Шест съвета за стягане на кожата по естествен начин

Тревожите се, че кожата ви е отпусната? Включете стъпките от тази статия за стягане на кожата по естествен начин в ежедневния си режим!
Шест съвета за стягане на кожата по естествен начин

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Отпускането на кожата може да се отрази на самочувствието. То може да се дължи на отслабване, бременност, недостиг на хранителни вещества или остаряване. В действителност нерядко появата на проблема е в резултат на продължително излагане на слънце и нездравословен начин на живот. Въпреки че много фактори могат да предизвикат отпускането на кожата, трябва да знаете, че то е трудно обратимо. За щастие има редица съвети за стягане на кожата по естествен начин.

Как да стегнете кожата по естествен начин

В наши дни има много продукти и техники обещаващи справяне с отпуснатата кожа. Но има и други опции за тези, които не искат да използват конвенционалните козметични продукти.

Заинтригувахме ли ви? Прочетете следващите редове!

1.Използвайте натурален стягащ крем
Използвайте редовно стягащ крем.

Има много натурални и класически продукти за стягане на кожата.

Въпреки че предлаганите в търговската мрежа стягащи кремове често дават добри резултати, не малко натурални формули имат подобен ефект. Стягащото им действие е деликатно, а при редовна употреба те подобряват цялостния вид на кожата.

За да си приготвите такива кремове се нуждаете от евтини съставки като масло от ший, портокалово масло и витамин Е. Те осигуряват на кожата важни хранителни вещества и я овлажняват и стягат.

2.Приемайте хранителни добавки

Няма хранителна добавка, която би стегнала кожата ви за една нощ. Но определено има такива, чийто редовен прием би ви помогнал. Например проучване от 2015 година открива, че добавките с колаген могат да намалят отрицателното въздействие на стареенето върху кожата.

Освен това трябва да се уверите, че си осигурявате необходимото ви количество витамин С, тъй като той играе важна роля в синтеза на колаген.

3.Физически упражнения
Редовното спортуване спомага за стягане на кожата по естествен начин.

Упражненията са изключително полезни за здравето, а освен това подобряват цялостното състояние на кожата.

Един от най-добрите начини за стягане на кожата по естествен начин е редовното спортуване. Физическата активност се бори срещу натрупването на мазнини и насърчава оформянето на мускулите. Всичко това спомага поддържането стегнатостта на кожата и се бори срещу появата на преждевременни бръчки.

Най-добре е да спазвате режим съчетаващ кардио упражнения и такива с тежести. Така освен че ще изгаряте повече мазнини, ще тонизирате мускулите си.

Липсата на достатъчно време не е извинение. 20 минути на ден са достатъчни!

4.Масаж за стягане на кожата по естествен начин

Редовният масаж на кожата може да спомогне стягането й, тъй като засилва кръвообращението и улеснява поддържането й в оптимално състояние.

Според проучване правенето на масаж със специален уред може да засили действието на кремовете против стареене.

Разбира се можете да масажирате кожата си с етерични масла, тоници и лосиони. Важно е да запомните, че резултатите няма да се появят веднага и че трябва да бъдете постоянни.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да заличите бръчките с алое вера

5.Пийте повече вода
Пийте редовно вода, ако искате да се радвате на добро здраве.

Оптималната хидратация предотвратява образуването на бръчки и поддържа кожата в добро състояние.

Ежедневната консумация на вода няма да премахне отпуснатостта, но е важно да не допускате появата й и да поддържате кожата си стегната. Затова трябва да пиете достатъчно вода и полезни за здравето напитки за стягане на кожата по естествен начин.

Необходимото количество вода на ден зависи от възрастта, теглото и начина на живот. Най-често експертите препоръчват приема на два литра –  6-8 чаши вода дневно. За да се възползвате максимално от действието на водата изпивайте по една чаша вода на гладно с малко лимонов сок.

6.Хранете се здравословно

Вероятно сте чували фразата:“Ние сме това, с което се храним ”. А това съвсем не е далеч от истината. Въпреки че мнозина пренебрегват това твърдение, здравословното хранене е ключът към стягане на кожата и предотвратяване появата на признаци на преждевременно стареене. Осигурявайки си необходимото ви количество витамини, минерали, протеини и антиоксиданти ще можете да се справите с отрицателното въздействие на оксидативния стрес.

Затова ви съветваме да включите в менюто си много:

  • Пресни плодове и зеленчуци
  • Риба и месо без мазнини
  • Ядки и семена
  • Вода и чайове
  • Пълнозърнени и бобови култури (в умерено количество)

Кожата ви е отпусната? Тревожите се от появата на първите бръчки? Ако е така използвайте съветите ни за стягане на кожата по естествен начин. Направете ги част от ежедневието си и сами ще откриете разликата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.