Какви са отговорностите на кума и кумата?

Поканили са ви за кум или кума на сватба, а вие не знаете какви са бъдещите ви отговорности? Тази статия ще ви разкаже всичко, което трябва да знаете за кума и кумата.
Какви са отговорностите на кума и кумата?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли какви са отговорностите на кума и кумата на една сватба?

Ако сте били избрани да станете участник в една сватба, трябва да знаете, че това е огромна чест. И най-вероятно се чудите какво трябва да направите, за да се представите като добри кумове.

Тази статия ще ви опише какви са задълженията и отговорностите ви, които е добре да познавате.

Кумът и кумата

За непросветените е важно да разясним, че кумът и кумата са избраници на булката и младоженеца. Обикновено кумовете са близки хора на двойката, например добри приятели, братовчеди и дори брат или сестра на един от двамата.

И докато на една сватба могат да присъстват няколко шаферки или шафери, то кумът и кумата са единствени. Броят на участниците в сватбената церемония зависи от бъдещото семейство.

Най-често двойката моли всеки поканен да бъде част от сватбата.

Отговорностите на кума и кумата

Те помагат с планирането на сватбата

Планиране на сватба

Обикновено кумът и кумата помагат с организирането на някои части на сватбата.

Една от основните отговорности на кума и кумата е помощта им в планирането на сватбата. Например помощ при избора на рокля за младоженката или каква храна да бъде поднесена на тържеството.

В някои случаи кумът и кумата могат да се включат и при правенето на украсата за самата сватба или на приема след нея.

Трябва да отбележим, че ролята на кумовете е да улеснят двойката. Задачата им е да направят сватбеният й ден перфектен и незабравим!

Планиране на ергенското и моминското парти

Сред отговорностите на кума и кумата е и организирането на ергенското/моминско парти.

Обикновено ергенското и моминското парти се планират от кума и кумата с подкрепата на шаферите.

Това е една от най-забавните задачи на кума и кумата.

Обикновено ергенското /моминското парти е изненада за младоженеца/булката. Затова те не трябва да знаят никакви подробности за бъдещото събитие. В зависимост от двойката партито може да бъде едно или да бъде подготвена отделна изненада за булката и младоженеца.

Най-важният момент в организирането на ергенското/моминско парти е да знаете какво харесва младоженецът/булката и да помислите какво би ги зарадвало. Ако харесват отпускащите преживявания можете да им подготвите спа уикенд. Ако двойката е фен на караокето, можете да резервирате бар, където да могат да пеят на воля заедно с най-близките си приятели и семейството.

Организирането на партито може да ви се струва досадно и дори стресиращо, но след като започне ще се уверите, че си е струвало всички усилия!

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 разлики между любовта и навика

Отговорностите на кума и кумата в сватбения ден

Когато настъпи големият ден, кумът и кумата имат редица интересни отговорности.

Какво точно правят те в деня на сватбата?

  • Помагат с обличането на булката / младоженеца. Те не само правят това, но и ги насърчават и успокояват нервността им.
  • Съпровождат ги до олтара. Преди преминаването на булката по пътеката до олтара, кумовете минават по нея.
  • Вдигат тост. По време на приема или тържеството след сватбата, кумът и кумата вдигат тост за новата двойка. В този тост те могат да разкажат забавни или емоционални истории за двойката и да им дадат най-сърдечните си пожелания. Освен това кумовете използват случая, за да благодарят на двойката, че ги е избрала да бъдат част от сватбата им и им пожелават всичко най-добро по пътя им като семейство.

Насладете се на церемонията и празненството

В общи линии това са отговорностите и задачите на кума и кумата. Надяваме се, че ако подготвяте собствената си сватба или сте поканени да участвате в такова събитие, тази статия ви е била полезна.

Запомнете, че ако сте избрани за кум или кума на нечия сватба, това означава, че сте много специални хора за двойката. Те не само ви смятат за близки приятели, но и вярват, че можете да направите сватбата им перфектна и щастлива. И ще продължите да бъдете важна част в живота на бъдещото семейство.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • del Picó Rubio, Jorge. (2009). EL MATRIMONIO RELIGIOSO EN EL RÉGIMEN JURÍDICO CHILENO: EL SISTEMA MATRIMONIAL CONSAGRADO POR EL ARTÍCULO 20 DE LA LEY N° 19.947. Ius et Praxis15(2), 51-77. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-00122009000200003
  • Hipp, R. (2017). Orígenes del matrimonio y de la familia modernos. Revista Austral de Ciencias Sociales, (11), 59-78.
  • Mendoza Ontiveros, Martha Marivel. (2010). El compadrazgo desde la perspectiva antropológica. Alteridades20(40), 141-147. Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-70172010000200011&lng=es&tlng=es.
  • Osornio, Arturo Miranda, & Cisneros, Héctor Favila. (2012). La comida y su protocolo: Sentido y significado de los modales de mesa entre los otomíes de la comunidad de San Gregorio Macapexco – México. Estudios y perspectivas en turismo21(6) Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322012000600012&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.