Шейк от червено цвекло и магданоз против разширени вени

Сред всички храни, които можете да приемате ежедневно, тези две трябва да включите в менюто си още днес!
Шейк от червено цвекло и магданоз против разширени вени
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Всички знаем, че няма чудодеен лек против разширени вени Въпреки това, можете да предотвратите появата на това заболяване, както и на дълбока венозна тромбоза, като се храните здравословно и правите упражнения.

Ако разширените ви вени са в напреднал стадий, не се колебайте да посетите лекар, който да им направи обстоен преглед.

Шейкът от червено цвекло и магданоз, който ще ви предложим, е полезен за лечението на всички видове разширени вени – от паяковидни до дълбоки варикозни вени.

Полезното му действие е с доказан ефект.Този шейк подобрява кръвообращението в краката, както и венозното връщане. Ще ви разкажем повече за ползите му по-долу.

Червеното цвекло и магданозът против разширени вени

Разширените вени се появяват основно в следствие на комбинацията от генетичната ни предразположеност и начина на живот, който водим . Има много начини за справяне и предпазване от появата на разширени вени.

Ако, например, майки ви има или е страдала от разширени вени, не подценявайте този факт. Направете всичко необходимо, за да се предпазите от появата им.

Нещо толкова лесно като избягването на продължителното стоене на едно място и спазването на хранителен режим, богат на антиоксиданти, течности и пресни плодове и зеленчуци, ще ви помогне много.

Сред всички храни, които можете да приемате ежедневно, има две, които със сигурност трябва да включите в менюто си: червено цвекло и магданоз.

Можете лесно и бързо да се възползвате от полезното им действие. Например, като си направите натурален шейк от тези два продукта.

Червеното цвекло е ефикасно при разширени вени

Червеното цвекло се грижи за кръвоносните съдове

Ако усещате краката си уморени, натежали и подути с дни, този шейк от червено цвекло и магданоз ще ви помогне със сигурност.

 • Сокът от червено цвекло е богат на нитрати, подобряващи кръвообръщението.
 • Нитратите в червеното цвекло разтварят кръвоносните съдове и позволяват преминаването на по-голямо количество кислород, което понижава кръвното налягане. Това става благодарение на азотния оксид.
 • Освен това цвеклото съдържа беталаин, мощен антиоксидант с противовъзпалително действие, който изпълнява ролята на фунгицид и спомага детоксикирането на тялото.
 • Червеното цвекло се грижи за черния дроб, като подпомага основни процеси в организма, като пречистването на кръвта и синтеза на определени хормони.
 • Да не забравяме и магнезия в червеното цвекло, който също подобрява кръвообращението и спомага венозното връщане.

Магданозът: мощен източник на противовъзпалително действие

Магданозът съдържа две мощни съставки, които намаляват и лекуват разширените вени: лутеолин и витамин C .

 • Тези две съставки имат страхотно противовъзпалително действие, което намалява появата на тромбоза. Те облекчават оттока и тежестта в краката при редовно приемане.
 • Магданозът притежава великолепен “арсенал” от антиоксиданти за пречистване на организма и подобряване на кръвообръщението. Те спомагат и нормалното венозно връщане.
 • Не трябва да забравяме, че магданозът е богат на калий – основен минерал,  регулиращ кръвното налягане. Калият се бори с високото кръвно налагяне.

Как да си приготвите шейк от червено цвекло и магданоз

шейк от червено цвекло и магданоз

Съставки

 • 1 червено цвекло
 • 1 чаена лъжичка магданоз (5гр.)
 • лимонов сок (от половин лимон)
 • 1 чаша вода (200мл)

Указания

 • Изберете средно голямо червено цвекло, което не е много узряло. Най-добрият начин да се възползвате от великолепното полезно действие на цвеклото, е като го консумирате в суров вид. Измийте го, обелете го и го нарежете на четири парчета, за да можете лесно да го приготвите.
 • Измийте листата на магданозаВъпреки силният аромат и натрапчив вкус на магданоза, добавянето му към тази напитка е важно за намаляването на разширените вени.
 • Поставете четирите съставки в блендера.
 • Накрая, смесете всички съставки до получаването на хомогенен сок.

Препоръчваме ви да пиете този шейк сутрин, три пъти седмично. По този начин ще подобрите кръвообращението и имунитета си. Той ще ви помогне и да изпълнявате ежедневните си задачи с повече енергия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.