Акупресурата и 5 точки, които да опитате върху лицето си

· 26.12.2017
Тази китайска традиционна практика ще помогне да се отървете от стреса, болките в гърба и врата и дори ще повлияе благотворно върху функцията на органите

Акупресурата е техника, която произлиза от традиционната китайска медицина. Тя се основава на стимулирането на определени точки в тялото ни, за да се подобрят някои зони или цялостното здраве.

Дори ако вече я практикувате редовно или все още не сте се опитали, никога не е късно, за да я приложите в ежедневния си живот и се насладите на предимствата й.

Акупресурата освобождава напрежението, подобрява кръвообращението, намалява болката и ни помага да се отпуснем.

В този ред на мисли това е нещо, което може да бъде много полезно за нас в даден момент, когато, например се чувстваме напрегнати от стрес.

Говорим за алтернативна терапия. Акупресурата не търси, нито се стреми да лекува болести, а по-скоро да подобри общото ни здраве и да предложи лечение, което е по-натурално от нормалните медицински процедури.

Като казваме това, ние ви препоръчваме да опитате тези 5 точки за акупресура върху себе си.

Ако често страдате от напрегнато главоболие, чувствате се изтощени от дълъг работен ден или ако просто искате да подобрите кръвообращението си, продължавайте да четете и опитайте тези, за да видите как ще ви накарат да се почувствате.

1. Акупресурна точка „трето око“

 • Тази акупресурна точка, наречена „трето око“, е една от най-честите точки, използвани за лечение на главоболие, включително мигрена.
 • Тази точка се намира между веждите, над носната преграда.
 • Прилагането на натиск върху тази област ни позволява например да стимулираме различни кръвоносни съдове, което подобрява кръвообращението и окислението. Това дори е полезно за лечение на някои кожни проблеми.
 • За да стимулирате тази акупресурна точка, можете да опитате едно от следните указания:
 1. Първият начин да я приложите е прост: трябва само да използвате натиск с показалеца за 60 секунди.
 2. Вторият начин е по-релаксиращ: без да повдигате на пръста „трето око“, направете кръгови движения. Това е толкова просто.

2. Акупресурна точка „бамбук“

точка бамбук в акупресурата

Акупресурната точка „бамбук“ третира нашите назални проходи. Тя работи, за да ни помогне да се отпуснем, облекчим стреса и освен това ни позволява да изчистим носа.

 • За да намерите акупресурната точка „бамбук”, трябва да поставите показалеца на пръстите във вътрешните ъгли на очите си.
 • Това е костта, която заобикаля очите ни. Това е чувствителна област, която симулира множество усещания, които ни позволяват да се чувстваме по-добре.

Използвайки тази точка, трябва само да притиснете с пръстите си върху нея за минута.

(Винаги трябва да избягваме да използваме прекалено голям натиск. Прекомерният натиск може да ни накара да почувстваме болка или дори да видим халюцинации като петна или светлина.)

3. Акупресурна точка „портите на съзнанието“

точки в акупресурата

Тази акупресурна точка се намира в задната част на врата, точно в основата на черепа. Тя третира два основни мускула в тази област на тялото ни: трапецовидния и стерноклейдомастоидалния мускул.

 • Има различни предимства от прилагането на акупресурата в тази област на нашето тяло и си заслужава да опитате (въпреки че за тази точка би било полезно някой друг да ви помогне).
 • Стимулирането на акупресурна точка „портите на съзнанието“ облекчава главоболието и сковаността на врата.
 • Това също е чудесно за намаляване на световъртеж, замаяност, болка в очите и дори шум в ушите.

Лицето, което прилага тази акупресурна точка върху задната част на врата трябва най-напред да намери тези две точки в основата на черепа.

 • Той трябва да притисне за 5 секунди, като използва върха на пръстите и след това масажира с кокалчетата си за 3 минути.

Препоръчваме ви да легнете, докато масажирате тази акупресурна точка.

4. „Благоухание на добре дошли“

акупресурата и точката "добре дошли"

Поетичното име на тази точка „Благоухание на добре дошли“ може да се открие в двете области, намиращи се до назалните пасажи.

Ползите от прилагането на акупресурата в тези области са ограничени, но въпреки това са интересни: облекчаване на мигрена и неприятни странични ефекти, свързани със синузит.

За да я практикувате, трябва само да поставите пръстите си в тези области и да масажирате за минута. Това е невероятно отпускащо!

5. Акупресурна точка „Вятърно имение“ или Gv16 фенгфу

специална точка при акупресурата

Ново име, изпълнено с магия, за да обърне внимание на много специфична област: задната част на врата.

Точката Gv16 фенгфу се намира между мястото, където главата се свързва с шията. Бихме искали да споделим с вас, че това е една от най-известните акупресурни точки, тъй като дава терапевтични ползи на много органи в тялото ни.

Някои от предимствата са следните:

 • Подобряване на съня.
 • Подпомагане на храносмилането.
 • Намаляване на главоболието, зъбобол и болка при артрит.
 • Увеличава кръвообращението.

За да приложите точката „вятърно имение”, ще ви е необходимо ледено кубче. Прилагайте налягане през интервал от 3 секунди в продължение на 1 минута.

Вече можем да почувстваме неговите ефекти почти веднага.