Shinrin Yoku или къпане в гората: какви са ползите?

Доближаването до природата е полезно за ума и тялото. Научете всички предимства на Shinrin Yoku или къпането в гората в тази статия!
Shinrin Yoku или къпане в гората: какви са ползите?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 20 ноември, 2022

Природата има лечебно въздействие върху физическата и умствената енергия. Един от начините за лечение е повторното свързване, наречено “Shinrin Yoku”, терапия, свързана с намаляване на тревожността и стреса. Основната му цел е да насърчава благосъстоянието чрез контакт с природата.

По-конкретно, това е опит, който е част от горската медицина, дисциплина, която предлага горите като източник на здраве. Разходката из гората, наслаждаването на шума на клоните, съзерцаването на небето и дишането на чист въздух имат значителни ползи за тялото. Какви? Разбирам!

Какво е “Shinrin Yoku”?

На японски “Шинрин” означава “гора”, докато “Йоку” означава “да се изкъпя”. Комбинацията от двете думи се превежда като “горско къпане” и се отнася до прекарване на времето в гората в търсене на щастие и по-добро здраве.

Терапията датира от 80-те години на миналия век, когато японците следваха здравословен начин на живот, отделяйки се от градската среда и детоксикирайки се от технологичния бум, който стана непосилен за много хора.

Според духовното лечение, „къпането“ в гората се състои в съзерцаване на околната среда, докато вървите безцелно. Целта е да се слеете с околната среда. По този начин се смята, че тази форма на екотерапия засилва имунната система.

И докато са необходими повече изследвания, Международният журнал за психично здраве и пристрастяване докладва открития за ефективността на Shinrin Yoku за намаляване на симптомите на тревожност.

жена, изпълняваща Shinrin Yoku
Науката е показала, че свързването с природата има физически и психологически ползи.

Ето и предимствата на “Shinrin Yoku”

Подобряването на качеството на живот и избягването на психологически и физически заболявания са основните предимства, свързани с „горското къпане“. Международната горска медицина твърди, че бъдещето ще бъде предписването на терапиите като превантивно лечение.

Свързвайки се с естествената среда, сетивата са нащрек, за да възприемат миризми, текстури, изображения, звуци и дори вкусове. Освен това правите упражнения като ходене, което се превръща в допълнителни ползи.

Shinrin Yoku подобрява настроението

Проучване, проведено от International Journal of Environmental Research and Public Health, установява, че разходките в гористи местности намаляват негативните емоционални състояния, като се позовава конкретно на следното:

 • Гняв и враждебност.
 • Умора и объркване.
 • Напрежение и безпокойство.
 • Депресия и обезсърчение.

Вместо това изследването разкрива, че разходките в гората повишават положителното настроение на участниците.

Като начало на метода, разходете се поне 40 минути в гората.

Укрепва имунната система

Мезоамериканският център за обмен на знания и горски опит посочва, че терапиите в природата увеличават физиологичните ефекти на релаксацията.

Освен това отделяните от растенията и дърветата етерични масла влияят на защитните сили на организма и подпомагат устойчивостта на организма към болести. По този въпрос няколко проучвания говорят за превантивното действие на екотерапията върху имунните функции. Ефектите се изразяват в следните ползи:

 • Защита на сърцето: Испанската сърдечна фондация подчертава, че дългосрочните занимания сред природата оказват добро влияние върху сърдечно-съдовото здраве.
 • Успокоява хроничната болка: състоянието на релаксация, предизвикано от разходките в гората, има тенденция да облекчава болките при пациенти със силна болка, фибромиалгия или умора.
 • Регулиране на кръвното налягане: “горската баня” измерва кръвното преди и след разходката. На теория съзерцаването на природата води до понижаване на кръвното налягане и допринася за по-доброто кръвообращение.

Shinrin Yoku намалява нарушенията на съня

Практикуваната вечер “горска баня” е от полза за нощния сън като продължителност, дълбочина и качество. Като се отпускат, хората имат по-малко затруднения със съня.

Намалява нивата на стрес

Кортизолът е хормонът на стреса, свързан с главоболие, кожни заболявания, повишено кръвно налягане и други патологии. Как горската баня контролира секрецията на този стероид?

Според Асоциацията на природните и горските терапии намалява нивата на кортизол, като стимулира почивката и запазва енергията.

Shinrin Yoku засилва креативността

Потапянето в гората е благоприятно за творческия инстинкт. Интервю на National Geographic прави преглед на проучване, проведено от Университета на Канзас с група туристи с раници, които пътуват 3 дни и след завръщането си показват повишени когнитивни способности и креативност.

Освен това времето, прекарано сред дърветата, осигурява почивка от технологиите и информацията, което отваря пътя към нови източници на вдъхновение.

В тази връзка Американската сърдечна асоциация коментира, че смяната на обстановката е отлична алтернатива за съживяване на творческия дух, тъй като в природата намирате стимули, които екраните не предоставят.

Допринася за белодробната дейност

Книгата Принципи на вътрешната медицина обяснява, че дихателната система насища кръвта с кислород и елиминира въглеродния диоксид, за което е необходим виртуален контакт между чист въздух и кръв.

Световната здравна организация подчертава, че 99% от населението на света диша въздух, който надхвърля ограниченията за качество. Въпреки че хиляди градове наблюдават въздуха, хората живеят с нездравословни нива на азотен диоксид и прахови частици.

„Горските бани“ помагат за пречистване на белите дробове от натрупването на газове и други видове градски замърсявания, които създават проблеми за функционирането им.

Съображения за практикуването на „Шинрин Йоку”

Разходките изискват време и никакво бързане. Трябва да обърнете внимание и на посланията, които природата изпраща, за да заздравите връзката си с нея. За да предприемете проучването, имате нужда от следните инструменти:

 • Карта с пълния маршрут.
 • Вода за поддържане на хидратация по пътя.
 • Раница, в която да носите някои вещи.
 • Удобни дрехи, включително спортни обувки или ботуши.

Ето как да практикувате „Шинрин Йоку”

Въпреки че терапията е валидна самостоятелно или в група, поне първия път е удобно да имате подкрепата на водач, сертифициран от асоциациите по горска медицина. За обиколката изпълнете следните стъпки:

 1. Избор на гора: екскурзиите за “къпане” в гористи местности не трябва да бъдат импровизирани. Процесът започва с избор на гора – за предпочитане без склонове – но с разнообразие от пътеки, влажни зони, скали, сечища и видове.
 2. Изживяване на усещания: движете се с леко темпо и в пълна тишина, за да оставите интуицията да ви води. Ако желаете, прегърнете дърво, опитайте плод или докоснете камък. Слушайте звуците на природата и помиришете околната среда. Позволете на краката си да стъпят на земята за момент.
 3. Проява на опит: ще има момент на спиране на разходката, образуване на кръг и споделяне на опита. За целта участниците вземат в ръцете си естествен елемент, като знак, че ще имат думата. След като изразят чувствата си, те предават елемента на друг участник.
 4. Чаена церемония: сесиите обикновено продължават от 40 минути до 3 часа; когато свършат, водачът предлага чай, приготвен от растения, събрани по пътя. Това действие символизира интеграцията между гората и човека.
Шинрин Йоку
“Шинрин Йоку” намалява нивата на стрес и тревожност.

Освен това има положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система.

Кой може да си вземе “горска баня”?

Всички сме кандидати за „горски бани“, особено когато преминаваме през епизоди на стрес. По същия начин тези, които трябва да спортуват поради медицински препоръки, намират тези разходки за забавна и здравословна опция. Ако физическите затруднения затрудняват ходенето в гората, то е възможно да практикувате Shinrin Yoku във виртуална среда. Изследванията са открили прилики между реалната горска среда и психологическите ефекти и екологичните характеристики на дигиталната екотерапия. Ще опипате ли тази интересна терапия?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.