Грешките на Упамекано в Шампионската лига: Липса на психическа подготовка?

Френският защитник е в окото на бурята заради своите повтарящи се грешки. Липсва ли му концентрация? Какви психични фактори влияят на представянето му?
Грешките на Упамекано в Шампионската лига: Липса на психическа подготовка?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 23 май, 2023

Четвъртфиналният сблъсък на Манчестър Сити с Байерн Мюнхен в Шампионската лига накара много хора да говорят за представянето на играча на Байерм Упамекано и неговите грешки. 24-годишният френски защитник загуби топката 15 пъти в мача, като един от тях завърши с гол на Силва за Сити, който направи 2:0 и по същество направи обрата практически невъзможен.

Упамекано – кошмар в Шампионската лига

Защо Упамекано направи толкова много грешки в такъв решаващ мач? Каква роля играе психическата подготовка при елитните футболисти?

От години знаем от областта на спортната психология, че различни фактори влияят върху решаващите моменти на игралното поле. Физическата подготовка и стратегията на тренировъчния щаб са само няколко елемента, към които можем да добавим и психическото състояние на играчите.

Според публикация в Journal of Physical Education and Sport, 6 умствени фактора трябва да бъдат оценени по време на тренировка и предварителната подготовка:

  1. Мотивация
  2. Увереност
  3. Контрол на тревожността
  4. Отборна игра
  5. Концентрация
  6. Познание

6 фактора за психическа подготовка на Упамекано

1. Мотивацията на Упамекано

Мотивацията във всяка сфера на живота е важна. Тя може да бъде вътрешна или външна. И двете задействат механизми, които влияят на нашето поведение.

Външна мотивация могат да бъдат парите, които печелите в елитния футбол. Или може би наградите, които могат да бъдат постигнати с отбора; също и на лично и индивидуално ниво, както Златната топка, например. Обратно, вътрешната мотивация идва отвътре, от това, което мотивира един футболист да играе и да се наслаждава на кариерата си.

Според психологически изследвания, полу-професионалните играчи са по-мотивирани от аматьорите и професионалистите. Това е интересен факт. Това означава, че не всички елитни спортисти ще могат да представят пълния си потенциал през цялото време, тъй като няма да бъдат мотивирани през цялото време.

2. Увереност

Дали грешките на Упамекано се дължат на липса на самочувствие? Този психологически фактор се определя като способността на играча да се представи добре в мача.

Увереността има много общо с личността на всеки човек. Някои ще трябва да работят повече върху този аспект поради ниско самочувствие.

По средата на мача увереността може да падне бързо, когато се направят грешки. Има по-голям страх да не продължим да правим грешки след това.

3. Контрол на тревожността

Безпокойството е почти неизбежно за повечето професионални играчи, когато се изправят пред мач от високо ниво. Как да контролираме стреса преди мач от Шампионската лига?

Във футбола безпокойството на играчите се определя като повишено състояние на нервност за това какво представяне ще покажат. Може да се прояви с физически симптоми, като хипервентилация, но също и с умствени изрази, като ниска концентрация.

Научните изследвания разкриват, че вътрешните вярвания са пряко свързани с безпокойството във футбола. Някои играчи имат много лошо виждане за себе си, което повишава нервността им, когато влязат на терена, и може да почувстват, че няма да се представят както трябва.

4. Отборна игра

Футболът е отборен спорт. Грешките на Упамекано в мача от Шампионската лига се отразиха на целия отбор на Байерн и вероятно неразположението на целия отбор се отрази на френския защитник като в омагьосан кръг.

Тази реципрочност се наблюдава много интензивно във футбола. Спортните психолози знаят това, поради което световните елитни клубове организират групови сесии, за да се занимават с взаимоотношенията между играчите.

Говорим за същите човешки връзки, които влияят на представянето: приятелства и вражди между играчите. На терена играч може да подаде на играч, който харесва повече, вместо на друг, който може да е бил в по-добра позиция да отбележи, например.

5. Концентрация

Не беше ли Упамекано разконцентриран и затова ли направи толкова много грешки? Елитният спорт изисква почти постоянно пълно внимание, за да се постигне оптимално представяне.

Концентрацията във футбола се разбира като способността на играча да игнорира външните разсейвания и да се съсредоточи върху играта. Ако постигне това, ще се представи по най-добрия начин.

Способността за концентрация е свързана с другите психологически фактори, които вече споменахме. Според експерти в областта, безпокойството увеличава разсейването. Неконтролираният стрес пречи на натрапчивите мисли, които могат да отклонят фокуса на играча.

По подобен начин гневът намалява концентрацията, според McCarthy et al. Спортистите, които не успяват да контролират гнева си, правят повече грешки по време на мачове, особено ако са млади.

Разгледайте тази страхотна статия: Добавки за подобряване на паметта и концентрацията

6. Познание

Познанието във футбола е трудно за дефиниране. На теория това е връзката между вътрешните мисли и постигнатото представяне. Следователно може да се счита и за психологически фактор във взаимодействието с останалите.

Високата тревожност намалява производителността, както и липсата на концентрация и на увереност. По-малкото познание причинява повече грешки.

Според научни изследвания има връзка между когнитивната интерференция и умствената умора. Това означава, че играч, който е стресиран, тревожен, има ниско самочувствие и не се вписва добре в отбора си, ще има по-натрапчиви мисли, ще се чувства „психически по-уморен“ и ще има по-ниска концентрация.

Грешките на Упамекано нямат еднозначно обяснение

Да се припишат грешките на Упамекано в Шампионската лига на един единствен фактор би било много опростено. Психическата подготовка в елитния спорт обхваща различни въпроси и всички те са взаимосвързани.

Също така е важно да имате вътрешната сила да не се спирате на грешките и да продължите напред. Един лош мач не е краят на света. Следващият(те) мач(ове) ще бъде предизвикателството, с което младият французин ще трябва да се справи, за да се възстанови.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.