Шаферките и шаферите: колко трябва да са?

Шаферките и шаферите са важни. Не трябва да избирате само най-забавните, а тези, на които може да разчитате и ще направят вашия най-важен ден блестящ.
Шаферките и шаферите: колко трябва да са?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Вие се жените и вашите приятели и семейства много се вълнуват. Но това не е всичко, което ви трябва от тях. Това е моментът за правилен избор на тези, които могат да ви помогнат през целия път. Трябва да изберете шаферките и шаферите.

Малко информация за шаферките и шаферите

Да започнем с шаферите.

Те са важни фигури. Те не само помагат на младоженеца, но и на булката, по време на цялата церемония. Също, сред тези шафери, младоженецът ще избере този, който ще бъде неговия кум, и ще има малко повече задължения от останалите.

Ред е на шаферките.

Те са важна част от всяка сватба. Тяхната роля е да бъдат там, когато булката се нуждае от тях през целия процес. Те не само помагат с организацията на сватбата, но и са ваша опора, ако нещата се усложнят, и имате нужда от емоционална подкрепа.

Без значение дали това е вашата първа сватба или не, можете да се възползвате от тези съвети относно нещата, които трябва да очаквате от вашите шафери и шаферки.

Шаферките и шаферите

Шаферите не стоят само до булката и младоженеца на сватбения ден. Тяхната роля е много по-важна от това, и ето защо те често се избират от близкия кръг на двойката, която сключва брак.

Тези много специални приятели трябва да участват в целия процес и да поощряват и подкрепят младоженеца. Шаферите също взимат участие в местните или регионални традиции, като например украсяване на колата на младоженците и т.н.

Сред неговите шафери, младоженецът обикновено избира един, който да е в ролята на кум. Тази роля често се предлага на брата на младоженеца или на най-близък роднина, или приятел. По същия начин, булката ще избере нейната шаферка/кума.

Всичките шафери и шаферки отговарят за разпределянето на местата на гостите преди церемонията. Също така, тяхната роля е да са близо до младоженеца и булката по време на церемонията.

В допълнение, годениците могат да имат и други нужди за помощ, като например планиране на тяхното годежно парти, парти за булката, моминско и ергенско парти, парти за приветстване, вечеря и сватбено тържество.

Задължения на шаферките и шаферите

В допълнение, сред задълженията на тези помощници, е задачата да придружат булката и младоженеца в пробването на дрехите. Също така, те са там за да помогнат с организацията и съгласуването на церемонията. Те могат дори да отговарят за придружаването на булката и младоженеца до църквата.

Тази избрана група от приятели е отговаря сватбеното празненство да е приятно за всички. Например, те трябва да говорят и дори са танцуват с хората, които са сами. Също така, тяхно задължение е да дават практическа помощ с подаръците, купени за празненството или с багажа, или с някакви неочаквани трудности.

Както виждате, шаферките и шаферите не са само гости. Те са до вас от началото на годежа през цялото пътешествие до сватбения ден.

Добре, но колко шаферки и шафери ще ви са необходими, за да направите всичко както трябва?

Колко трябва да са шаферките и шаферите?

Шаерките и шаферите: снимка на младоженци с техните шафери и шаферки

Според традициите, шаферите трябва да помагат на гостите по време на церемонията и като цяло да оказват помощ по време на тържеството. Така че, техният брой трябва да е пропорционален на броя на хората, които ще поканите.

Например, сватба с над двеста гости трябва да има от шест до десет шафери и шаферки. Трябва да имате поне един шафер за всички петдесет човека.

Направете баланс между броя на шаферите и шаферките. Твърде много от една страна ще е твърде очевидно по време на сватбения прием и на самата сватба.

Кумът: пазителят на пръстена

Кумът стои до младоженеца по време на сватбената церемония (леко зад него). По този начин, ще има поне пет човека, присъстващи на олтара: официалното лице, булката, младоженеца, кумът и кумата.

Освен това, задълженията на кума са:

  • Да помага на младоженеца по време на сватбения ден.
  • Да отговаря за служителите.
  • Да пази сватбените халки, докато не потрябват по време на церемонията.
  • Да стои близо до младоженеца по време на церемонията.
  • Да участва като законен свидетел на сватбата и да подпише сватбеното свидетелство.

Да приготви реч, която ще произнесе по време на тържеството.

Кумицата: най-важната дама

Като цяло, кумицата е главния помощник на булката. Общо взето, тя обикновено е сестра на булката или близка приятелка.

Отговорностите на тази роля са различни в зависимост от нуждите на булката. Обикновено, кумицата помага с логистиката за сватбата като събитие. Например, това включва изпращане на покани и обикаляне с булката по време на пазаруване.

Също така, шаферката е отговорна за провеждането на останалата част от булчинското парти чрез планирането на събитията преди сватбата. Тогава, на самия сватбен ден, нейната основна задача е да окаже практическа и емоционална подкрепа във всичко, от което булката се нуждае.

Освен това, ако е пълнолетна, тя ще е законен свидетел и ще подпише свидетелството за брак. Нещо повече, ако има прием след сватбата, кумата ще предложи тост за младоженците.

Една двойка младоженци се целуват

Подаръци за шаферките и шаферите

Изразете вашето уважение и благодарност към вашите шаферки и шафери, като изберете специален подарък за всеки един от тях. Ако ви е трудно да изберете идеалните подаръци, има много магазини за подаръци, които се грижат специално за това. Малките детайли като техните имена, гравирани на предмета, могат да направят всеки подарък по-специален.

Тъй като ще похарчите значителна сума за подаръци за вашите приятели, потенциалните разходи ще диктуват колко от тях трябва или можете да купите. Иначе, вашите разходи могат да минат отвъд вашите възможности.

Помислете за това: ако не можете да си позволите дори малък подарък, който изразява  вашето уважение и благодарност към всеки от тях, тогава шаферките и шаферите може да го приемат погрешно и ще бъдат много обидени.

Така че, като имате всичко това предвид, изберете внимателно вашето обкръжение. Това са специални роли само за избран, доверен кръг от вашите най-близки приятели и роднини. Така че, изберете тези, които наистина означават нещо за вас – и обратното – вие за тях.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.