Шапиче: помага ли за облекчаване симптомите на менструация?

Билката шапиче се използва в традиционната медицина като помощник за облекчаване на менструални симптоми. Помага ли наистина и безопасна ли е?
Шапиче: помага ли за облекчаване симптомите на менструация?
Franciele Rohor de Souza

Написано и проверено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Последна актуализация: 28 февруари, 2023

Шапиче, научно наименование Alchemilla vulgaris, е фанерогамно растение, което принадлежи към семейство Rosaceae. То е с размери между 10 и 40 сантиметра (4 до 16 инча), с вдървеняло коренище, изправено стъбло с разклонения, върху което можете да видите закръглени листа и малки цветя в жълтеникаво-зелени тонове. Разберете дали може да бъде полезно за лечение на симптоми на менструация.

Въпреки че е типично за Европа, разпространението му се простира до някои региони на Азия и Северна Америка. Наричано е още „лъвски крак“ и е известно в природната медицина с потенциала си да лекува заболявания, свързани със здравето на жените. По-специално, то се използва срещу симптомите на менструация и менопауза.

Според проекта iNaturalist на Калифорнийската академия на науките и Националното географско дружество, то е полезно при дисменорея и левкорея. Освен това има стягащи качества. Искате ли да научите повече за него? Ще ви кажем какво казва науката за приложението му в менструалното здраве.

Шапиче: може ли да успокои симптомите на менструация?

Традиционно шапиче се използва като добавка за подобряване на репродуктивното и хормоналното здраве на жените. Според изследване, споделено в научното списание RSC Advances, то се е използвало при състояния като следните:

Това не означава, че е напълно безопасно по отношение на тези приложения. Трябва да се отбележи, че проучванията все още продължават и все още няма достатъчно клинични доказателства, които да доказват неговата ефикасност.

Засега не трябва да се счита за лечение от първи избор.
Шапиче за симптоми на менструация.
Алхемила вулгарис.

На първо място, струва си да се отбележи, че проучванията са успели да потвърдят изобилието от фенолни съединения в билката шапиче. Фитохимичен анализ и ин витро изследване на растението – разкрити в Южноафриканския журнал по ботаника – съобщават, че метаноловите екстракти от надземните части и корените на Alchemilla vulgaris концентрират галови и елагови танини.

Тези вещества, по-специално, осигуряват антиоксидантни, противовъзпалителни и стягащи свойства, с потенциал да благоприятстват облекчаването на някои заболявания и проблеми. Що се отнася до менструацията, доказателствата сочат, че има потенциала да успокои дисменореята (менструална болка).

По-специално, хипотезата е, че помага за регулиране на производството на простагландини, чието увеличение е свързано с възпалението и болката, които се появяват по време на цикъла. Въпреки това, изследователите подчертават необходимостта от по-нататъшни in vitro и човешки изследвания, за да потвърдят тези свойства.

В популярната литература обаче се споменава, че стягащите свойства на растението са полезни при контролиране на тежко менструално кървене (менорагия). Разкритие в The Journal of the Canadian Chiropractic Association включва това растение в списъка с полезни добавки срещу това състояние.

Въпреки това не са провеждани конкретни проучвания за оценка на тази употреба. Необходими са повече научни доказателства, за да се квалифицира неговата ефективност, когато се прилага за тази цел.

Доказателствата са недостатъчни и за други приложения

Като се има предвид богатото съдържание на флавоноиди и танини, алхимилата е свързана с други ползи за здравето. Научните доказателства обаче в момента са недостатъчни. Става въпрос за следните приложения:

Противопоказания и възможни взаимодействия

Добавките с Alchemilla са вероятно безопасни за повечето здрави възрастни. Разбира се, необходимо е да се спазват препоръките на производителя за дозиране. Превишаването на препоръчителната доза може да доведе до увреждане на черния дроб.

Освен това, поради липса на доказателства, употребата му не се препоръчва в следните случаи:

Профилът на безопасност на alchemilla върху кожата не е известен. Препоръчва се повишено внимание, когато се използва локално.

Растението може да доведе до взаимодействия, когато се приема едновременно с определени лекарства. Богатото му съдържание на танин може да намали ефективността на лекарствата, приемани през устата.

В случай на медицинско лечение, ще трябва да се консултирате със специалист, преди да приемете добавките. Не се препоръчва да се приема заедно с лекарства за диабет и кръвно налягане.

Хапчета
Взаимодействието на алхимила с различни лекарства ограничава употребата й при пациенти с хронични заболявания.

Как да приготвим инфузия от шапиче?

В магазините за здравословни храни е възможно да закупите добавки от алхимила в различни форми като пакетчета чай, таблетки и тинктури за външна употреба. Всяки от тях има свои собствени препоръки, установени от производителя.

Една от най-често срещаните форми на употреба е под формата на запарка или чай. За целта се взема пакетче чай или се използва 1 супена лъжица (15 грама) от изсушеното растение. Просто добавете билката в гореща вода и я оставете да престои 10 минути. След това прецедете и консумирайте.

В случай на менструация се препоръчва употребата му да започне два дни преди началото на кървенето.

Научете повече тук: 9 любопитни факта за менструацията

И така, помага ли шапиче при симптомите на менструацията?

Фенолните съединения, съдържащи се в алхимила, се свързват с положителни ефекти върху хормоналното и репродуктивното здраве на жените. Въпреки че доказателствата са недостатъчни, се казва, че действа като противовъзпалително, стягащо и спазмолитично средство. Следователно може да помогне за успокояване на дисменореята.

Може да помогне в случаи на менорагия, но няма убедителни доказателства. Трябва обаче да сте наясно, че това не е лечение от първа линия. Ако има промени в менструацията, които не се подобряват, най-добре е да се консултирате с гинеколог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alchemilla vulgaris. (n.d.). iNaturalist. California Academy of Sciences.  National Geographic Society. Available in https://ecuador.inaturalist.org/taxa/56054-Alchemilla-vulgaris
  • Tadic, Vanja & Krgović, Nemanja & Žugić, Ana. (2020). Lady’s mantle (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae): A review of traditional uses, phytochemical profile, and biological properties. Lekovite sirovine. 66-74. 10.5937/leksir2040066T.
  • Boroja, T., Mihailović, V., Katanić, J., Pan, S.-P., Nikles, S., Imbimbo, P., Monti, D. M., Stanković, N., Stanković, M. S., & Bauer, R. (2018). The biological activities of roots and aerial parts of Alchemilla vulgaris L. In South African Journal of Botany (Vol. 116, pp. 175–184). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2018.03.007
  • Livdans-Forret AB, Harvey PJ, Larkin-Thier SM. Menorrhagia: a synopsis of management focusing on herbal and nutritional supplements, and chiropractic. J Can Chiropr Assoc. 2007 Dec;51(4):235-46. PMID: 18060009; PMCID: PMC2077876.
  • Tasić-Kostov M, Arsić I, Pavlović D, Stojanović S, Najman S, Naumović S, Tadić V. Towards a modern approach to traditional use: in vitro and in vivo evaluation of Alchemilla vulgaris L. gel wound healing potential. J Ethnopharmacol. 2019 Jun 28;238:111789. doi: 10.1016/j.jep.2019.03.016. Epub 2019 Mar 21. PMID: 30904703.
  • Takır S, Altun IH, Sezgi B, Süzgeç-Selçuk S, Mat A, Uydeş-Doǧan BS. Vasorelaxant and blood pressure lowering effects of alchemilla vulgaris: A comparative study of methanol and aqueous extracts. Pharmacogn Mag. 2015 Jan-Mar;11(41):163-9. doi: 10.4103/0973-1296.149733. PMID: 25709228; PMCID: PMC4329619.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.