тибо Куртоа

Това беше раждането на една звездна кариера, която, благодарение на вроден талант и много упорит труд, изглежда достигна своя връх.

Качествата на Куртоа, които го поставят сред най-добрите в света

Вратарят на Реал Мадрид и националния отбор на Белгия има голямо предимство, когато стои под трите греди: неговата физика. Той е висок два метра и тежи около 96 килограма. Това са качества, които му позволяват да достига немислими топки, но също така му помагат да прави пъргави спасявания, сякаш е много по-нисък.

Разбира се, вратар от световна класа не би могъл да изпъкне без тренировъчен план. По-долу ще говорим за основните характеристики на Куртоа като вратар и как те се развиват чрез упражненията, които изпълнява по време на тренировка.

Тибо Куртоа спасява гол
Въпреки ръста си, Куртоа показва много ловкост, когато спасява голове.

1. Тибо Куртоа е вратар на малки зони

Ако погледнем компилация от спасявания на Тибо Куртоа, ще забележим, че много от най-добрите намеси на вратаря се случват в малката зона. Под трите греди белгиецът е практически непобедим, ако нападателят няма ясно предимство.

Това си пролича във финала на Шампионската лига срещу Ливърпул. В този мач няколко от спасяванията му бяха в близост до противника.

Въпреки това, ако ударът дойде отдалеч, той също знае как да отговори и да използва цялата дължина на тялото си, за да изчисти топката. Преди няколко години, на Световното първенство в Русия 2018, той покри удар на Неймар извън наказателното поле, който самият той нарежда сред най-добрите спасявания в кариерата си.

Талантът на Куртоа да спасява е безспорен, но зад това качество стои и много труд. Във видеата, споделени от Реал Мадрид в социалните мрежи, можете да видите как вратарят перманентно се изправя срещу най-добрите голмайстори на планетата.

2. Ловкост и сръчност, въпреки ръста си

Във връзка с горното можем да забележим, че Куртоа е много бърз вратар. Това става по-ясно, когато той трябва да излезе. За да пресира нападател, който влиза в зоната с топката под контрол.

В няколко от тези отигравания може да се види, че между секундата, когато нападателят контролира топката и момента, в който се опитва да отбележи, Куртоа вече е направил две или три стъпки, за да стигне почти отгоре му. По този начин той се възползва от физическите си размери, за да покрие още по-голяма част от целта.

Тренировките на вратаря включват много упражнения за подобряване на тези умения. Например, някои се състоят в реагиране на няколко последователни изстрела в различни посоки. На различна височина и дори с различна мощност.

Освен това те се обучават да вземат по-малки предмети. Като топки за тенис, и да реагират бързо на второ движение, за да изритат топката.

3. Тибо Куртоа контролира въздушното пространство

Разбира се, вратар от световна класа не може да пренебрегне въздушната си игра. особено ако е висок два метра, какъвто е случаят с белгийския национален отбор.

Неговите физически характеристики му помагат много за това. Тъй като е толкова висок и добавя дължината на протегнатите му ръце, почти всяка топка, която влезе високо във вратата, ще бъде в ръцете му.

За да подобрят допълнително това качество, вратарите тренират да скачат по-високо. Те се нуждаят от сила на краката, ключът към достигането на тези топки. Освен това е необходима добра координация на очите, за да се изчисли къде ще падне топката. Има и мускулна сила, тъй като играчите – както тези от собствения отбор на вратаря, така и тези на опонентите – често са пречка в играта.

Тибо Куртоа демонстрира силата си не само в собствената си зона, но и в половината на опозицията. В мач от първенството срещу Валенсия, Куртоа стреля с глава след ъглов удар. Който завърши с мъчителен гол за неговия отбор за изравняване.

Допълнителна помощ и голяма дисциплина: Други качества на Тибо Куртоа

Въпреки че може да е незначително, нещо, което също помага е, че и двамата родители на Тибо Куртоа са били волейболисти. Следователно не е изненадващо, че способността му да хваща топки може да идва отчасти от това, че прекарва часове в спорт, докато придружава родителите си.

Освен това самият футболист е публикувал видеоклипове, на които играе баскетбол. Разбира се, той забива топката в коша с лекота.

Франк Веркаутерен, който беше негов треньор в ранните му дни в Генк в Белгия, каза пред пресата, че играчът е “тренирал перфектно, с много мисъл и качества” и че от този момент нататък той се откроява с психическата си сила. Това му спечели място в отбора, още когато беше 18-годишен.

Тибо Куртоа участва в селекцията на Белгия.
Вратарят на Реал Мадрид се отличава с бързина на реакция и умение да хваща трудни топки.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Най-възрастните играчи на Катар 2022

Тибо Куртоа: Талантлив и печеливш вратар

През цялата си кариера Куртоа печели най-важните състезания:

  • Шампионската лига
  • Испанската лига
  • Висшата лига
  • Купата на краля

„Искам да бъда вдъхновение за тези, които упорстват в преследването на мечтите си.“ – Тибо Куртоа

На 30-годишна възраст той постига най-добрите резултати в кариерата си, ръка за ръка с отбор като Реал Мадрид, който е станал неудържим. Несъмнено със своите спасявания и представянето си в ключови моменти, Тибо Куртоа вдъхновява хиляди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.