Знаете ли какво всъщност представляват хамбургерите?

За да бъдат произведени опаковките на хамбургерите и пържените картофи, се изсичат хиляди евкалиптови дървета.
Знаете ли какво всъщност представляват хамбургерите?

Последна актуализация: 21 февруари, 2019

Битуват много митове за суровите заготовки, от които се правят т.нар. “фаст фууд”. Именно на това се дължат многобройните проучвания на тема: какво точно съдържат този тип продукти. Горещо препоръчваме тази статия на всеки човек, който иска да разбере какво всъщност представляват хамбургерите, които се предлагат в ресторантите за бързо хранене.

Нездравословната храна присъства все по-често в хранителното меню

Консумацията на вредна храна, известна още като фаст фууд, води до редица негативни последствия за човешкото тяло. Като добавите към нея и заседналият начин на живот, който е масово явление, напълно логично е заключението, че съвременният човек практикува вредни навици и се храни нездравословно.

Mожем съвсем сериозно да заявим, че в много заведения за хранене не се продават здравословни храни, даже точно обратното. В много страни хамбургерът е предпочитана храна пред салатата.

Ако консумирате такъв тип продукти от време на време, по случай празник или защото искате да изядете нещо по-различно веднъж месечно, категорично не е проблем. Лошата новина е, че мнозинството от хората предпочитат да ядат “бърза храна” повече от два пъти седмично.

Хамбургерите, като отличен пример за фаст фууд. Те съдържат много животински протеини, добавки, консерванти, бои, есенции, захар, наситени мазнини, натрий и изобилие от калории. Освен това не съдържат ценните за човешкото тяло фибри и витамини. Съставките в този тип храни са пристрастяващи. Тази констатация може да ви се струва прекалено гръмка или преувеличена, но е факт, че съвременният човек ги консумира все по-често.

Това е причината, поради която след посещение на заведение за бързо хранене детето отказва да консумира преди това изяжданите с удоволствие зеленчуци. Понякога същият ефект се наблюдава и при възрастни хора. При тях това се дължи на две главни причини: консумацията на фаст фууд не представлява излишна загуба на време и освен това е по-лесно решение от приготвянето на вечеря у дома.

Какво се случва при честа консумация на фаст фууд

Ако често консумирате този тип храна, нивото на холестерола в кръвта ще се повишава постепенно. Това води след себе си различни здравословни проблеми, например:

  • Заболявания на костите (заради дефицит на калций)
  • сърдечно-съдови заболявания
  • затлъстяване, запек, кариеси
  • общо влошаване на здравословното състояние
  • затрудно или забавено храносмилане
  • промени в предпочитанията към храната
  • биохимични промени в мозъка (тъй като някои от съставките в хамбургерите действат подобно на наркотик) и т.н.

Избягвайте хамбургерите в ресторантите за бързо хранене

Една такава причина може да бъде стремежът да се храните по-здравословно. Съществуват и други:

  • от загриженост за околната среда
  • избягване на приема на химични отрови (които провокират развитие на рак и хронични заболявания)
  • редуциране на рисковете за планетата.
Избягвайте хамбургерите в ресторантите за бързо хранене

Как се приготвят хамбургерите

Въглеродният хидроксид представлява една от съставките, които се използват при приготвянето на хамбургери. Той притежава способността да убива бактериите. Розов е на цвят и е резултат от обработването на остатъци от различни меса. С други думи, не е годен за консумация.

В едно меню в заведение за хранене се съдържат огромни количества добавки, които са вредни за здравето. Числеността им е толкова голяма, че няма да ни стигне една статия, за да ги изброим. Това е една от причините, поради които продуктите в заведенията за бързо хранене са вредни за човешкото тяло, като изключим прекомерното съдържание на калории и мазнини.

Тази информация излезе наяве в кулинарното предаване на готвача Джейми Оливър.Той неколкократно показа какво представляват пилешките хапки в заведенията за бързо хранене. Тогава вниманието се насочи към популярните хамбургери.

Веригите за бързо хранене отглеждат животни в изкуствени условия, които да не могат да се движат, но пък непрестанно да ядат, за да качват на килограми. Тези убийствени методи са бавни и болезнени. Пилетата се прехранват, снасят яйца в изключително малки клетки. Кравите живеят в тесни пространства, ядат царевица и соя, за да могат да наедряват по-бързо. Понякога се налага да им се прави операция с цел премахване на стомаха.

Хамбургерите и други нездравословни храни

Въздействие върху околната среда

За да отговорят на огромното търсене на месо, компаниите опустошават огромни територии гори. Като резултат те отглеждат на обезлесените територии соя, с която ще изхранват животните.

За да бъдат произведени опаковките на хамбургерите и пържените картофи, се изсичат хиляди евкалиптови дървета. Екскрементите на животните, например тези на кравите, отделят метан – газ, отговорен за глобалното затопляне.

Ако това не е достатъчно, за да ви убеди да престанете да консумирате фаст фууд, ще кажем още, че опаковките се произвеждат не от биоразградими вещества. Така те допринасят за натрупването на огромни количества отпадъци в световен мащаб.

Практиките за отглеждане на животни включват още инжектиране на огромно количество антибиотици и хормони в женските крави. От друга страна, трябва да знаете, че хамбургерите съдържат почти 50% вода и в състава им влизат сухожилия, езици, венци, зурли, очни ябълки, опашки, черва и кръв.

Тайни от кухнята

Хората, които работят в ресторантите за бързо хранене, имат опит на тази позиция и могат да разкажат много за всеки един продукт. Този факт излезе наяве след изследване на сайта Reddit. Много бивши служители на заведения за бързо хранене са били събрани на едно място и са били помолени да разкажат тайните, които стоят зад красивите щандове на заведенията за бързо хранене.

Те са установили например, че видът на хамбургерите при пристигането им в ресторанта (в суров вид) не прилича по нищо на истинското месо, камо ли на снимката, която се появява в рекламните материали. Именно поради това служителите ги запичат възможно най-много и след това ги украсяват с различни сосове.

От друга страна, бившите служители разказват, че макар хигиенните норми да са стриктни, работниците често използват едно и също олио за пърженето на различни храни поради липса на време и с цел по-бързо обслужване на клиентите.

Според официално изявление на една от веригите за бързо хранене, популярна из цял свят, те не добавят никакви консерванти в продуктите си. Това обаче не може да обясни наличието на редица елементи с причудливи имена в списъка със съставките (трихлоретан, диелдрин, етилбензен и др.). Именно тези съставки се дължи фактът, че можем да оставим един хамбургер да престои дълго време, но по нищо да не проличи, че вече не е годен за консумация.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.