Разпознайте признаците на хипотиреоидизъм

Включете в ежедневното меню бобови растения и кафяви водорасли келп за подобрите състоянието си
Разпознайте признаците на хипотиреоидизъм
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Заболяването хипотиреоидизъм е вродено. То често засяга жените, защото те са по-склонни да развиват автоимунни болести през живота си, което ги прави по-податливи на ефектите от това състояние.

Редовните посещения при лекаря са от съществено значение за диагностициране и лечение на заболяването, както и за предотвратяване прогресията му. Още за това заболяване можете да научите от сайта на Аджибадем Сити Клиник.

Симптоми като липса на концентрация, загуба на паметта или тежко изтощение може да са свързани със стрес на работното място или в дома. Те също могат да показват, че щитовидната жлеза не действа правилно.

Този малък орган в тялото е отговорен за контролиране на основните метаболитни нива и за регулиране на хормоните. Той разпределя енергията в тялото, за да се поддържа функцията на различни органи.

откриване на хипотиреоидизъм

Когато това заболяване се появи може да изпитате следните симптоми:

  • Суха кожа и чуплива коса
  • Слаби нокти
  • Изтощение
  • Бавни рефлекси
  • Лоша концентрация и лоша краткосрочна памет
  • Депресия и промени в настроението
  • Увеличаване на теглото
  • Чувствителност към студ
  • Удебелена кожа
  • Високо кръвно налягане

Ниското ниво на хормона на щитовидната жлеза е това, което прави жените по-податливи да развиват това заболяване. Метаболизмът се забавя и имунната система отслабва по-бързо.

Вместо да защитават тялото, белите кръвни клетки започват да атакуват щитовидната жлеза. Това причинява развитие на микротумори, които може да станат ракови.

Жените, които са бременни трябва да предприемат специални предпазни мерки, тъй като увеличаването на телесното тегло може да доведе до намаляване на производството на хормони на щитовидната жлеза.

За щастие има много възможности за лечение, които могат да забавят развитието на това заболяване.

Какво е най-доброто лечение?

признаци на хипотиреоидизъм

Многото начини, по които се проявява болестта не винаги възникват по едно и също време, ето защо медицинската диагноза разчита директно на лабораторните изследвания.

Жени, които са на възраст под 21 трябва да се консултират със специалист, за да се определи подходящ курс на действие в съответствие с техните симптоми.

Възможно е хормоналните контрацептиви за предотвратяване на бременност да се отразят на ефективността на лекарствата, предписани от лекаря. В този случай индивидуализирана доза левотироксин или подобно лекарство вероятно ще се приема от пациента на празен стомах за остатъка от живота му.

Малко е трудно да се предпише точното лекарство, ако пациентът има симптоми на сърдечно или белодробно заболяване. Ето защо е важно да правите редовни прегледи, за да изключите възможни взаимодействия, свързани с тези заболявания, и да следите дали някакви отрицателни странични ефекти като стомашно разстройство или периодични главоболия се появяват.

Хипотиреоидизъм често е придружен от слабо функциониране на надбъбречната жлеза, което е трудно да се облекчи, дори и ако приемате производни на тироксин. Ето защо обикновено се прилагат кортикостероиди заедно с първоначалното лечение.

Други по-добре познати усложнения включват хипофизен хипотиреоидизъм, което причинява критична дегенерация на хипоталамуса.

пиене на вода при хипотиреоидизъм

 

Някои от препоръките, които експертите дават на жените, които са засегнати от това заболяване, включват поддържане на здравословна диета, заедно с висок прием на течности, за да се запази тялото хидратирано.

Физическите упражнения също играят важна роля в окисляването на кръвта, което може да благоприятства пациента значително, когато става въпрос за това заболяване.

У дома и природни средства при хипотиреоидизъм

Може да контролирате дискомфорта, причинен от това заболяване с някои натурални алтернативи, които ще помогнат да улесните процеса на оздравяване и подобрите начина, по който се чувствате. Някои от най-често срещаните средства са:

Боб

консумация на боб при хипотиреоидизъм

Бобовите растения съдържат вещество известно като ниацин. Ниацинът е отговорен за стимулиране на производството на стероидни хормони, които регулират нивата на стрес и поддържат тялото балансирано.

Те са чудесен начин да предпазите нивата на кортизол от повишаване и намалите скоростта на болестта.

Приготовление

Просто оставете боба да кисне през нощта, след което го сварете в продължение на 30 минути. Запазете течността, която остава след готвенето.

Как да го консумираме?

Пийте около ½ чаша от течността, останала след готвенето сутрин в продължение на 2 седмици, а след това оставете тялото да почива за още 2 седмици. По този начин може да оцените ефектите и да видите как тялото реагира.

Чай от мед и джоджен при хипотиреоидизъм

мед и хипотиреоидизъм

Тези две съставки може да бъдат ефикасно лечение срещу хипотиреоидизъм. Те осигуряват на тялото основни хранителни вещества като желязо и калий.

Приготовление

Сварете 1 чаша вода и добавете 1 чаена лъжичка листа от джоджен и малко мед.

Как да го консумираме?

Пийте този чай всяка сутрин след закуска, за да предпазите стомаха от грубия полски джоджен.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 причини да пиете мляко с мед

Кафяви водорасли келп

кафяви водорасли и хипотиреоидизъм

Те съдържат много йод, едно от химичните съединения, които тялото не може естествено да произвежда и чието отсъствие допринася за развитието на болестта.

В допълнение, морските водорасли съдържат други минерали като калций, калий, желязо, които ще облекчат симптомите и ще улеснят усвояването на предписани лекарства.

Как да ги консумираме?

Просто добавете морските водорасли сурови към салати или първо ги пригответе на пара. Когато ги включите в диетата си, ще забележите разликата.

Днес заболяването хипотиреоидизъм засяга близо 1000 жени всяка година, но напредъкът в науката и медицината вече помага да се контролира това дегенеративно състояние. С течение на времето ще се чувствате отново като преди.

Просто като водите здравословен начин на живот, поддържате здравословен и балансиран режим на хранене и правите упражнения редовно, може да избегнете много от симптомите на това заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.